Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Март, 2024 11:23 6 351 16

На финансовите пазари ще им е трудно да изтеглят доходи от руски активи

  • украйна-
  • ес-
  • белгия-
  • доходи-
  • приходи
На финансовите пазари ще им е трудно да изтеглят доходи от руски активи - 1
Снимка: Shutterstock

Експроприацията на приходите от руски активи на ЕС трябва да бъде „непробиваема“. В противен случай финансовите пазари няма да могат да се справят с потенциални проблеми. „Белгия е готова по всяко време да прехвърли приходи от данъци върху печалбите от руски активи в Украйна, но що се отнася до самите активи, тук е необходимо определено ниво на финансова стабилност, решението трябва да е законно брониран, така че пазарите да могат да го усвоят", каза министър-председателят на Белгия Александър Де Кроо, коментирайки срещата на върха на ЕС, изпращаща за финализиране решението за доходите от активи.

Говорейки за възможното използване на откраднати пари, той каза, че ЕС няма да може да използва експроприирани приходи от руски активи, за да възстанови Украйна, ако загуби, така че парите са необходими за оръжия.

Още новини от Украйна

„Белгия подкрепя използването на приходите за нуждите на възстановяването, но ЕС няма да може да направи това, ако Украйна загуби. Ето защо изглежда целесъобразно тези средства да бъдат изразходвани за доставки на оръжие“, каза той. Според него основното сега е предложението на Европейската комисия и дипломатическата служба на ЕС 90% от експроприираните приходи от суверенни активи на Русия да бъдат прехвърлени в оръжия.

Участниците в срещата на върха не одобриха този механизъм, като инструктираха Съвета на ЕС на ниво министри да продължи развитието му. Общо над 200 милиарда евро активи на Централната банка на Руската федерация са замразени в страните от ЕС.

ЕК и върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел предлагат 90% от тези приходи да бъдат насочени за закупуване на оръжия за Киев и други 10% да бъдат прехвърлени към бюджета на ЕС за финансиране отбранителната индустрия на Украйна. Това е третият от предложените начини за управление на все още неполучени пари.

Преди това Европейската комисия предложи използването на тези средства за финансиране на програма за бюджетна помощ за Киев в размер на 50 млрд. EUR до 2027 г.

Още по-рано белгийското правителство, което има юрисдикция над платформата Euroclear, където са замразени около 190 млрд. EUR на Руската федерация, обеща директно да прехвърли на Украйна средствата, получени чрез данъчно облагане на същия доход от активи, които Европейската комисия се опитва да се възползва изцяло.

През февруари страните от ЕС одобриха резолюция на Европейската комисия, според която доходите от руски активи не принадлежат на Русия. Според експерти в банковите среди това горе-долу отговаря на тезата, че доходът от банков депозит не принадлежи на собственика му.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    22 5 Отговор
    Този месец замразените руски активи бяха прехвърлени на западни фирми срещу собственост в Русия.
  • 2 Българин

    62 2 Отговор
    Най-добре ще е с парите да си купят много йод!
  • 3 1302

    58 1 Отговор
    Абе, трябва много да внимават.
    Да не се получи филма "Банка Credit Suisse" епизод 2.

    Коментиран от #9, #14

  • 4 Тома

    78 2 Отговор
    Щом банковия доход от депозит не принадлежи на собственика хубаво е тези които внасят пари в банките да помислят дали да продължат.Еврейска работа

    Коментиран от #5

  • 5 Накратко

    67 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тома":

    Твои пари в банка, не са твои пари !!
  • 6 Пешо

    75 5 Отговор
    Много обичат да крадат атлантиците
  • 7 Хасковски каунь

    43 2 Отговор
    ЧЕТЕТЕ бре колеги, четете:
    "...обеща директно да прехвърли на Украйна средствата, получени чрез данъчно облагане на същия доход от активи, които Европейската комисия се опитва да се възползва изцяло. "
    Това са приходи от данъци върху руски активи.
    Демек си го вкарват сами
  • 8 Човек с очи

    61 2 Отговор
    " доходът от банков депозит не принадлежи на собственика му" - финансовата система в ЕС току-що умря. Трупът ще смърди много !
  • 9 джобен генерал

    38 2 Отговор

    До коментар #3 от "1302":

    Арабите отдавна са на изчакване, както и азиатските инвеститори. Този път болката ще е малка в сравнение със срама, който ще е много голям.
  • 10 Иванов

    5 37 Отговор
    Щом рашистите са притеснени и подскачат това е верния път да ги притиснат
  • 11 Тити

    13 1 Отговор
    Дайте да се пробват Пеевски и Била за булаьвреме ще ги изтеглят
  • 12 А да

    20 4 Отговор
    Смеят.ЕС СИ ГО ПРОСИ.АКО САЩ БЯХА В ТАЗИ СИТУАЦИЯ ЩЯХА ДА ИЗПОЛЗВАТ ДИРЕКТНО ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ!!!
  • 13 Атлантически

    27 3 Отговор
    Ценности. Кво да прайш. Евроатлснтиците колкото и да разправят, че са най-демократичните винаги са си били КРАДЦИ и КОЛОНИЗАТОРИ. Лошото е, че Русия винаги си търси своето, а тогава такива като нас Българите ще трябва да го плащаме а не Западните държави които на практика ще усвоят парите.
  • 14 Другият един

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "1302":

    Още малко и чувалът ще бъде завързан БРИГС като пусне ли новата валута щяло да пише на нея Банката плаща на предавателя на тази банкнота в злато Тик так тик так!!!
  • 15 Чори папи

    10 1 Отговор
    Кражбата да е законна.Това е въпросът.И комисионните за организаторите.
  • 16 порно

    14 0 Отговор
    Не само лихвите, но и депозита принадлежи на банката. А депозитаря има облигационно право на вземане към банката, не откриват топлата вода. Но ако вложителя си поиска парите заедно с лихвите , а банката не плати, тя е във фалит