Last news in Fakti

30 Юли, 2014 17:35 2 398 0

Йовчев: Документът в МВР е автентичен

  • йовчев-
  • борисов-
  • документът-
  • мвр

Намалихме подслушването повече от два пъти, заяви още министърът на вътрешните работи в оставка

Йовчев: Документът в МВР е автентичен - 1
Снимка: БТА

Ще бъде направена експертиза за автентичност на документа от архивите на МВР, за който лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков твърди, че е подправен, заяви след заседание на Министерски съвет (МС) министърът на вътрешните работи в оставка Цветлин Йовчев.

Лидерът на ББЦ разпространи документ, в който името на лидерът  на ГЕРБ Бойко Борисов се свързва с канал за наркотрафик.

По писма не правя проверки. Проверихме си документа, който е в МВР. Наистина документът, който се съхранява в МВР, колегите са убедени, че е автентичен, но ще извършим експертиза, от която да отпаднат всички съмнения, обясни Йовчев.

Категорично мога да кажа, че всичко заложено в програмата на МВР е изпълнено 100 процента. 100 процента е изпълнено и заложеното в управленския план на МВР за тази година.

Сред по-важните акценти от работата за тази година и два месеца на първо място са реформите в сектор „сигурност“ – трансформирането на ГДБОП в структурата на ДАНС, обособяването на ДАТО като самостоятелна агенция и новият Закон за МВР.

Акцентът е върху следните аспекти – деконцентранцията на власт, постигането на гаранции, че възможностите за налагане и упражняване на натиск върху дейността на силовите структури са намалени значително. Никой няма да е в състояние вече да наложи във висока степен контрол върху разследванията, върху подслушването, така че да влияе върху процеса на започване на разследването, протичането и резултатите от него. Ясно е, че това е много сериозно демократично постижение, каза Йовчев.

На второ място като аспект от реформата са много по-високите гаранции за законност в дейностите на отделните структури, заяви той и припомни:

обективна проверка установи, че има стотици случаи, в които няма достатъчно основание или не са спазени всички изисквания при прилагането на сила и помощни средства при провеждането на операции със задържане на хора. И това вече е история.

Повече от два пъти намалихме подслушването. В момента имаме ясни гаранции, че повече в обществото няма да има съмнения дали технически средства, които могат да бъдат използвани за подслушване, са използвани неправомерно. Целият процес подлежи на контрол и на проверка.

Третият аспект е ефективност. Има много добра ефективност както на МВР, така и на ДАНС и на ДАТО. Много са данните, които могат да бъдат посочени. По отношение на иззетите наркотични вещества през първото полугодие на 2014 г. в сравнение със същия период на 2013 г. – 2957 кг спрямо 364.

Таблетки – 217 000 спрямо 20 000; стръкове канабис – 5232 спрямо 647. Това съотношение се увеличава и само през последния месец, към края на юли, наркотичните вещества са 3131 кг. Цифрите говорят красноречиво и всички опасения дали реформата ще е успешна или не – показателите са ясни, че е успешна.

ДАНС работи много добре – това се признава от международните ни партньори не само по отношение на провеждането на съвместни операции, на обмена на информация, но и по отношение на конкретните резултати.

Справихме се с една от най-тежките кризи, с които България се е сблъсквала през последните години - кризата с бежанците. В резултат имаме подобрена организация на взаимодействие и повишен капацитет.

Оценките как България се справя са на ЕК, европейските агенции и на ВКБООН. Това е безспорен успех на правителството. Още повече, че кризата съвпадна по време с изключително тежки други кризи, включително и обществено-политическа.

Ефективно противодействахме на престъпността. Затова говорят цифрите от 6-месечния докад. За шестте месеца на тази година спрямо същия период на миналата има намаление на общата престъпност с 9,1%. Разкриваемостта е увеличена с 4,1%. С 8,8% по-малко са престъпленията против личността.

При престъпленията против собствеността: намалението на грабежите е с 18,3% - това са много сериозни цифри. Кражбите са намалели с 11,9% . Спад от 8,6% е регистриран при домовите кражби, при кражбите на МПС- спад от 2,1. Цифрите говорят категорично и красноречиво и са резултати от проведените реформи, по-доброто и по-ефективно управление на системата.

Прекратихме порочните практики – със закон забранихме даренията, спряхме търговската дейност в МВР, прекратихме порочната практика ресурс на МВР да отива в полза на сигнално-охранителната дейност, проблем, за който всички досега знаеха, но никой не се нае да реши.

МВР се справи с тежката криза по време на протестите и не допусна да бъдат сериозно наранени хора. Намерен бе балансът между защитата на законността и същевременно запазването на правата и свободите на хората. Това е оценка не на МВР, а на партньорите ни и често се дава за пример.

МВР вече има различен облик от това, което беше. МВР е много по-отворено, по-публично, има много по-голяма отчетност, по-близо сме до хората. Според проучвания от последния месец доверието в полицията е между 32 и 40% на фона на срива на доверието в институциите.

През целия период нямаше изтекли СРС, разработки срещу политически опоненти, флашки, служителите си гледаха работата.

Цветлин Йовчев изказа благодарност към министър-председателя и колегите от МС за етичната работа и колективния дух, на политическия кабинет на министерството, който запази този дух и в резултат на съвместната ни дейност успяха да постигнат много, както и на служителите на МВР, които в много от случаите проявиха героизъм.

"Гордея се, че през тази година и два месеца имах възможност да работим заедно", каза в заключение Йовчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове