Last news in Fakti

17 Април, 2024 09:21 3 001 16

Новите санкции срещу Русия ще увеличат доставките на руски метал за Китай

  • сащ-
  • русия-
  • китай-
  • метан-
  • оставки-
  • доставки

Китайските вносители се възползваха от стратегическия съюз на Пекин с Москва, за да получат отстъпки за ключови стоки

Новите санкции срещу Русия ще увеличат доставките на руски метал за Китай - 1
Снимка: Shutterstock

Новите санкции на САЩ и Обединеното кралство ще доведат до увеличаване на доставките на руски метал за Китай, точно както преди това западните ограничения засилиха позицията на Руската федерация като основен доставчик на енергийни ресурси за Китай, съобщи аг. Bloomberg.

Според изданието, руските доставки на ключови суровини за Китай също ще „увеличат ролята на Шанхай като платформа за определяне на цените на материалите, които са от решаващо значение за световната икономика“.

Забраната на Лондонската метална борса (LME) за търговия с руски метали, произведени на или след 13 април 2024 г., „вероятно ще доведе до още по-голямо увеличение на китайския внос“. Шанхайската фючърсна борса също остава единствената голяма платформа за търговия със стоки в света, която приема руски доставки на алуминий, мед и никел.

Според китайската финансова компания Guotai Junan Securities новите санкции „ще помогнат за увеличаване на износа на руски метал към страни извън юрисдикцията на САЩ и Великобритания, особено към Китай“. Допълнителното предлагане също ще увеличи износа на метали, произведени в Китай, тъй като повече материали се натрупват в неговите граници, каза брокерската компания. Китай стана най-големият производител в света на рафинирана мед и алуминий и основен играч на пазара на никел благодарение на инвестициите в Индонезия.

Китайските вносители се възползваха от стратегическия съюз на Пекин с Москва, за да получат отстъпки за ключови стоки, като плащат в юани, с цел да търгуват без долара. Това допринесе за желанието на Китай да „измести долара от позицията на световна резервна валута“, отбелязва изданието.

12 април Обединеното кралство и САЩ разшириха санкциите срещу Русия в областта на търговията с метали, което предполага, че LME и Чикагската търговска борса няма да вече ще могат да попълват запасите от алуминий, мед и никел в своите складове поради доставката на суровини от руски произход. В съвместно изявление на Лондон и Вашингтон се отбелязва, че въведените ограничения не се отнасят за съществуващите запаси от руски метали в складовете на двете борси, с които все още ще могат да се извършват търговски операции. И двата сайта обаче вече няма да могат да купуват руска мед, алуминий и никел.

Миналия декември Обединеното кралство напълно забрани вноса на мед, алуминий и никел с руски произход. В Съединените щати подобна забрана започва да се прилага сега, но не се прилага за метали, добивани преди 13 април 2024 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тити

    14 2 Отговор
    Ама те и преди санкциите да доставяли метали на Китай едва ли нещо ще се промени.
  • 2 А така

    27 1 Отговор
    Чудел се вола, че като рие му пада на гърба.
  • 3 Санкций

    19 2 Отговор
    В англия пак започват да правят ветроходни кораби от дърво.

    Коментиран от #5

  • 4 Механик

    23 1 Отговор
    В същото време, същите тия санкции ще спрат метала за обенинените жендъри. Които пък искат да правят снаряди, ама нямат суровини.
    "Волът като рие, пада на гърба му" (стара поговорка)
  • 5 Механик

    21 1 Отговор

    До коментар #3 от "Санкций":

    Те и дърво нямат.
    А и няма корабосторители. Индийците и пакитата не са пригодни за целта, а ингилизите вече не се това което са били някога.

    Коментиран от #11

  • 6 Русофил

    4 25 Отговор
    Е,те китайците си я купиха Русия,кое не ясно? Както изкупиха Африка. Сега братушките ще им бачкат и ще учат китайски. Точно,както предсказа мой приятел учил и работил в Китай. Честито! Аре да вземат и бг диагоналките на Слави и Копейкин,не че са работни,ама карай,калабалък да става.

    Коментиран от #9

  • 7 ТВ санкций но реалността е друга

    11 0 Отговор
    КАМИКАДЗЕ.Когато си безсилен санкция наложи и по телевизията го обяви дори и да те победи.
  • 8 Мишел

    24 0 Отговор
    Доставките на руски метали в Азия вече се увеличиха, защото сега САЩ купува тези метали от Азия.

    Коментиран от #10

  • 9 до русофоб

    12 2 Отговор

    До коментар #6 от "Русофил":

    Биха купили и ЕС ма е бракщета и не им трябва.Ще си го ползват само за пазар още малко.

    Коментиран от #12

  • 10 Zахарова

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "Мишел":

    Предаде руското търговско представителство в България до всички патриоти

    Коментиран от #13

  • 11 Песков

    2 10 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    Добре е,че нямаш никаква представа нито какво са били, нито какво са сега,пий си арианата
  • 12 Русофил

    2 13 Отговор

    До коментар #9 от "до русофоб":

    Без ирония жалко за Русия и хората й!
    Иначе брак щета има,има в бг много. Предимно между шавливи фенки на,Слави,такива с лоша кожа и залюхани шкембенлии с диагоналки. Търся тъмно зелен анцуг и отивам да се трепя за бог Пут,помогнете откъде да купя,също диагоналка дето става на патрондаш
  • 13 Мишел

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Zахарова":

    Тъ-цъ. Цитирал съм Блоомберг.
  • 14 Zахарова

    6 1 Отговор
    Браво,благодаря!
    Пак блоомберг съобщава за срив на руската търговия- износ заради санкциите,( справка,от днес)
  • 15 Спорт

    14 1 Отговор
    Имам приятел който работи на кораб и казва че всичко е измама. Корабите пътуват с документи за Финландия, в последния момент сменят Русия . Товарят основно метали и торове , от Русия за Канада.
  • 16 факуса

    11 0 Отговор
    хи хи западните лицемери ще купуват сега метали все преди датата,царе са в измамите,само продажниците ни ще слушкат