29 Юли, 2014 21:59 1 304 0

С „Горчиво“ от БСП, ГЕРБ и ДПС подкрепиха актуализацията на бюджета

  • депутати-
  • бюджет-
  • нзок

Със 117 народни представители - от ГЕРБ и ДПС, които гласуваха „за“ и 61 от БСП „против” актуализацията на бюджета мина на първо четене.

Веднага след гласуването, левицата огласи залата с възгласи "горчиво". Парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС (без лидера Лютви Местан – бел. ред.) осигуриха необходимия кворум, който да дебатира и да гласува на първо четене актуализацията на държавния бюджет, внесена от Министерски съвет.

Необходимият брой депутати бе валидиран с поименна проверка, поискана от Филип Попов от Коалиция за България.

Решението беше гласувано на извънредно заседание по искане на ГЕРБ и ДПС. То беше открито при

Президентът Росен Плевнелиев приветства усилията да бъдат приети на първо четене от Народното събрание законопроекти, с които се актуализират държавният бюджет и бюджетът на НЗОК за 2014 г.

"В трудни за страната моменти истинските политици и отговорните партии, се разпознават именно по това дали могат да поставят националните приоритети над всичко, да загърбят партийните си интереси и да бъдат честни с нацията.

Актуализацията на държавния бюджет не е самоцелно действие, нито е жест към служебното правителство, това е стъпка в правилната посока, но тя не решава напълно проблемите в непредсказуемата среда, в която се намира страната.

Липсата на политическа воля за реформа на здравеопазването постави целия сектор в критично състояние. Актуализацията на бюджета на НЗОК е ключова в този тежък момент за системата на здравеопазването. Приетите изменения днес дават възможност секторът да получи глътка въздух, но нуждата от качествена реформа едва ли може да бъде поставяна под съмнение.

Предвидените в изменението на бюджета средства ще са необходими на общините за осигуряването на финансовите корекции, които да размразят разплащанията на средствата от европейските фондове и да дадат на страната ни шанс да усвои близо 3 милиарда лева до края на следващата година. Това е отговорното отношение към българските граждани и към страната.

Актуализацията на бюджета ще помогне българските граждани да не усетят цялата тежест на кризата, в която се намира страната. Това решение на Народното събрание ще бъде инструмент, с който може да се даде възможност да се противодейства срещу извличането на политически или икономически ползи на гърба на българския народ.

Призовавам народните представители да подкрепят актуализацията на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2014 г. и на Закона за държавния бюджет на Република България за 2014 г. и на второ четене. Това е една правилна стъпка към стабилизиране на страната и осигуряване на плавен преход към повече стабилност.

впечатляващо пълна пленарна зала и кворум от 173 народни представители. От „Атака" не бяха в пленарната зала.

„Трябва да има засилване на фискалните буфери с оглед финансовата стабилност на страната”, заяви министърът в оставка Петър Чобанов пред депутатите. Той опита да се аргументира за предложената актуализация на бюджета преди разпускането на Народното събрание.

„Предстои 6 месеца да нямаме политическо управление. Наличието на буфери ще даде възможност за запълване на определени разходи”, каза още Нова телевизия Чобанов.

Същевременно ГЕРБ внесе предложение в деловодството на парламента, с което да се даде право на служебното правителство да взима външни заеми.

След като по-рано народните избраници одобриха актуализация на бюджета на НЗОК, обсъждането на държавния започна с покана в зала да присъстват изпълнителните директори на НАП и на Агенция „Митници”, отправена от Красимир Янков от левицата.

Последва обратно процедурно предложение от Димитър Лазаров от ГЕРБ, който попита как ще бъдат задължени да дойдат – „ще ги арестувате ли”.

На въпрос защо са поискали поименна проверка, Румен Гечев от БСП отговори пред bTV: „Използваме всички парламентарни средства, защото тази актуализация не е необходима. Това е оценка не само на БСП, но и на експерти. Очевиден е опитът на ДПС и ГЕРБ да си осигурят финанси за тяхното служебно правителство. Искат да им подпишем празен чек, с което категорично не сме съгласни. Оформя се един много отчетлив съюз ДПС-ГЕРБ”.

Думите му Менда Стоянова от ГЕРБ коментира така: „Основните обвинения на социалистите са предизборни. В момента е ясно кой е национално отговорен и кой не. Възможно е да няма актуализация, но това би означавало, че под риск от явен срив ще са множество системи в мандата на служебното правителство. Най-важен е въпросът с еврофондовете – 70-80 общини са пред колапс, ако до дни не започне разплащането. Над 1,5 млрд. лева има неразплатени – това значи фалирали общини, фалирали фирми, ще трябва да върнем парите на Брюксел. Ето затова искаме актуализацията."

Депутатите решиха още, че ще заседават извънредно на 4 август – понеделник. Предложението беше направено от именно от Менда Стоянова.

Дневният ред на заседанието от 14.00 часа предвижда второ четене на законопроектите за актуализация на държавния бюджет и този на НЗОК. Народните представители приеха и съкращаване на срока за внасяне на предложения между първо и второ четене на законопроектите на 3 дни.

Депутатът от Коалиция за България Мая Манолова възрази срещу това да се възложи на бъдещо правителство, което не е ясно, да сключва неизвестни по размер договори, като по думите й това е все едно да се даде празен чек. „Ние ще атакуваме подобно решение пред Конституционния съд”, посочи Манолова. Тя подчерта, че от Коалиция за България ще обжалват бюджета пред Конституционния съд.

От следващия ден – 5 август, депутатите излизат в лятна ваканция, гласуваха още самите народни представители.

Мотивът за актуализация на бюджета е засилване на фискалните буфери на разположение на правителството с оглед гарантиране финансовата стабилност на страната, да оставим възможност да има буфери в ситуация, в която общественото доверие в институциите е сериозно разклатено. Това каза министърът на финансите в оставка Петър Чобанов при дебатите по актуализацията на държавния бюджет за 2014 г. „Трябва да покажем, че съществува възможност, ако има проблеми, шокове, да се реагира. За да може да се реагира, са необходими фискални буфери”, подчерта Чобанов.

„По отношение на приходите – когато беше планиран бюджетът, не беше планиран с презумпцията, че ще имаме предсрочни парламентарни избори и шест месеца, през които на практика няма да имаме нормален политически живот и възможност да се правят реформи и да се провеждат политики. Тогава няма как да бъде изпълняван бюджет, независимо как е оформен”, заяви Петър Чобанов.

По неговите думи бизнесът е спрял да работи и е оттеглил доверието си в бизнес средата. „Затова политическата нестабилност и предсрочни избори могат да ни струват половината растеж за тази година. Това е доказателство, че се нуждаем от актуализация и засилване на фискалните буфери. Актуализацията не потвърждава тезата за финансов колапс, но създаването на буфери може да предотврати далеч по-големи проблеми”, допълни Чобанов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове