Last news in Fakti

17 Април, 2014 14:55 1 717 0

НЕК със загуби от 2,7 млрд. лева

  • нек-
  • ерп-
  • южен поток

България щяла да се бори, за да защити националния интерес в Южен поток

Загубите на НЕК към 31 януари 2011 г. са били в размер на 2,37 млрд. лева. През 2012 г. загубите се увеличават с 12,3% до 2,55 млрд. лева. При стъпването във власт на правителството на Пламен Орешарски те са достигнали до 2,7 млрд. лв. Това стана ясно от нарочното свиканата от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев. На нея бяха представени резултатите от проверката на Инспектората на Министерски съвет, разпоредена на от 18 юли 2013 година. Тя обхваща за периода 1 януари 2011 г. към 30 юни 2013 г.

Бизнес програмата, предложена от ръководството на НЕК по време на управлението на ГЕРБ и одобрена от Българския енергиен холдинг, чиято цел е оздравяване на дружеството, всъщност е щяла да доведе до загуби от 500 млн. лева за 2013 година и от 700 млн. лева за 2014 година, а не до подобряването на състоянието на дружеството, отговори в отговор на въпрос на Факти.бг Драгомир Стойнев. Той припомни, че НЕК през юни 2013 г. е била със задължения от 2.7 млрд. лв., като към този момент не пожела да назове конкретна сума преди да е свършила финансовата година на компанията, което се очаквало да стане през май.

В доклада на инспектората е отбеляза, че не е имало никаква организация на обществените поръчки в дружеството. В доклада е посочено, че основната причина за дестабилизиране състоянието на НЕК има ударното присъединяване на ВЕИ централи през 2012 г., които са били с мощност колкото на един ядрен реактор.

Драгомир Стойнев обеща след изборите за Европейски парламент да покани представителите на опозицията, за да бъде търсен консенсус за енергетиката.

Изпълнителният директор на НЕК Екатерина Истаткова посочи, че между НЕК и ЧЕЗ вече текат конкретни разговори и че дружеството е предложило конкретна схема за изплащане на задълженията си. Тя призова и EVN и Енерго Про да последват примера на ЧЕЗ. Екатерина Истаткова и Драгомир Стойнев отказаха да коментират дали очакват ДКЕВР да отнеме лицензиите на трите дружества, защото комисията била независим орган.

Газопроводът „Южен поток“ е важен, стратегически, инвестиционен проект, който позволява сигурност при доставките на природен газ, който е от икономическа полза за страната, с хиляди работни места в най-бедния регион. Реализацията на проекта ще доведе до ръст на икономиката от 2%.

Иначе, ние ще се откажем от 5000 работни места, от работа за българските фирми, ще се откажем от сигурни доставки на природен газ за България.

Да, ние ще спазим решението на ЕК, но ще се борим да има солидарност, по отношение на тези санкции. Ще се борим и за финансов механизъм и най-пострадалите държави да бъдат компенсирани, каза Драгомир Стойнев. В уточняващ въпрос на Факти.бг той посочи, че са водени конферентни разговори с министрите от ЕС по въпроса.

Иначе, ние ще се откажем от 5000 работни места, от работа за българските фирми, ще се откажем от сигурни доставки на природен газ за България. Отново, ние трябва да треперим, недай си Боже, в някоя държава да не стане конфликт, за да ни се прекъснат доставките на природен газ, докато проектът ТАП бъде изграден, и започнем да получаваме допълнителни количества природен газ от консорциума Шах Дениз 2, посочи Стойнев.

Той посъветва Европейската комисия да помисли за вариант да спре доставките по Северен поток, което щяло да бъде по-ефективна санкция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА