Last news in Fakti

22 Май, 2014 08:00 2 632 1

Икономиката ни е като преместване на гробище. Помощ отвътре няма

  • георги ангелов-
  • икономика

Очаква ни взрив в икономиката. Трупат все повече и повече дългове, прогнозира старши икономистът от фондация Отворено общество

Икономиката ни е като преместване на гробище. Помощ отвътре няма - 1
Снимка: АП/БТА

Ще има ръст на икономиката, но той няма да се движи от вътрешни фактори. Това заяви в интервю за Факти.бг икономистът Георги Ангелов. Той беше потърсен за коментар какво ни очаква в икономиката през 2014 г. и как ще се развие сагата между ДКЕВР и ЕРП.

Г-н Ангелов, да очакваме ли ръст на икономиката през 2014 г.?

Да, ще има ръст на икономиката, но той няма да се движи от вътрешни фактори. Това ще се дължи на възстановяването на европейската икономика. Това се вижда от последните тримесечия. Износът се увеличава, а вътрешните фактори като потреблението и инвестициите забиват надолу. Българската икономика е като преместване на гробище. Помощ отвътре няма. Нас в момента ни дърпа съживяването на европейската икономика. Надяваме се да се закачим на европейския влак, но ако Украйна избухне, можем да пострадаме. България енергийно и инфраструктурно не е интегрирана с Европа, а с Русия.

Как оценявате скандала с ЕРП-тата?

Има два възможни погледа. Единият е чисто политическият. Винаги преди избори започва да се говори за отнемаме на лицензи. Това изглежда носи политически дивиденти. Аз се съмнявам, но изглежда политиците смятат така.

Управляващите оказват натиск, за да покажат, че нещо правят, но на практика нищо не се предприема.

Вторият по-задълбочен поглед също опира до политиците. Понеже не знаем какво да правим в енергетиката, дайте да посочим виновник или жертвено агне, за да не сме ние виновни. Ние управляваме от една година, а загубите се трупат, но ние не сме виновни, а някой друг. Това трябва да ни помогне да оцелеем.

За съжаление няма по-задълбочен икономически поглед към проблема. Проблемите си стоят и не се отива към тяхното решаване. Загубите се трупат, а забавените плащания се увеличават по веригата. Това е един от споровете между ЕРП-тата и НЕК - кой колко дължи.

В същото време ДКЕВР отказва да измисли начин да спре това трупане на загуби, нито да разчисти вътре в енергетиката, за да са разходите по-малки. Въобще не се мисли за вдигане на цената на тока. ДКЕВР също така нищо не предприема, гледа да се измъкне от отговорност и да обвини някой друг.

Въпросът е да се отложат нещата, но колкото повече те се отлагат, толкова повече се натрупват нови проблеми.

Очевидно е, че има политически натиск да се отнемат лицензите на ЕРП-та, но в същото време се осъзнава, че това ще доведе до сериозни последствия. В момента няма взето решение.

Това няма ли да доведе до колапс в енергетиката и фалит на предприятия?

Сега ще експлодира само един сектор, който обаче е структурно много важен. Проблемът ще е голям, но ще е ограничен само в енергетиката. Можем да прогнозираме, че ни очаква повторение от 1996 г., но в умален сценарий. Тогава цялата икономика и банкова система бяха държавни и всичко експлодира, защото не се намери решение на спора кой да поеме дълговете. Накрая всичко беше измито с хиперинфлацията и обикновените граждани и спестители поеха плащането.

Сега спорът е същият. Кой да плати тези дългове – държавата ли, ЕРП-тата ли, да обложим зелената енергия с такса или на потребителите ще вдигнем цената на тока. Никой не иска да плати тези дългове. Сега борбата е кой ще плати... Няма политическо решение и различните групи се борят помежду си с всякакви средства. Тази ситуация на трупане на дългове не може да продължи много, защото ще се стигне до ситуацията, когато няма да има свежо финансиране, а дълговете и просрочията си стоят и това отнякъде ще избухне. Няма да платим на АЕЦ-а или мините, а те няма да платят заплати... Този омагьосан кръг не може да съществува вечно. Все отнякъде ще избухе било социално напрежение или нещо друго.

Това не е ли лош сигнал към чуждите инвеститори?

Да това е лош сигнал. Кръстче е сложено на чуждите инвеститори в сектор енергетика. Ще има контра реакция на партийната политика да се мачкат такива големи и познати компании. Те ще заведат дела в съда, ще се оплачат на своите правителства, ще кажат на други компании. Това ще се отрази негативно на цялата икономика. От друга страна по начина, по който се вземат решенията в ДКЕВР, те често „падат“ в български и чужди съдилища. Има реална опасност да бъдем осъдени да платим на компаниите няколко десетки милиона за щети. Не само ще страдаме, че няма инвестиции, а ще страдаме, че сме взели погрешното решение.

Към този сценарий се отива и в спора с АЕЦ „Белене“, защото нищо не правим, за да се защитим по-добре. И оттам можем да очакваме да дойде друг 1 млрд., който да плащаме.

Проблемите се трупат, трупат, трупат... и няма как да не експлодират като има толкова милиарди, които всяка година се добавят към старите.

Какво трябва да се направи, за да се излезе от тази патова ситуация? Закриване на НЕК или преобразуване на БЕХ?

За радост в НЕК вече няма почти нищо ценно като активи, понеже електропроводите бяха извадени и прехвърлени към Електроенегийния системен оператор (ЕСО). Ако фалира НЕК, поне няма да си загубим жиците.

Това трупане на дългове от НЕК заедно със заплахата за изплащане на Русия компенсации за АЕЦ "Белене" ще натовари компанията толкова сериозно, че фалитът ще бъде едно от малкото решения. Много е трудно правителството да казва, че води строга фискална политика и изведнъж да извади едни 5-6 млрд. и да ги даде на енергетиката. Тогава ще скочат пенсионерите.

Реалистичният вариант е след фалит на НЕК, предоговаряне на цените за зелена енергия и дългосрочните договори, цените да се повишат до пазарните, а правителството да изработи социална програма за най-бедните. Кабинетът да поеме отговорността не за всички дългове в енергетиката, а за строго определена група хора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Georgi Tashev

    0 0 Отговор
    Напълно съм съгласен с г-н Ангелов.