Last news in Fakti

27 Март, 2014 12:29 2 061 1

Стимулират малките ВЕИ централи

  • веи-
  • депутати-
  • централи-
  • стимулиране

Малките електроцентрали с мощност до 30 kW, които се изграждат върху покриви и фасади на сгради ще бъдат стимулирани. Това реши Народното събрание, като прие промени в Закона за енергията от възобновяеми източници, внесени от Министерски съвет.

Стимулират се също и водноелектрическите централи с мощност до 1,5 мегавата и централи на биомаса с инсталирана електрическа мощност до 1,5 мегавата, изградени в селскостопански и производствени зони.

Премахва се регулаторният режим за вписване в регистър на лицата, извършващи дейности по монтиране, поддържане, ремонтиране и преустройване на съоръжения в енергийни обекти.

Действащият регулаторен режим, чиято отмяна се предлага, създава изисквания към лицата, които извършват посочените дейности със съоръжения в енергийни обекти с мощност до 200 kW, като същевременно същите дейности със съоръжения в енергийни обекти с по-голяма мощност са извън обхвата на режима и могат да се извършват свободно.

Правят се промени и в Закона за енергийната ефективност. Чрез тях ще се намали броят на изискуемите документи, необходими при подаване на заявление за вписване в публичните регистри на Агенцията за устойчиво енергийно развитие на лицата, извършващи дейности по обследването за енергийна ефективност, сертифицирането на сгради, изготвянето на оценка за съответствие на инвестиционните проекти и изготвянето на оценки за енергийни спестявания, и този на лицата, извършващи обследване за енергийна ефективност на промишлени системи, като проверката за изпълнението на изискванията на закона ще се извършва служебно въз основа на наличните в АУЕР данни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пламен Бакърджиев

    0 0 Отговор
    За да се стимулират малките ВЕ централи, трябва да падне цената на фотоволтаиците на половина.