Last news in Fakti

20 Април, 2024 07:21 1 798 4

Цените на зърнените стоки се придвижиха надолу през седмицата

  • зърнени храни-
  • стоки-
  • цени

Заключението е на експертите от Софийската стокова борса

През тази седмица движението на цените на зърнените стоки на световните борсови пазари продължи предимно в посока надолу, отчитат експертите на Софийската стокова борса (ССБ), предаде БТА.

Цената ФОБ на хлебната пшеница в Чикаго падна със 7 долара до 216 долара за тон, а Франция е изключение, като добави 2 евро до 202 евро за тон. Украйна и Русия свалиха котировките с 5 долара до съответно 195 долара за тон и 230 долара за тон.

Движението при царевицата също е незначително. В САЩ цената не помръдна от старите нива от 191 долара за тон. В Русия също няма промяна и цената остава 184 долара за тон. Във Франция, отново по изключение, цената е нагоре – плюс 5 евро до 189 евро за тон.

Цената на ечемика в Украйна за пореден път стагнира с минимално движение нагоре от един долар до 173 долара за тон за доставка през май. Рапицата на "Юронекс" (Euronext), след дълги и дори чувствителни колебания нагоре-надолу още от март, сега помръдва с понижение от 1 евро до 450,50 евро за тон.

Контрактите за нерафинирано слънчогледово олио на борсата в Ротердам от началото на годината претърпяха известен застой, последван от леко понижение, тренд нагоре, после надолу и тези дни колебанията за доставка през май-юни продължиха надолу с минус 25 долара до 965 долара за тон. Рафинираната захар обаче става рекордьор с главоломно поевтиняване при котировките за доставка през август, като сривът е от 59,20 долара, достигайки до 568,90 долара за тон на борсата в Лондон.

На Софийската стокова борса търговията в подкръг "Зърно" остава спокойна и котировките бяха предимно от страна на купувачите, с изключение на хлебната пшеница, която се предлагаше на 388 лева за тон, с доставка до купувач (DAP), а купувачите бяха на 300 лева за тон. Фуражна пшеница се търсеше от 280 до 290 лева за тон, а офертите "купува" за маслодаен слънчоглед показаха леко повишен интерес – от 755 до 770 лева за тон.

Цените на основните стоки са стабилни при същото ниво на началните цени. Олио в бутилки се продава на 2,20 лева за литър, има и предлагане на жълт грах в биг бек по един тон при начална цена 1200 лева за тон.

На ССБ тази седмица сделки имаше за газ пропан бутан от 1010 до 1080 лв./хил. л и за скрап от метали: скрап от черни метали в диапазон от 160 до 210 лева за тон, скрап от мед на 9000 лева за тон и скрап от алуминий на 1690 лева за тон.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истинските факти

    5 0 Отговор
    По правило, хляба поскъпва двойно всяка година! А колко процента е инфлацията, никой не може да каже!
  • 2 Опааа

    3 0 Отговор
    Ганев,мисирко! С какво се придвижват?
  • 3 бг зрънчо

    2 0 Отговор
    и ся кво?вместо бентли да карам майбах 😠
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.