Last news in Fakti

24 Юли, 2014 09:08 1 950 0

Депутатите приеха оставката на кабинета "Орешарски" (Обновена 12.32 ч.)

  • народно събрание-
  • депутатите-
  • оставка

196 народни представители участваха в гласуването

Депутатите приеха оставката на кабинета "Орешарски" (Обновена 12.32 ч.) - 1
Снимка: БТА

Депутатите гласуваха и приеха около 12.12 часа днес оставката на правителството, която премиерът Пламен Орешарски депозира вчера около 18 ч. в деловодството на Народното събрание. 

196 народни представители учасваха в гласуването на оставката, своя вот "за" дадоха 180 от тях, "против" гласуваха 8 и други 8 се въздържаха.

Всички 93-ма депутати от ГЕРБ дадоха положителен вот, от Коалиция за България 40 гласуваха "за", както и 30 от ДПС, 14 от "Атака" и 3-ма независими.
"Против" бяха 8 депутати от БСП, а "въздържал се" - седем от БСП и един от ДПС.

След гласуваната оставка народните представители изпратиха Пламен Орешарски и министрите му с ръкопляскания.

Стана ясно, че сред гласувалите против е депутатът от Коалиция за България Таско Ерменков, който излезе на трибуната да обясни своя отрицателен вот и заяви, че за липсата на шанс правителството да продължи работа и съответно за оставката му виновен е парламентът. Той каза, че е гласувал против оставката в знак на признателност и уважение не само към усилията на кабинета, но и към всички онези българи, които са подкрепяли Пламен Орешарски по улиците.

Ерменков отбеляза, че правителството е било обречено на трудно съществуване още от самото си създаване и въпреки това е успяло в условията на разрушена държавност да нормализира нещата.

По-рано през деня Народното събрание събра кворум и започна заседание. Премиерът, министри и депутати от всички партии влязоха в пленарна зала.

Пламен Орешарски отказа да отговори на журналистически въпроси преди обсъждането на вота, но го направи след гласуването на оставката.

В пленарна зала първоначално се регистрираха 175 народни представители.

„Сутринта имахме обсъждане на начина, по който ще протекат днешното и утрешното заседание, ако се проведе утре такова”, заяви председателят на парламента Михаил Миков.

Миков обяви, че се предлага първа точка от дневния ред да бъдат разискванията по оставката на кабинета „Орешарски”, при което се чуха силни ръкопляскания. Михаил Миков заяви: „Не бързайте да се радвате”.

На влизане министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев заяви, че оставя МВР в по-добро състояние от това, в което го е заварил. "Но има още какво да се направи. Ще оставя всичко, което е разработено като програми, на следващия министър", каза той.

"Надявам се, който дойде след мен, да направи повече и да е по-успешен от мен", допълни още Йовчев.

„Ще оцените много от нещата, които това правителство направи, но по-късно”, посочи той. Вицепремиерът каза още, че няма да дава отчет за дейността си от трибуната.

Във връзка със ситуцията в КТБ Йовчев коментира: „Бихте ли обяснили какво общо има правителството с този скандал? Наслушах се на всякакви медийни манипулации. В тази криза, която се разрази, правителството в рамките на правомощията си направи всичко възможно, премиерът и финансовият министър положиха огромни усилия, бяха готови да направят и компромиси, включително и с неща, които не бяха убедени, че трябва да стават, като актуализация на бюджета само и само да бъдат предприети мерките в правилната посока”.

На въпрос дали ще поеме отговорност за скандала с назначението на Делян Пеевски, той заяви: „Не знам по какъв начин ме свързвате с назначението на Делян Пеевски”.

Настъпва краят на 42-ото НС. Настъпва време за равносметка. Всяка парламентарна група носи отговорност за това, което се случи, и за това, което не се случи, заяви Атанас Мерджанов от Коалиция за България. Той призова да не се драматизира ситуацията в държавата и да не се правят апокалиптични прогнози.

Този парламент, а това важи и за правителството не се разпуска защото не се справя с работата, а защото най-голямата парламентарна сила не искаше да работи. ГЕРБ просто отказа да е опозиция, заяви депутатът. По думите му, те са действали като група за саботаж, „по знак на пожизнения си ръководител”.

Мерджанов припомни най-важните постижения на парламента, като подчерта социалната политика, връщането на швейцарското правило за пенсиите.

Една година на политически саботаж. С това 42-рото НС не успя да се справи. Да се надяваме, че 43-ото ще се справи. Нека тези, които го съставят, да успеят, пожела Атанас Мерджанов. Още от изказването му прочетете ТУК.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове