Last news in Fakti

22 Май, 2024 14:21 3 838 6

Западният протекционизъм ще удари възобновяемата енергия

  • възобновяеми източници-
  • китай-
  • сащ-
  • протекционизъм

Шиджун: Да оставим най-добрата технология да победи

Западният протекционизъм ще удари възобновяемата енергия  - 1
Снимка: Shutterstock

Протекционистките мерки от страна на САЩ и други западни страни възпрепятстват въвеждането на най-модерните технологии, които ще се върнат да ги преследват. в областта на възобновяемата енергия. Това заяви ръководителят на китайската компания Arctech Solar Джоу Шиджун в интервю за вестник Financial Times (FT).

Ръководителят на една от най-големите китайски групи за соларно оборудване призова западните правителства „да оставят най-добрата технология да победи“. Според него индустрията е негативно повлияна от „геополитическото напрежение“.

Китай представлява над 80% от световното производство на слънчева енергия, както отбелязва FT, резултат от години на държавни инвестиции, интензивна вътрешна конкуренция и бърз растеж на вътрешното търсене на зелени технологии през последните години.

Миналата седмица САЩ рязко увеличиха митата върху китайския внос, включително електрически превозни средства и слънчеви панели. Според Белия дом мерките имат за цел да „насърчат Китай да премахне нечестните търговски практики, свързани с трансфера на технологии, интелектуалната собственост и иновациите“. Говорим за мита в размер на 18 млрд. USD.

Китайският външен министър Ван И нарече едностранните санкции на САЩ и увеличените мита върху стоки от Китай като пример за „типичен тормоз и прояви на възмущение в съвременната свят".


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 от село

    19 15 Отговор
    А в територията да си копаме въглищата и да дишаме мръсотиите , за да забогатяват американските централи !

    Коментиран от #6

  • 2 зелен

    26 9 Отговор
    Цялата работа с фотоволтаиците е балон , който ще гръмне звучно .
  • 3 Протекционизма

    18 3 Отговор
    Няма нищо общо в случая. Американците и Европейците не произвеждат същата продукция на по - ниска цена. Те просто не произвеждат такива панели поради по - ниските цени на китайските. Протекционизма изисква да не се внася стока която е и местно производство но цената на вноса е по - ниска и конкурентна.
    Но за разлика от Китай ние монтираме китайски панели в плодородни земи които могат да произвеждат селско стопанска продукция.
    Преди време КПД на соларките беше достигнало 21.5% а у нас се използваха такива с 12 - 15%
  • 4 Ами сега

    21 5 Отговор
    Нещо много започна да се избягва проблема с глобалното затопляне. Големите количества соларни електроцентрали възпрепятстват отразяването обратно в космоса слънчевата енергия, задържат я на повърхността на земята, превръщат я в електричество, а после никой не казва, че всичката електроенергия в крайна сметка се превръща в топлина. Независимо от какво е произведена и за какво се използва крайния резултат е един и същ.
  • 5 До като

    3 1 Отговор
    има безродници готови да дадат за без-пари родините си на алчните сащтисани терористи те - САЩ ще просперират и ще тероризират останалият свят с всевъзможни санкции!
  • 6 Тя затвори, бе, пропагандист.

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "от село":

    Ама нашата е бездънна корупционна яма!!!
    Закривайте боклучавите въглищни тецове!!!