Last news in Fakti

24 Юли, 2014 21:11 729 1

Вигенин: Създадохме позитивна атмосфера в министерството

  • вигенин-
  • годишна среща-
  • посланиците-
  • мвнр

Годишна среща на посланиците на Република България

Вигенин: Създадохме позитивна атмосфера в министерството - 1
Снимка: МВнР

Стратегическа цел на Министерство на външните работи е да провежда активна, но разумна външна политика, основана на българските национални интереси и европейски и евроатлантически ценности, която да осигури максимално благоприятна външна среда за развитието и просперитета на българската нация.

Чрез външната политика на Република България се отстояват и реализират политическите, икономически и културни интереси на страната зад граница и се защитават правата на българските граждани, общности и юридически лица в чужбина. Това бе водещото за мен през тази една година като министър на външните работи.

Това заяви Кристиан Вигенин при откриването на Годишната среща с посланиците на Република България, която се провежда на 24-25 юли. 

Министър Вигенин представи пред дипломатите основни моменти от дейността на МВнР в изпълнение на външнополитическите приоритети на правителството. В изказването си той подчерта, че е осъществен активен двустранен политически диалог на всички равнища с държави-членки на ЕС от Централна и Западна Европа. ,,Това беше един от идентифицираните дефицити, които в голяма степен преодоляхме и се надявам темпото да се запази и занапред, заявивъншният министър. Той отбеляза продължаващото възходящо развитие на отношенията със САЩ, запазването на каналите за комуникация с Руската федерация, придаването на силна динамика вотношенията с Китай и Виетнам.

По думите на Кристиан Вигенин сред главните направления на дейността на МВнР бе пълноценното участие във формирането и реализацията на политиките на ЕС по ключови за Съюза и страната въпроси. Системни бяха усилията за отстояване на българската позиция за принципите на преразпределение на общия бюджет, подчерта той.  Съществено и успешно бе участието на България в политиката на ЕС по Източното партньорство. През изминалата година нашият стремеж бе да възстановим позициите на България в Югоизточно Европа и в Черноморския регион и да водим ефективна регионална политика. Интензифициран бе политическият диалог на различни равнища, като бяха направени посещения на ниво външен министър в почти всички страни от региона. Успешно бе осъществено Българското ротационно председателство на Организацията на Черноморско икономическо сътрудничество януари-юни 2014 г. Беше одобрено предложението ни да поемем ротационното председателство на ПСЮИЕ от юли 2015 до юни 2016 г. Продължи и системната подкрепа на Р България за евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани, при условието за изпълнение на установените европейски критерии и с особено внимание върху спазването на принципа за добросъседство.

През изминалата година МВнР активно работеше за гарантиране на значима, адекватна и видима роля на България, не само в регионален, но в глобален план и в частност – с оглед участието ни в ООН и другите международни организации, каза още министър Кристиан Вигенин. По думите му, преизбирането на Ирина Бокова на поста Генерален директор на ЮНЕСКО е несъмнен успех за нея, но също така и за страната ни и българската дипломация. 

За правителството икономизирането на външната политика бе дефинирано като приоритет и смея да твърдя, че поставихме едно добро начало в тази посока. Опитахме се да разширим дейността на дипломатическите ни представителства в полза на икономическото развитие на страната ни и българския бизнес. В рамките на тази дейност бе осигурено съдействието на държавата за осигуряване на по-евтин и бърз начин за издаване на български туристически визи за граждани на страни, нечленуващи в ЕС. В МВнР бе създадена специализирана дирекция „Външноикономически отношения”, която да осъществява единодействие на вътрешноведомствено и междуведомствено равнище, с което значително се подобри и координацията с МИЕТ.

Сред основните приоритети на външната политика традиционно бе и защитата на правата и интересите на българските граждани в чужбина и оказване на подкрепа на българските общности зад граница за съхраняването и развитието на българската идентичност, култура и духовни ценности. През периода засилено внимание бе отделено на българските общности в Молдова и Украйна

Смятам, че аз и екипът ми успяхме да създадем позитивна атмосфера, в която всеки може да се чувства полезен, уважаван и оценен. Не си затварям очите за реалностите – сложната вътрешнополитическа среда неизбежно има своето отражение и върху външнополитическите възможности на страната, заяви в заключение министър Вигенин. Имахме по-големи амбиции, които се надявам да бъдат реализирани от следващото ръководство, допълни той.

Годишната среща на посланиците на Република България е организирана под форма на тематични панели, които дават възможността за обмяна на мнения по някои ключови за нашата външна политика въпроси като Югоизточна Европа, страните от Източното партньорство и Русия, българските кандидатури за международни организации, българските общности зад граница, икономическа дипломация. В рамките форума ще направят изказвания членове на ръководството на МВнР, на представители на министерствата на културата, на образованието, на икономиката и енергетиката и на Държавната агенция за българите в чужбина. Почетен гост на конференцията е Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 0 Отговор
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове