Last news in Fakti

29 Май, 2014 10:46 14 053 46

Инж.Белелиев: Трудно можем да се наречем Енергиен център на Балканите

  • инж. димитър белелиев-
  • церб-
  • енергетика

Няма как да сме енергиен хъб, след като потреблението на съседните държави не е от доставена от нас енергия

Единственият познат начин за намаляване на загубите при пренос и производство на електрическа или топлинна енергия се нарича - Инвестиции. За да има инвестиции е необходимо потребление на електроенергия и цена, която да дава възможност на фирмите в бранша да инвестират. Това отбеляза в интервю за Факти.бг инж. Димитър Белелиев, председател на Съвета на директорите на ЦЕРБ.

Според него ако имат финансова възможност, технически методите за намаляване на загубите са много. Например чрез изграждане на високоефективни производствени мощности или модернизиране на съществуващите; инвестиции в намаляване на загубите при преноса; инвестиции за намаляване на собствените загуби на производствените предприятия. И много други начини.

Инж. Димитър Белелиев, какво е състоянието на българската енергетика?

Състоянието на мощностите в България е на едно сравнително добро техническо равнище. Основната причина за това е ниската натоваряемост, поради невисока консумация на електрическа енергия в страната и малък дял на износ извън нея. Водноелектрическите централи в системата на Националната енергийна компания (НЕК) са в състояние, което позволява непрекъсната, безаварийна работа. С топлинните централи, каквито са ТЕЦ „Марица Изток“ 2, ТЕЦ AES Гълъбово, ТЕЦ „Контур – Глобал“, както и при по-големите топлофикационни дружества „Топлофикация София“ и „Топлофикация Русе“, техническото състояние е аналогично.

Повечето от централите правят необходимата техническа профилактика и аз не очаквам с производството да има проблеми или аварии.

Какво според вас е състоянието на мрежата, поддържана от ЕСО?

От всички дружества в българската енергетика Електроенегриен системен оператор ( ЕСО ) е в най-добро техническо състояние. Сериозни ремонти и инвестиции в мрежата не е имало през тази година, но това е по-скоро свързано с причините, описани от мен в предишния ви въпрос. Финансовото състояние на ЕСО от отчетите, които показва дружеството, не са добри, но аз се надявам, че това няма да се отрази на бъдещата работа на предприятието. В ЕСО работят едни от най-добрите специалисти на инженерно ниво в България и не се съмнявам, че всичко ще бъде на необходимото техническо равнище.

На какво се дължи сегашното положение на родната енергетика? Къде се намираме на Балканите? Политиците ни обичат да представят България като енергиен хъб....

България трудно може да се нарече "Енергиен хъб" или "Енергиен център" на Балканите по ред причини. Най-важната от която е, че вече изнасяме съвсем неголеми количества електроенергия. Няма как да сме енергиен хъб, след като потреблението на съседните държави не е от доставена от нас енергия.

Ако трябва да направим класация, нивото на България, в сравнение с останалите балкански държави, за съжаление пада все по-надолу. Например в Гърция се изграждат няколко нови мощни, големи хидроцентрали, което още повече ще намали нашия износ за там. В Македония в момента вървят проекти за концесия по река Струма на малки и средни хидроцентрали, чиято бъдеща работа също ще намали зависимостта на държавата от внос. В Косово се реализират проекти за модернизиране на две термични централи Косово А и Косово Б, което ще ги превърне в износител на енергия. Албания отдавна не разчита на българската електроенергия и там също тече модернизация на няколко хидроцентрали. В Сърбия и Босна и Херцеговина ситуацията е аналогична, като там по-специфичното е, че и двете държави реализират проекти за термични централи с китайски компании. За Румъния и Турция няма смисъл изобщо да говорим.

Както сами виждате при тази ситуация няма как да бъдем "Енергиен хъб" и в сравнение с проектите в съседните държави, виждате, че нашето място в класацията е някъде на последните места. А как се стигна до това положение на родната енергетика, е по-скоро въпрос не към мен, като представител на работещите в бранша, а към хората, които политически управляват държавата през последните 25 години.

Как могат да се намалят загубите в енергетиката ни?

Инж. Димитър Белелиев има над10-годишен опит като ръководител в областта на енергетиката. От 2002 г. досега е Председател на Съвета на директорите на ЦЕНТРАЛНА ЕНЕРГОРЕМОНТНА БАЗА (ЦЕРБ ЕАД). До 2011 г. е Изпълнителен директор на „Техенерго” АД, а преди това (от 2003 до 2010 г.) е и Председател на Съвета на директорите на “Енергоремонт Варна” и “Енергоремонт Русе”, както и член на Надзорния Съвет на „Енергоремонт холдинг” АД. Завършва Техническия университет със специалност Транспортна техника и технологии.

Единственият познат начин за намаляване на загубите при пренос и производство на електрическа или топлинна енергия се нарича - Инвестиции. За да има инвестиции е необходимо потребление на електроенергия и цена, която да дава възможност на фирмите в бранша да инвестират. Ако имат финансова възможност, технически методите за намаляване на загубите са много. Например чрез изграждане на високоефективни производствени мощности или модернизиране на съществуващите; инвестиции в намаляване на загубите при преноса; инвестиции за намаляване на собствените загуби на производствените предприятия. И много други начини.

Какво представлява онлайн вибрационният мониторинг?

Онлайн мониторингът на въртящи се електрически машини (ВЕМ) представлява събиране на данни за вибрационното състояние на дадена машина във всеки един момент. Тези данни позволяват на оператор на системата да наблюдава в реално време техническото състояние на съоръженията. Също така данните може да се записват в дейта център за продължителен период от време и да се проследява историята на машината. Това дава възможност за много точен анализ във всеки един момент и възможност за „предсказване” на евентуални бъдещи аварии.

Какви предимства дава?

Предимствата са големи. На първо място разходите за техническа поддръжка в енергетиката могат да паднат с от 30 до 50%. Говорим по-специално за двигатели, генератори и трансформатори. С дистанционния контрол авариите на тези съоръжения може да се намалят наполовина. Въвеждането и използването на онлайн вибрационен мониторинг е в пъти по-евтино в сравнение с разходите за отстраняване на сложна повреда. Като прибавим и предотвратяването на загубите от спиране на производството, което се налага при авария на машините, се оказва, че ползата е голяма.

Къде в момента намира приложение онлайн вибрационният мониторинг?

В развитите държави в Западна Европа и Северна Америка вибрационният мониторинг е задължителна част от всяко едно енергийно съоръжение. Там фирмите отдавна са изчислили, че разходите за превенция са много по-малки от разходите за ремонт. В България тепърва навлиза онлайн вибрационният мониторинг. В момента ЦЕРБ има монтирани системи в няколко хидроцентрали в страната. Интересът става все по-голям и очакваме ръст на търсенето на тази услуга. Ние сме единствените, които я предлагат в цялостен вид у нас – от самата система, която разработихме, през дейта центъра, чрез който се осъществяваме непрекъснато онлайн наблюдение на машините; до анализиране на данните и отстраняване на повредите от специалистите на компанията.

Вашата компания увеличава поръчките си. Как успявате на фона на общия спад в икономиката?

Продължаваме да работим предимно по обекти извън България и най-вече в съседните балкански държави, но се надяваме да разширим присъствието си и в други, по-отдалечени страни. Партнираме на някои от най-големите компании в бранша като „Андритц” Австрия, „Ансалдо Системи Индустриали” Италия, „Силови Машини” и „Електрозавод” Русия, МЕТКА Гърция и други. С тяхна помощ участваме в по-големи проекти, които запълнват липсата на работа в България.

Какви са перспективите за развитие пред ЦЕРБ?

В следващите 2 години предвиждаме да инвестираме 8 милиона лева в нашето предприятие. Освен ремонт и сервизиране ще започнем и производство на нови съоръжения, и по-точно нови трансформатори. В момента сме усвоили производство на трансформатори до 15 MVA [110 kV], както и на специални трансформатори за железопътната инфраструктура.

Изградихме химическа лаборатория в ЦЕРБ, в която се правят лабораторни анализи на трансформаторно масло и така се диагностицират дефекти в работата на трансформаторите в много ранен стадий - вида, характера и причината за проблема. На базата на тази информация се предлагат конкретни препоръки за последващи действия. Ранното откриване на зараждащи се повреди в трансформаторите предотвратява непредвидени прекъсвания на работата и тежки аварии и спестява много средства на енергийните компании.

Ще продължим да усъвършенстваме и услугите си за онлайн вибрационен мониторинг и анализи, тъй като това е бъдещето в диагностиката. Ние сме първата компания за енергийни ремонти в България, която откри център за данни, благодарение на който имаме сигурен денонощен достъп до интернет и можем да наблюдаваме състоянието на съоръженията онлайн без прекъсване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ani Ansi

    1 0 Отговор
    Интересна и хубава статия
  • 2 Ani Ansi

    0 0 Отговор
    Димитър Белелиев
    http://cerb.bg
  • 3 Kremena Videva

    0 0 Отговор
    Нашият пазар за възстановяване на електрически съоръжения не е достатъчен,
  • 4 Kremena Videva

    0 0 Отговор
    У нас цената на тока е една от най-евтините в Европейския съюз (ЕС), въпреки че плащаме най-много спрямо покупателната способност на населението.
  • 5 Kremena Videva

    0 0 Отговор
    Единственият познат начин за намаляване на загубите при пренос и производство на електрическа или топлинна енергия се нарича - Инвестиции.
  • 6 Stanislav Gerov

    0 0 Отговор
    Няма да спрат евросредствата на България
  • 7 gogo

    0 0 Отговор
    Нашият пазар за възстановяване на електрически съоръжения не е достатъчен
  • 8 иван

    0 0 Отговор
    Единственият познат начин за намаляване на загубите при пренос и производство на електрическа или топлинна енергия се нарича - Инвестиции.
  • 9 иво

    0 0 Отговор

    Димитър Белелиев: ЦЕРБ въвежда технология за онлайн мониторинг на вибрациите в ТЕЦ Скопие
  • 10 Kremena Videva

    0 0 Отговор
    първата компания за енергийни ремонти в България, която откри център за данни
  • 11 kremi

    0 0 Отговор
    последните месеци фокуса е върху цената на тока
  • 12 Stanislav Gerov

    0 0 Отговор
    Димитър Белелиев е специалист в областта на енергетиката и трябва по често да се вслушват в мнението му
  • 13 toni

    0 0 Отговор
    Едно съоръжение се нуждае от подмяна, когато не е ремонтно пригодно
  • 14 Мария Иванова

    0 0 Отговор
    Инж. Димитър Белелиев винаги знае, какво да каже и кога да го каже. Съгласна съм с него, че е крайно време да навлязат и по-малките търговци, а не само старите риби да диктуват правилата. При една малко по-голяма конкуренция веднага ще се усети ефектът от това, а именно цената на електроенергията ще спадне.
  • 15 Василена Бурнева

    0 0 Отговор
    В страната ни едва навлиза вибрационният мониторинг, а в чужбина тази технология отдавна се използва. Време е да вземаме пример от развитите държави и по-бързо да стават нещата и у нас, както казва инж. Димитър Белелиев.
  • 16 petrova.gergana

    0 0 Отговор
    Всичко в енергийната ни система е такова, както е било преди 20 години. Време е да има някакви промени и и най-важното те да се случват по-бързо. Браво иначе и на инж. Димитър Белелиев за хубавото интервю. Както казва и самия той "Ако трябва да направим класация, нивото на България, в сравнение с останалите балкански държави, за съжаление пада все по-надолу. Например в Гърция се изграждат няколко нови мощни, големи хидроцентрали, което още повече ще намали нашия износ за там.". Дори в близките до нас държави промените се случват всеки ден и то към по-добро, а у нас ...
  • 17 Христина Трендафилова

    0 0 Отговор
    Браво Димитър Белелиев, вие сте достоен българин, който се стреми да промени нещо. Трябва повече хора да са като вас, а не само на думи да искат нещо да се промени, а нищо да не правят за това.

    Коментиран от #20

  • 18 Стела Костадинова

    0 0 Отговор
    Напълно съм съгласна с инж. Димитър Белелиев относно това, че доста трудно можем да се наречем енергиен център на Балканите. Време е промените, които отдавна са навлезли в чуждите държави да започнат да навлизат и у нас, както се случва в момента с дистанционният мониторинг.
  • 19 Драгомир Харламбов

    0 0 Отговор
    Политиците ни много обичат да ни замазват очите и да ни представят ситуацията такава, каквато в действителност не е и разбира се това винаги се прави само за тяхна полза. Браво обаче на инж. Димитър Белелиев за това, че винаги е честен и нарича нещата с истинските им имена. Имаме още доста работа преди да се наречем енергиен център на Балканите, както смята и той "България трудно може да се нарече "Енергиен хъб" или "Енергиен център" на Балканите по ред причини. Най-важната от която е, че вече изнасяме съвсем неголеми количества електроенергия. Няма как да сме енергиен хъб, след като потреблението на съседните държави не е от доставена от нас енергия."
  • 20 Невенка Красимирова

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Христина Трендафилова":

    Инж. Димитър Белелиев е истински българин с главна буква. Съгласна съм с вас относно това, че е време и ние да се стремим нещо да се промени, а не само да разчитаме на това, че някой ще свърши всичко вместо нас. Тичпино по български ние най-често само се оплакваме. Трябва да се учим от хора като Димитър Белелиев и да се стремим да действаме активно като него само в положителна посока.
  • 21 Краската

    0 0 Отговор
    За съжаление е така, но колкото и да ни се иска, енергиен център на Балканите трудно бихме могли да се наречем. Дано с времето и това да стане, но поне за сега трябва да се стараем да се вслушваме в хора като инж. Димитър Белелиев, който има над 10 години опит в тази сфера и може да помогне много за развитието на енергийната ни система.
  • 22 Георги

    0 0 Отговор
    Много се радвам на такива дейни българи, които не се оплакват, а се стараят да променят нещо. На мен лично инж. Димитър Белелиев ми е много симпатичен като човек и то именно заради своето старание и хъс. Човекът има над 10 години опит в сферата на енергетиката и определено знае, какво говори.
  • 23 Kapitan_Morgan

    0 0 Отговор
    Далеч ни е още от това да сме енергиен център на Балканите и съм напълно съгласна с инж. Димитър Белелиев, че трябва да има инвестиции в енергийния сектор. Промени трябва да се случват и у бас в тази сфера.
  • 24 Djo

    0 0 Отговор
    Дано и това един ден да стане, но определено съм съгласен с инж. Димитър Белелиев, че за сега няма как да се наречем енергиен център на Балканите. Най-малкото енергийния сектор у нас трябва да получи доста сериозни инвестиции, както и да се модернизира.
  • 25 Mariqn Lazarov

    0 0 Отговор
    Още доста много имаме да се развиваме, за да се наречем енергиен център на Балканите. Надявам се разбира се това да стане истина някой ден, а до тогава трябва да се правят инвестиции в енергийния сектор, както казва и инж. Димитър Белелиев.
  • 26 Lozanova

    0 0 Отговор
    Енергийната ни система засега е на добро ниво, както споменава и инж. Димитър Белелиев. Важно е обаче и в тази сфера да се правят сериозни инвестиции, за да могат модернизациите на другите държави да достигнат и до България.
  • 27 Eleonora

    0 0 Отговор
    Колкото и да ми се иска, няма как поне засега да се наречем енергиен център на Балканите. За да се случи това, трябва да се направят инвестиции в тази сфера, както казва инж. Димитър Белелиев.
  • 28 Грета

    0 0 Отговор
    В страната ни много неща трябва да се променят и да се модернизират, а в това число и енергийната ни система. Ако се инвестира в тази сфера, тогава може скоро и да се случи това да сме енергиен център на Балканите. Добре е обаче да се вслушваме наистина в мнението на специалисти като инж. Димитър Белелиев, който е с над 10 години в енергийната система.
  • 29 Марцата

    0 0 Отговор
    Съгласен съм с инж. Димитър Белелиев. Доста още хляб има да изядем, за да се наречем енергиен център на Балканите.
  • 30 Людмила

    0 0 Отговор
    Енергиен център на Балканите... Съгласна съм с инж. Димитър Белелиев, за съжаление поне на този етап това е само смела мечта и цел към която да се стремим.
  • 31 Христо

    0 0 Отговор
    И то доста трудно можем да се наречем енергиен център на Балканите, инж. Димитър Белелиев. Както се казва, сме на светлинни години от това и има още доста хляб да изядем, за да се случи.
  • 32 Dobrinka Marinova

    0 0 Отговор
    Колкото и да не ми се иска да сте прав инж. Димитър Белелиев, напълно ви подкрепям в изказването. Доста сме далеч от етапа, в който да можем да се наречем енергиен център на Балканите.
  • 33 Християна

    0 0 Отговор
    Доста трудно бихме могли да се наречем енергиен център на Балканите и в това съм съгласна с вас инж. Димитър Белелиев. Не разбирам обаче защо нашите управляващи не мислят също така и за опазването на околната среда, а именно да се намалят вредните емисии, които се отделят в природата, както бяхте споменали в едно интервю.
  • 34 Elka Petrova

    0 0 Отговор
    Да, инж. Димитър Белелиев, съгласна съм с вас. Доста трудно можем да се наречем енергиен център на Балканите. Май само с розови очила можем да видим така ситуацията.
  • 35 Виталина Тодорова

    0 0 Отговор
    Колкото и да не ми се иска да се съглася, сте прав инж. Димитър Белелиев. Твърде рано е, за да се наречем енергиен център на Балканите. Първо трябва да се инвестира в този сектор и да се модернизира, за да може един ден това да се случи.
  • 36 Ilka Marinova

    0 0 Отговор
    Доста още трябва да се учим, за да се наречем център, на каквото и да било. Инж. Димитър Белелиев много се радвам на българи като вас, които не отавят ситуацията на произвола, а вземат нещата в свои ръце.
  • 37 Anna Hristova

    0 0 Отговор
    Не знам дали и вие сте се замисляли, но лично аз съм и то не веднъж. Уж преди сме били доста развита държава, а сега все по-надолу се спускаме. Да привидно нещата са добре, но като се замислиш, стандарта ни е висок, а заплатите ниски. Цената на тока се вдигна до небесата и нищо не се променя. Напълно съм съгласна с инж. Димитър Белелиев, че нещата трябва да се променят и абсолютно е така, твърдо рано е да се наречем енергиен център на Балканите.
  • 38 Manuela Mihaylova

    0 0 Отговор
    Инж. Димитър Белелиев си разбира от работата, но нашите управляващи не чуват и не чуват. Разбира се, че е твърде рано, за да се наречем енергиен център на балканите, защото преди това в сектора трябва да се инвестира, за да се модернизира той.
  • 39 Nikolina Doycheva

    0 0 Отговор
    Съгласна съм с вас инж. Димитър Белелиев. Колкото аз съм червената шапчица, толкова и България е енергиен център на Балканите.
  • 40 Мария Христова

    0 0 Отговор
    Така е инж. Димитър Белелиев, като цяло ситуацията с енергийния сектор в страната ни е плачевна...
  • 41 Elena Latinova

    0 0 Отговор
    За съжаление сте напълно прав инж. Димитър Белелиев. Ситуацията не е никак цветуща на нашия енергиен пазар и скоро поне няма как да се наречем енергиен център на Балканите.
  • 42 Tanq Velikova

    0 0 Отговор
    През следващите 3-5 години не се планира увеличаване на енергийните мощности у нас, както каза инж. Димитър Белелиев, така че това само по себе си дори говори за това, че няма как засега да се наречем енергиен център на Балканите.
  • 43 Milena Asenova

    0 0 Отговор
    Имаме още доста да се учим от другите по-модерни държави, инж. Димитър Белелиев. Няма как без инвестиции и модернизации на сектора да се наречем енергиен център на Балканите и ред други причини.
  • 44 Venci Sinanov

    0 0 Отговор
    Иска ни се много да се наречем енергиен център на Балканите, инж. Димитър Белелиев, но засега това просто няма как да се случи без инвестиции и модернизация на сектора.
  • 45 Мария Д. Колева

    0 0 Отговор
    Не просто трудно, а няма как да се наречем енергиен център на Балканите инж. Димитър Белелиев
  • 46 Rumqna Uzunova

    0 0 Отговор
    Иска ни се и то много на всички българи да можехме с гордост да се наречем енергиен център на Балканите, но за съжаление сте прав инж. Димитър Белелиев.