Last news in Fakti

6 Май, 2024 08:37 1 636 19

Откриха растения, които намаляват с 25% емисиите на CO2 от почвата

  • казан-
  • co2-
  • емисии-
  • намаляване-
  • почва

Това са елда, бял синап и маслодайна репичка

Откриха растения, които намаляват с 25% емисиите на CO2 от почвата - 1
Снимка: Shutterstock

Специалисти от Казанския държавен аграрен университет са идентифицирали ценните свойства на такива култури като елда, бял синап и маслодайна репичка. Както съобщи пресслужбата на университета, тези растения могат значително (с 25% или повече) да намалят отделянето на въглероден диоксид от почвата.

"Учени от Казанския държавен аграрен университет (Казан САУ), в рамките на проект за развитие на въглеродно земеделие на базата на университетския агробиотехнопарк, установиха, че използването на бял синап, маслодайна репичка и елда тъй като зеленото торене води до значително (с 25,6-26,7%) намаляване на емисиите на въглероден диоксид от почвата в сравнение с чистата пара“, отбелязва пресслужбата.

Растенията за зелен тор се използват в селското стопанство за подобряване на структурата на почвата. В някои случаи те се използват за засяване на поле, което си прави почивка от основните култури. Поле, засято с необходимото зелено торене, отделя по-малко въглероден диоксид, отколкото празно поле („чиста пара“). Това става важно днес, когато се признава опасността от въглероден диоксид и „парникови газове“ като цяло. за стабилността на климата на Земята.

„Намаляването на въглеродния отпечатък на селскостопанските продукти се превръща във важен фактор за конкурентоспособността на световния пазар. Много държави вече вземат това предвид при внос на хранителни продукти и размерът на въглеродния отпечатък се посочва върху опаковката като маркетингов елемент. Ето защо развитието на въглеродното земеделие е от стратегическо значение за Русия“, каза ректорът на Казанския държавен аграрен университет Айрат Валиев.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 морския

    1 7 Отговор
    а, какъв ли е въглеродният отпечатък на откритието !?

    Коментиран от #8

  • 2 Дедо Герчо

    10 1 Отговор
    От утре кравите ще са с памперси, щото там отпечатъка е голям
  • 3 Госあ

    1 4 Отговор
    Чудесно, да ги дават при нас в Пекин, за да направим и царевицата и пшеницата такива.
  • 4 Бонев

    15 2 Отговор
    Преди да излезе лошият СО2, имаше една лоша озонова дупка. Зелените мошеници спирка нямат.
  • 5 зелен

    1 10 Отговор
    Това е поредния руски фейк. Икономиката на русия се крепи на продажбите на изкопаеми горива и такива статии са за да оневиняват действията и относно въглеродния отпечатък!
  • 6 Госあ

    3 5 Отговор
    Иначе, се блъскам с парадокса на натрупване на въглероден диоксид в атмосферата, който всъщност предизвиква намалено въглеродно асимилиране и съответно растеж при всички растения, предизвиквайки глобално затопляне и суша. При суша, устицата на растенията се затварят и фиксацията на въглерод не само намалява, а направо спира. Оттам силен оксидативен стрес, клетъчен демидж и клетъчна смърт…да оставим растежа. Така че това откритие е чудесно, ако с корените може да се усвоява. Също така, многократно съм обяснявал на простолюдието, че освен че човечеството днес отделя точно сто пъти повече въглерод отколкото изригването на всички вулкани, буферните свойства на планетата са наситени - имам предвид океана и почвата и сравненията с Карбон, именно през който става голямото насищане е нелепо
  • 7 зелен

    0 4 Отговор
    БлЯдоликите за последните 30 години нищо не са открили. По времето на съветския съюз имаха проблясъци, но след това нищо.

    Коментиран от #19

  • 8 СФГФСГ

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "морския":

    ВЪГЛЕРОДНИТЕ ЕМИСИИ ВЪВ ВЪЗДУХА СА 0,04 ПРОЦЕНТА АКО ПАДНАТ ДО 0,02 ВСИЧКИ РАСТИТЕЛНИ ВИДОВЕ ЩЕ ЗАГИНАТ ЗАЩОТО НЯМА ДА ИМА КАКВО ДА ДИШАТ СПРЕТЕ ЗЕЛЕНАТА СЕКТА!!!!

    Коментиран от #10

  • 9 Ми много ясно

    3 0 Отговор
    Като има растения, СО2 се усвоява и е по-малко...

    Коментиран от #11

  • 10 Госあ

    1 4 Отговор

    До коментар #8 от "СФГФСГ":

    Евала ве професоре ! Аз се чудех що сме толко напред с матриала, а то било заради професорите на глава от населението хахаха Да ги напраим процентите като на Венера ? А ? К’во ше каеш ? Аве, аз като павкам цигарки и съдържанието на никотин в тялото ми е около 100 нанограма на милилитър, ш’ти препоръчам да пийнеш едно патронче никотин са го напраиш само 1 милиграм на милилитър ! А ?
  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ми много ясно":

    Как точно и ясно усвояват СО 2 нощем ❓🤔❓
    / за един неучил биология питам/

    Коментиран от #13

  • 12 Велико откритие

    4 1 Отговор
    За първи път в историята растение прави фотосинтеза
  • 13 фиксация на СО₂

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Първи етап от цикъл на Калвин.

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "фиксация на СО₂":

    Става дума за коренов микробиом по скоро. Бактериите върху корените са в симбиоза с растението и могат да усвояват въглерод като предоставят на растението микро и макроелементи. Особено като прочетох за зелено торене…Цикъла на Калвин не е ефективен, когато фотоелектронния поток не работи поради липса на светлина. Дори напротив, тогава растенията отделят въглероден диоксид с фотодишане

    Коментиран от #17

  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "фиксация на СО₂":

    Учи се в четвърти клас 😉
    Растенията произвеждат хранителни вещества само през деня, когато има слънчева светлина. Но дишат непрекъснато.

    При процеса дишане растенията използват кислорода, за да извлекат необходимата им енергия от произведените хранителни вещества през деня и
    ОТДЕЛЯТ ВЪГЛЕРОДЕН ДИОКСИД и вода‼️‼️‼️

    Коментиран от #16

  • 16 да, ама не

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Добре че децата не си учат уроците от форума. Написал си и нова учебна програма за 4-ти клас.
  • 17 Обаче

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    Само при С3 тип растенията.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.