24 Юли, 2014 15:07 1 830 5

Росен Плевнелиев: Връчвам мандат на ГЕРБ (обновена 17:16)

  • росен плевнелиев-
  • консултации-
  • орешарски

Надявам се заедно с политическите сили да извървим конституционна процедура и да спазим датата за изборите 5 октомври

Росен Плевнелиев: Връчвам мандат на ГЕРБ (обновена 17:16) - 1
Снимка: БТА

"След приетата оставка на правителството президентът провежда консултации с парламентарно представените политическите сили. По традиция поканих заедно всички партии. Съжалявам, че партия Атака не се отзоваха на моята покана. Действам бързо и решително, защото това декларираха и политическите сили, но това искат и хората", заяви президентът Росен Плевнелиев.

Участвалите декларираха, че в рамките на 42-то народно събрание не е възможно да се формира устойчиво мнозинство. В демократичните държави изходът е ясен – избори, коментира той.

Надявам се заедно с политическите сили да извървим конституционната процедура и да спазим датата за изборите 5 октомври.

Още днес ще връча мандат на най-голямата парламентарна сила ГЕРБ. Ако те го върнат веднага, утре ще го връча на БСП, а третата сила, която ще получи от мен мандат е ДПС.

По този начин ще може да бъде спазена конституционната процедура на 6 август да бъде разпуснато Народното събрание и бъде създадено служебно правителство.

Първо е необходима актуализация на държавния бюджет и на НЗОК. Моля да бъде загърбено политическото противопоставяне и това да бъде направено в интерес на пациентите, общините и избягване на фалирането на бенефициентите, за ускоряването на еврофондовете.

Трябва да се направи анализ на дълга и начините за стабилизиране на икономиката.

Второ необходимо е парламентът да приеме решение, което да даде мандат на служебното правителство да вземе заеми от чужбина.

Трето. Важно е да имаме работеща централна банка.

Оттук нататък в последните дни на това НС не бива да отлагаме и да разчитаме на следващото – и се надявам политическите сили да решат тези три въпроса, каза Плевнелиев.

Утре държавният глава ще направи обръщение към Народното събрание.

На 6 август той ще издаде указ за разпускане на 42-рото НС и ще обяви служебното правителство.

Ето и пълния текст на изавлението на президента след проведените консултации за сформиране на правителство в рамките на това НС:

"Проведохме консултации с парламентарно представените политически сили в 42-ото Народно събрание. Днешните консултации са част от конституционна процедура по конституиране на правителството. След приетата днес оставка на Министерския съвет и преди връчване на мандата за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група президентът по Конституция провежда консултации с парламентарно представените политически сили.

И този път, както и през март 2013 г., поканих всички заедно, за да не допусна и капчица съмнение за каквито и да било договорки с една или друга политическа сила. Действам бързо и решително, защото така декларираха, че желаят политическите сили, но това иска и народът. Съжалявам, че партия „Атака“ не се отзоваха на моята покана. Очевидно това е начинът, по който те разбират и публично демонстрират отношението си към институциите и към конституционния ред в страната.

Участвалите в днешните консултации парламентарно представени политически сили декларираха, че в рамките на 42-ото Народно събрание е невъзможно да се формира устойчиво мнозинство, което да е в състояние да излъчи работещо правителство. В демократичните държави в подобна ситуация решението е избори. Датата на изборите е ясна – 5 октомври. Тя е плод на постигнатото между всички политически сили съгласие в рамките на Консултативния съвет по национална сигурност, както и последвалите консултации при държавния глава.

В основата на политическата стабилност е доверието. За доверие се работи, когато се поемат и се изпълняват поетите ангажименти. Затова се надявам заедно с политическите сили да извървим конституционната процедура, така че да бъде спазена вече договорената дата за провеждане на изборите, а именно 5 октомври, както и на 6 август с указ на президента 42-ото Народно събрание да бъде разпуснато и да бъде назначено служебно правителство. Затова следващите действия ще бъдат осъществени без да губим време, но и така, че да остане възможност на 42-ото Народно събрание за последни, но важни и необходими решения, с оглед нестабилната и доста непрогнозируема ситуация в страната.

Още днес ще връча мандат на най-голямата парламентарно представена политическа сила, а именно ПП ГЕРБ. Ако те го върнат веднага, утре ще връча мандат на втората парламентарна група, а именно „Коалиция за България“. Третата парламентарна сила, която ще получи от мен мандат за съставяне на правителство в рамките на 42-ото Народно събрание, е Движението за права и свободи.

Днес поставих пред парламентарно представените политически сили и въпросите, които според мен като минимум този парламент трябва да реши, преди да се разпусне. Те са само три на брой, но са от огромно значение за работата на следващите две правителства до края на годината, както и за нацията.

Първо - вече е ясно за всички, че е необходима актуализация на държавния бюджет и на бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Моля да бъде загърбено политическото противопоставяне, като необходимата актуализация на бюджета да се направи в интерес не на една или друга политическа сила, а в интерес на пациентите, в интерес на общините, за ускоряване на еврофондовете, а не фалиране на бенефициентите по оперативните програми, за отпушване на замразените плащания, за гарантиране на финансовата стабилност в държавата и т.н.

Моля да се актуализира държавният бюджет и за да се направи един обективен, не политически, а професионално-експертен, обективен прочит на приходите, на разходите, на дълга, на дефицита, на рисковете, които трябва да бъдат адресирани до края на годината.

Второ - необходимо е парламентът да приеме решение, с което да даде възможност на служебното правителство да води преговори и да сключва договори и споразумения с други държави, международни организации и финансови институции за външни заеми, за финансова стабилизация и социална защита.

Трето - поставих въпроса за състоянието, в което това Народно събрание ще остави най-важния регулатор, а именно Българската народна банка. Особено важно е през предстоящите месеци без парламент да имаме работеща Централна банка, която да бъде източник на доверие за цялата банкова и финансова система.

Решаването на тези три въпроса, вярвам, е неотложно и то изисква работещо Народно събрание и, разбира се, надпартийно и национално отговорно поведение, каквото очаквам от всички парламентарно представени политически сили оттук нататък в последните дни на това Народно събрание. Не бива да го отлагаме, не бива да разчитаме на следващото. Средата е динамична и аз вярвам, че политическите сили ще намерят решение по тези три въпроса. Планирам утре да направя и обръщение към Народното събрание.

Благодаря ви още веднъж за това, че бяхте днес заедно с нас. Сега ми позволете да се върна обратно горе, където лидерът на политическа партия ГЕРБ Бойко Борисов ще участва в рамките на конституционната процедура за връчване на мандат на най-голямата политическа сила".

ххх

По-рано, точно в 15 часа, започнаха консултациите при президента Росен Плевнелиев. При влизане в заседателната зала той се здрависа последователно с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, председателя на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов и депутата от левицата Корнелия Нинова и лидера на ДПС Лютви Местан.

Представители на Атака не присъстваха на консултациите. Лидерът на националистите Волен Сидеров преди седмици обяви, че партията му няма да участва в тези консултации.

Намирам днешните консултации за доста прибързан ход от страна на държавния глава Росен Плевнелие. И само от уважение към президентската институция и президента участваме в тези консултации, каза на влизане за консултациите Атанас Мерджанов.

Той заяви, че във всички случаи БСП ще участва в консултациите. „Но трябва да получим категоричен мандата от нашите ръководни органи ”, уточни Атанас Мерджанов.

Лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Лютви Местан не коментираха при влизане за консултациите.

Николай Бареков от България без цензура също не беше на консултациите. Пред президентството нямаше поддръжници на Бареков както беше обещано.

Реформаторският блок също не присъства на консултациите.

От прессекретариата на държавния глава съобщиха, че във връзка с гласуваната оставка на правителството с министър-председател Пламен Орешарски и готовността на държавния глава бързо и в срок да изпълни конституционните си правомощия по чл. 99, ал. 1, днес, 24 юли, в 15.00 часа на "Дондуков" 2 свиква консултации, а след приключването им Плевнелиев ще направи изявление.Днешните разговори трябва да договорят механизма за връчване и връщане на мандат за съставяне на кабинет.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Поля Димитрова

    2 0 Отговор
    И Бойко се полакомил дали да не вземе мандата.
  • 2 Мила Недялкова

    2 0 Отговор
    Хайде без ГЕРБ, ако може.
  • 3 Румен Янев

    4 0 Отговор
    Схемата е ясна ! Едните подават оставка и другите започват да лапат докато и те не подадат оставка за да започнат пак първите да лапкат ! После всичко се повтаря....и така докато в България не остане кьорав човек!Ама тъкмо няма да дават грешни пари за избори а ще си се избират самички ......ха едните.....ха другите и това докато свят светува !!!
  • 4 Zari

    2 1 Отговор
    Тоя филм го гледам от 89-та година/На 41 съм/.Дори някои от актьорите са си същите от тогава. Всеки млад човек трябва моментално да намери начин да се махне от България- това е държавата унищожител на човешки животи и съдби. Сори за негативизма- друго не виждам.
  • 5 РОРО

    1 0 Отговор
    Няма как, иначе татко му Б.Б. ще му играят шамарите. Интересното е, че си гледаме собствения сеир.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове