Last news in Fakti

11 Февруари, 2014 15:22 1 585 0

„Газпром“: Движим се по график с Южен поток

  • газпром-
  • южен поток

Сухопътният участък на газопровода трябва да мине през териториите на България, Сърбия, Унгария и Словения

„Газпром“ е изпълнил 54% от общата дължина на първия етап на Западния маршрут на Южен поток. Това съобщиха от пресслужбата на руския енергиен монополист.

По време на заседанието на „Газпром“ Алексей Милер отбеляза, че подготовката за строежа на черноморския участък на трасето върви по план.

Плановете са изграждането на трасето по дъното на Черно море да започне през есента на 2014 г. След началото на строителството на трасето през България и Сърбия през второто тримесечие на 2015 г. на ред идва Унгария, където в момента се провеждат проучвателни работи и се извършват екологични оценки.

Проучванията обхващат и териториите на Босна и Херцеговина, Словения и Хърватска, откъдето също ще мине трасето.

Първите доставки на синьо гориво трябва да се осъществят през 2015 г. припомня РБК дейли.

„Южен поток“ е глобален инфраструктурен проект на „Газпром“ за строителство на газопровод с мощност 63 млрд. кубически метра през акваторията на Черно море до страни от Южна и Централна с цел диверсификация на маршрутите за износ на природен газ и изключване на транзитни рискове.

Сухопътният участък на газопровода трябва да мине през териториите на България, Сърбия, Унгария и Словения. Крайната точка на газопровода е газоизмервателната станция Тарвизио в Италия. От основния маршрут ще бъдат построени разклонения за Хърватска и Република Сръбска на територията на Босна и Херцеговина, съответно с дължина 51 и 109 км.

На 6 декември „Газпром“ установи първия газоизпомпващ агрегат на компресорна станция в Краснодарския край в Русия в рамките на строителството на газопровода „Южен поток“. Там ще бъдат монтирани 14 такива агрегата с обща мощност 448 МВт. Тя ще стане най-мощната компресорна станция в света. Монтажът върви в строго съответствие с графика, увери шефът на "Газпром инвест" Михаил Левченков. Станцията ще осигурява доставки на природен газ по тръбопровода на „Южен поток“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА