Last news in Fakti

26 Март, 2024 13:21 1 485 4

Мумбай е лидер в Азия по брой милиардери

  • индия-
  • мумбай-
  • милиардери-
  • класация-
  • мегаполис

Индийският мегаполис е дом на 92 милиардери

Мумбай е лидер в Азия по брой милиардери - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Индийският мегаполис Мумбай (централният щат Махаращра) стана лидер сред азиатските градове по брой милиардери, сочи проучване на индийската рейтингова агенция Hurun India.

Според него, Мумбай за първи път става столица на милиардерите в Азия, изпреварвайки Пекин. Индийският мегаполис е дом на 92 милиардери срещу 91 в китайската столица. Въпреки това като цяло Китай все още е пред Индия по отношение на броя на жителите с нетно състояние от над 1 млрд. USD: Китай има 814 милиардери, докато Индия има само 271.

В световен мащаб според проучването Мумбай е на трето място по брой милиардери след Ню Йорк (119 души) и Лондон (97 души).

Както е отбелязано в проучването, от началото на 2024 г. Мумбай е добавил 26 доларови милиардери. В същото време в Пекин техният брой е намалял с 18. Общото състояние на милиардерите в Мумбай е 445 млрд. USD.

Сферите, донесли многомилионни богатства на индийците, са енергетиката, фармацевтиката и пазарът на недвижими имоти. Първото място сред най-богатите жители на Мумбай твърдо се държи от бизнесмена Мукеш Амбани, който притежава холдинга Reliance Industries, който оперира в областта на енергетиката, нефтохимията, текстила, природните ресурси, търговията на дребно и телекомуникациите в цяла Индия.

В списъка са още бизнесменът Гаутам Адани, ръководителят на ИТ консултантската компания HCL Shiv Nadar, собственикът на Serum Institute of India, който произвежда ваксини, Cyrus Poonawalla, управляващ директор на фармацевтичната компания Sun Pharmaceuticals Dilip Shanghvi, разработчикът Mangal Prabhat Lodha, индустриалец Кумар Мангалам Бирла.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А Банкя

    5 1 Отговор
    е лидер на балканите
  • 2 И баламите знаят

    4 0 Отговор
    Банките са във Банкята
    търчете тамо са парите .
  • 3 РЕД И ХАОС

    1 1 Отговор
    Либерален капитализъм и Демократичен капитализъм са две противоположности. Либералният капитализъм е държавата и всички да работят за капиталистите, капиталистите да имат пълната власт. Демократичният капитализъм е ГОЛЯМА ДЕМОКРАЦИЯ с големи данъци при наличието на капитализъм. КЕЙНСИЯНСТВОТО е демократичен капитализъм. Но Маркс е казал, че демокрацията е път към социализмът, става изравняване, липса на олигархия и корупция. Обедняват богатите, работниците стават акционери, собственици - това става при демокрация. Ако профсъюзите изкупят предприятията чрез членският внос и вноските за пенсия. Много се заблудиха, че демократичният капитализъм ще го бъде и без СССР, но в богатите страни го допуснаха заради съществуването на СССР. Сега пробутват лъжата, че интелектуалци преди 1990та, са били за ЛИБЕРАЛЕН КАПИТАЛИЗЪМ, НЕ, ТЕ СА БИЛИ ЗА ДЕМОКРАТИЧЕН КАПИТАЛИЗЪМ, но без СССР има само либерален капитализъм. В Китай няма либерален капитализъм, има сталинова икономика - пълно планиране и произвеждане на всичко, държавен капитализъм, и демократичен капитализъм. Маркс е за държавен капитализъм. Капитализъм е ИНВЕСТИРАНЕ, ИНВЕСТИЦИЯ Е СЪЩОТО КАТО КАПИТАЛ. Държавно инвестиране, 70% от произведеното в Китай е от държавни инвестиции. В Сингапур 60% е от държавни инвестиции.
  • 4 хххх

    3 0 Отговор
    Маймунбай