Last news in Fakti

24 Април, 2014 10:23 1 133 0

Съдят шефа на Формула 1 за подкуп

  • формула 1-
  • бърни екълстоун

Бърни Екълстоун е обвинен, че е дал $45 млн. (33 млн. евро) подкуп на германския банкер Герхард Грибковски

Съдят шефа на Формула 1 за подкуп - 1
Снимка: АП/БТА

Шефът на Формула 1 Бърни Екълстоун се изправя пред съд в Мюнхен по обвинение за даване на подкуп.

Той е обвинен, че е дал $45 млн. (33 млн. евро) подкуп на германския банкер Герхард Грибковски, за да улесни сделката с акции от Формула 1 с компанията, която е била подкрепена от Бърни Екълстоун.

В момента Герхард Грибковски излежава присъда за вземането на подкуп по въпросната сделка, но продължава да отрича, че е извършил нещо нередно.

Германската прокуратура обвинява банкера, че като член на борда на банка „Байерн Ландесбанк“ не е защитил нейните интереси, а е действал в полза на компанията, която е била подкрепяна от Бърни Екълстоун.

Даването на подкуп е било извършено между юли 2006 г. и декември 2007 г. Бърни Екълстоун признава, че е плащал на Грибовски, защото е бил жертва на изнудване. 83-годишният британец изтъква, че банкерът го е заплашвал, че ще изнесе неверни данни от данъчното му досие.

Ако собственикът на Формула 1 бъде признат за виновен е заплашен от 10 години затвор.

Бърни Екълстоун успя през последните четири десетилетия да направи Формула 1 едно от най-популярните и финансово печеливши състезания. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА