Last news in Fakti

8 Май, 2024 09:12 1 348 22

Получава ли българинът справедливо възнаграждение

  • работа-
  • заплащане-
  • удолетвореност

Няколко са факторите, които определят България да стане по-богата държава

Получава ли българинът справедливо възнаграждение - 1

Политическата и икономическата ситуация във всяка една страна влияе на това дали жителите са удовлетворени от заплащането си. Общества, които са по-млади, обикновено са по-удовлетворени. Отношението към теми свързани с перспективите за живота имат връзка с това дали населението е по-застаряващо или по-младо и как вижда своето развитие в бъдеще. Това коментира в ефира на „Здравей. България” Яница Петкова от „Галъп”.

По думите и много често недоволството у нас е свързано с това, че се сравняваме с тези, които са икономически по-напреднали у нас.

Според Добромир Иванов, изпълнителен директор на BESCO, факторите, които определят България да стане по-богата държава са няколко. „Единият е свързан с това как усвояваме средствата от ЕС, независимо харесваме ли ги или не. Ако ги усвояваме на 100% с 1% ще расте икономиката ни годишно. Най-големият фактор, който оказва влияние е как насърчаваме инвестициите. Друг фактор е да увеличим добавената стойност от труда на хората и това как използваме технологиите и изкуствения интелект.

Икономистът Стоян Панчев уточни, че в настоящата икономическа ситуация проблем с работещите бедни в страната няма. „Основно бедните в България са пенсионери, според данни на НСИ. Напоследък внасяме труд от чужбина, това подсказва, че няма хора, които да работят в тези индустрии”, добави той. Според него годината, която се отразила сравнително лошо на доходите е 2022, тогава инфлацията е била висока. „За миналата година имаме ръст на доходите на домакинствата около 14%. Има 5% реален ръст на заплатите, каза още Панчев.

Получава ли българинът справедливо възнаграждение

Получава ли българинът справедливо възнаграждение

Получава ли българинът справедливо възнаграждение

Получава ли българинът справедливо възнаграждение

Получава ли българинът справедливо възнаграждение


Поставете оценка:
Оценка 1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    21 0 Отговор
    На Ганя постулата: той ме лъже, че ми плаща, аз го лъжа, че му работя
  • 2 провинциалист

    12 5 Отговор
    "Най-големият фактор, който оказва влияние е как насърчаваме инвестициите. " - кои инвестиции, чуждите ли? Защото инвестиция е, когато дадеш 5 лв., за да вземеш после 6. По тази причина чуждите инвестиции трябва да се забранят.

    Коментиран от #5

  • 3 провинциалист

    24 3 Отговор
    От графиките виждам, че не трябвало да се боря за европейски стандарт, а за филипински или афганистански.
  • 4 Сталин

    5 22 Отговор
    Даже на българина в момента се плаща повече от колкото трябва,за същите пари на Запад трябва да работи два пъти по вече
  • 5 Умен по цялата глава

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "провинциалист":

    Явно не си чел даже Капитала на Маркс,а са ти го разказвали....Дали е български или чужд Инвеститор,всеки влага свои пари( инвестиция),заради Принадената стойност и ако я има,се развива,ако я няма - фалира...А това- какво Получаваш и какво Заслужаваш ,са две различни неща !!!

    Коментиран от #6

  • 6 провинциалист

    12 3 Отговор

    До коментар #5 от "Умен по цялата глава":

    "Дали е български или чужд Инвеститор" има голяма разлика. Чуждият инвеститор има интерес да плаща по-малко за труд иначе би инвестирал в собствената си държава. Така тукашният бачкатор вижда, че за едно и също количество труд в чужбина получава повече и тук остават само тези, които не стават за нищо.

    Коментиран от #13

  • 7 доброто, твоето

    5 2 Отговор
    да вземаш мизерна заплата е за твое добро
  • 8 Време е!

    5 9 Отговор
    Българчето получава повече от колкото работи, не трябва да има заплати над 500 лева на държавни служители и около 600 лева за другите! Печалби над 20000 лв. на година да се отнемат в полза на държавата! Да се премахнат всички партии!
  • 9 когато мофията си купи държава

    10 1 Отговор
    Нали имаме дебелосерковци политици с пре големи доходи, а народа ......на кучетата!
    Няма сини, няма червени! Всички пърдят в едни гащи!
  • 10 Вервайте ми!

    9 2 Отговор
    Време е за конфискации на имане за политици,магистрати,доктори и др. кардци!!!
  • 11 эрмелкин

    2 3 Отговор
    Колкото и както работи, толкова и получава.
  • 12 Божинката

    6 1 Отговор
    Разбира се, на Ганя пари не му трябват - ТОЙ Е ДУХОВНО БОГАТ !!!
  • 13 Умен по цялата глава

    11 0 Отговор

    До коментар #6 от "провинциалист":

    Абе,нали заради Българските Олигарси и Приватизатори ( инвеститори) 3 милиона квалифицирани работници избягаха да работят извън България ,което е и причината за повишаване на заплащането поради Дефицита им....Кое друго ще принуди някой да се раздели с част от Печалбата си доброволно???

    Коментиран от #14

  • 14 провинциалист

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Умен по цялата глава":

    "Българските Олигарси и Приватизатори ( инвеститори)" - е това е оксиморон...
  • 15 явер

    13 2 Отговор
    С какви хора са правили тези проучвания. Аз не съм срещал приятел, който да каже, че е доволен от заплащането му. В Бургас заплатите са от 1200-1700лв., чисто, какво ще направиш с тази заплата като цените тука са с 30% по-високи от другата част на страната. Туристическите цени са и през зимата. Да направят тази анкета в някой малък град, да видят за какво става дума.
  • 16 поповете и босовете

    0 3 Отговор
    са доста добре за българи . виж подръжката на гробове вземат малко . на неофит как да го подържат .
  • 17 !!!?

    10 2 Отговор
    Липсва статистика колко процента от ходещите на работа действително заслужават възнаграждението което получават !!!
    !!!?

  • 18 инж. Ганчо Илков

    12 3 Отговор
    Защо в Медиите "Експерти", вменяват Заблуда в Обществото. Колкото и да се "Усвояват" Средствата от ЕС, няма как да се Повиши Покупателната Способност и Жизненият Стандарт на Българина. Сравнете Печалбите на "АУРУБИС" в Пирдоп и Канадските Фирми в Челопеч и Крумов град с Бюджета на България и Вижте къде отива Печалбата от Експлоатацията на Подземните ни Богатства. Вижте кои Български "Бизнесмени" ползват част от тези Печалби. Кой е Действителният Собственик на "Асарел Медет" АД? Раздробенато от Олигарси Селско Стопанство и Печалбите на Търговските Вериги от продажба на Стоки от Външни Производители? Братя Домусчиеви - Как направиха първият Милион? Пеевски? Какво Представлява Българската Икономика? Какъв Бизнес Развиват Бившите Комунистически Ръководители - Овчаров, Гечев.... Кой Издържа Синдикалните Лидери и т.н. Да, "Огромни" са Разходите за Пенсии. Но къде отидоха Приходите от Социалните им Удръжки от Трудовият им Дългогодишен Труд? Боновите Книжки превърнати в Акции в Главният Депозитар? Икономисти, Социолози и Политолози си Траят. ЗАЩО ЛИ..?
  • 19 1356

    3 0 Отговор
    Хаха, "реален ръст на доходите 5%", а инфлация 30 % и ся кво прайм? Забогате ли Ганьо, или ебедне? Цитирам едно много вярно, но тъжно изказване на проф. Кръстьо Петков: "Българинът мечтае за гарантирана посредственост".

    Коментиран от #20

  • 20 !!!?

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "1356":

    Прибави 33% сива икономика към "реален ръст на доходите 5%" на Ганьо и ще разбереш защо има задръствания всеки Уикенд, и по празниците, на граничните пунктове за Гърция, Турция,...!!!?

    Коментиран от #21

  • 21 Така е

    2 3 Отговор

    До коментар #20 от "!!!?":

    Сивата икономика е само в главата ти, няма я вече! Ако съществува е само сред ниско грамотните хора!
  • 22 Докога така в сивия сектор

    4 0 Отговор
    Във България има заплати за мафията всичките в държавните сектори и робски заплатки на минималната заплата в частния сектор . Защо е тази дискриминация ? Като депутатите могат да изравнят заплащането и да заставят всички да са на светло , но не искат . Сега частния сектор е в сивия сектор 100% . Партиите и парламента работят срещу гражданите в полза на криминалния бизнес в България .