Last news in Fakti

24 Януари, 2014 12:59 1 322 0

Самсунг отчете спад в печалбите си за пръв път от 2 години

  • самсунг-
  • печалби-
  • устройства

Приходите на компанията са намалели с 18 % през последното тримесечие

Самсунг отчете спад в печалбите си за пръв път от 2 години - 1
Снимка: БТА


Най-големият производител на мобилни телефони и телевизори в света - Самсунг, обяви спад в печалбите си за последното тримесечие. Това се случва за пръв път от 2 години насам, съобщава Би Би Си.

Нетната печалба на компанията за периода между октомври и декември 2013 г. възлиза на $ 6,8 млрд., което е намаление с 11% в сравнение с предходното тримесечие. Печалбите на корейския производител са пострадали от спада с 18%  на продажбите на мобилни телефони в края на годината.

Приходите са намалели и заради раздаването на специални бонуси на служителите на компанията по празниците, както и от колебанията на валутните курсове. От ръководството на Самсунг обявиха предварително, че ще е трудно да подобрят постъпленията от предното тримесечие поради слабото сезонно търсене на продуктите на компанията.

През последните години производството на смартфони превърна Самсунг в най-големия производител на мобилни телефони в света. През 2013 г. компанията се изправи пред изключително жестока конкуренция. През септември Епъл пусна на пазара два от най-новите си модели смартфони, които отчетоха рекордни продажби за отрицателно време. В същото време Майкрософт погълна Нокиа и форсира производството на нови устройства на компанията.

От Самсунг вече обявиха, че се подготвят за засилената конкуренция през новата година и планират да намалят цените на устройствата си, за да завземат по-голям дял от пазара.

Въпреки спада на печалбите през последното тримесечие, от южнокорейската компания обявиха рекордни годишни постъпления. Компанията е регистрирала нетна печалба от  $ 28 млрд. за 2013 г. Това е 28% увеличение спрямо 2012 г. Самсунг все още са лидери на пазара за мобилни устройства, като държат 30%  дял от пазара за сматрфони.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА