Last news in Fakti

23 Юли, 2014 15:50 775 0

Пробив по въпроса за българските военни паметници в Македония

  • найденов-
  • военни паметници-
  • македония-
  • пробив-
  • по въпроса
Пробив по въпроса за българските военни паметници в Македония - 1
Снимка: БТА

По време на срещата с министъра на отбраната на Република Македония д-р Зоран Йолевски постигнахме своеобразен пробив, по отношение на запазването, съхраняването и възстановяването на българските военни паметници на територията на Република Македония.

Това заяви министърът на отбраната Ангел Найденов днес, 23 юли, в предаването " Добро утро, България" по радио „Фокус“. Той посочи, че е постигнато съгласие да бъде създадена комисия от експерти и историци от българското министерство на отбраната, които с подкрепата на експерти от македонска страна, да обходят местата, където е имало военни гробища, да опишат тяхното състояние, да направят списък с приоритетите и да започне възстановяването им. "Според нашите експерти имаме около 30 възстановени гробища, от близо 450, които са на територията на Македония“, посочи министърът на отбраната.

Министър Ангел Найденов заяви, че това е първото официално посещение на македонския министър на отбраната след неговото назначаване на поста, което е продължение и на първия им официален разговор преди десетина дни. "Това е знаково в определена степен посещение, което може да наредим сред тези, които оставят следа в двустранните ни отношения и допринасят за тяхното развитие. Посещение, което надхвърли протоколния си характер с конкретни резултати“, подчерта министър Ангел Найденов.

Той очерта трите основни теми, които са обсъждани по време на разговорите. Първата е развитието на двустранното сътрудничество в областта на отбраната и военнотехническото сътрудничество. „Възможностите, които предлагаме са споделяне на опит и предоставяне на експертиза в процеса преди присъединяване към НАТО, предоставяне на възможности за обучение, както и по-интензивно използване на полигони и съоръжения", посочи министър Найденов.

Като втора тема е обсъждано развитието на регионалното сътрудничество и реализацията на съвместни инициативи като участието ни в Бригадата на многонационалните мирни сили в Югоизточна Европа. „Очакваме подкрепата на македонската страна при ротацията на командването и приемането на щаба на командването след 2017 г., който в момента е в Гърция“, заяви министър Найденов.

Двамата министри са дискутирали и темата за европейската и евроатлантическата интеграция. „Многократно сме заявявали нашата подкрепа за интеграцията на страните от Западните Балкани, в частност – Македония, като разбиране за разширяване на зоната на сигурност. Участието ни в едни и същи съюзи намалява рисковете", подчерта министър Найденов. Той коментира, че основна предпоставка за българската подкрепа за интеграцията на Македония е покриването на всички изисквания и критерии, в т.ч. принципа на добросъседство. "Договорът за добросъседство се явява гаранция срещу претенции към българската страна и българската история. Очакваме усилия от македонска страна за по-бързо съгласуване и подписване на подобен договор“, заяви министър Ангел Найденов.

"Имам основанието да кажа, че и аз, и моят екип ще излезем през парадния вход", заяви министърът на отбраната на въпрос за наследството, което оставя за следващия министър. "Успяхме да преобърнем негативната тенденция, да върнем достойнството на военната служба, спряхме ерозията на отбранителните способности", заяви той и отбеляза, че при встъпването му на този пост системата на отбраната е била в критично организационно и техническо състояние. "Система с демотивирани, обезверени, напускащи хора – това бяха и резултатите от първото социологическо изследване, направено в началото на моя мандат", каза министър Найденов. Той информира, че вече е завършило още едно социологическо изследване на Института по отбраната. "Това, което доминира в резултатите от него е опасението на хората, че всичко, направено досега ще бъде пропиляно. Това дава и представа за това, което сме направили“, каза министърът на отбраната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове