Last news in Fakti

19 Март, 2014 15:57 1 685 1

ДКЕВР започна процедури по отнемане на лицензиите на ЕРП-та

  • дкевр-
  • започна-
  • процедури-
  • лицензиите-
  • ерп-та-
  • драгомир стойнев-
  • чез-
  • evn-
  • енерго про

Застрашена е сигурността на доставките на енергийната система

ДКЕВР откри процедури за отнемане на лицензиите за извършване на дейността „обществено снабдяване с електрическа енергия“, издадени на ЕВН България Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго ПРО продажби. Това стана ясно след заседанието на енергийния регулатор, проведено днес. Дружествата имат 7-дневен срок, в който да отстранят нарушенията, както и 14-дневен срок за писмени становища.
.
Решенията на ДКЕВР като независим регулаторен орган, чиято основна дейност е да съблюдава спазването на регламентираните в Закона за Енергетиката цели и принципи, между които са гарантиране на националните интереси и сигурността на Енергийните доставки, са продиктувани от необходимостта да се прекратят незаконосъобразните действия на ЕВН България Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго –ПРО продажби и да се осигури нормалното функциониране на електроенергийната система.
След извършени проверки по жалби на НЕК срещу ЕВН България Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго -ПРО продажби са установени извършени нарушения от страна на електроснабдителните дружества.

ЕВН България Електроснабдяване и Енерго –ПРО продажби извършват прихващане на свое вземане с насрещно задължение към Националната електрическа компания,като по този начин нарушават разпоредби на ЗЕ и Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия.
„ЧЕЗ Електро България“ АД задържа плащания към НЕК, като поставя условия за удовлетворяване на направени разходи за задължения към обществото, свързани с изкупуване на електрическа енергия по преференциални цени. По този начин „ЧЕЗ Електро България“ АД нарушава задълженията на издадената му лицензия за обществено снабдяване с електрическа енергия.
Действията на ЕВН България Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго -ПРО продажби лишават НЕК от необходимите парични средства за осъществяване на лицензионната си дейност. Това води до фактическо блокиране на цялостната дейност на НЕК и до невъзможност да извършва разплащания към производителите на електрическа енергия.
.
По този начин реално е застрашена сигурността на доставките в енергийната система.Към настоящия момент, по предоставена информация от НЕК, задълженията на трите електроснабдителни дружества са нараснали до 347, 6 млн. лв., от които ЕВН България Електроснабдяване дължи 216, 6 млн. лв., ЧЕЗ Електро България дължи 67.3 млн. лв., и Енерго -ПРО продажби дължи 63.7 млн. лв.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Споок Армин

    0 0 Отговор
    Ще стане това ,което Волен Сидеров искаше - държавата да стане отново собственик ,както беше преди.Защо тези пари да не влизат в държавна фирма?Така и цената на тока ще падне, защото сега веднъж се плаща ДДС от производителя,втори път от прекупвача(ЧЕЗ или някой от другите)и трети път от крайния потребител , т.е от нас.