1 Август, 2014 02:36 16 437 4

Бедствено положение на много места в страната (Обновена в 10:24 ч.)

  • родопи-
  • дъжд-
  • наводнение-
  • бедствено положение-
  • проливен дъжд

В Храбрино няма питейна вода, а в района е паднала около 8 метра от подпорната стена на реката

Бедствено положение на много места в страната (Обновена в 10:24 ч.) - 1
Храбрино. Снимка: БТА

Бедствено положение е обявено в седем от селата на община „Родопи”, считано от 17,30 часа в четвъртък следобед.

Това съобщи кметът Пламен Спасов, който е на място и оглежда пораженията. Причина за това е природното бедствие, което сполетя Родопската яка. Силният дъжд не е спрял да вали повече от 3 часа. За това време са наводнени улици и са срутени мостовете в региона. Бедственото положение е в сила за селата Храбрино, Лилково, Плочник, Извор, Дедево, Бойково и Ситово. Селата са без пътна връзка и нито пожарна, нито линейка не може да стигне до тях.

В Храбрино няма питейна вода към този момент, а в района е паднала около 8 метра от подпорната стена на реката.

Почти срутен е и мостът над река Първенецка.

„В момента селата се свързват единствено от малък римски мост, по който може да мине само по една лека кола и то среден размер.”, коментира кметът на „Родопи” Пламен Спасов.

Според него за възстановяване на щетите ще са необходими хиляди левове.

Връзката между Първенец и Брестовица също е прекъсната, но има и обходен път.

Кметът Пламен Спасов свика снощи Кризисен щаб.

За изминалата нощ най-голямо количество валежи са измерени в Кюстендил – 17 литра на квадратен метър, 12 във Враца, съобщиха от НИМХ при БАН. В Лом са измерени 11 литра на квадратен метър, а 9 в Благоевград и Сандански. До 03:00 часа през нощта в Столицата измереният валеж е 10 литра м/кв. По думите на дежурния хидролог през деня се очакват валежи в Централна България, но се наблюдава отслабване на явлението. Предимно слънчево време се очаква по Черноморието с временни увеличения на облачността над южните части и слаба вероятност за валежи.

Край Враца две реки преливат. Наводнени са къщи в селата Горно Пещене, Бели извор, Осен, Мраморен, Борован. Залети са пътища. Спряно е движението по жп линията Враца - Криводол, защото част от траверсите са отнесени.
 
Спряно е движението на влаковете по линията Враца – Криводол, защото част от траверсите са отнесени.

Има залети къщи и дворове в Криводол, след като реката е излязла от коритото си.

На 29 сигнала за отводняване и закъсали автомобили са се отзовали спасителните екипи в Област Монтана.
 
В София-област снощи беше свикан щабът за бедствия. Между София и Своге, в участъците край Реброво и Владо Тричков, пътят е наводнен. Най-тежка е ситуацията с моста до село Батулия, който е наполовина отнесен. Прелялата река Батулийска е наводнила и участъци от жп - линията в района, поради което влаковете се движат с ограничена скорост и закъснения.

тора жертва на потопа във Врачанско. Освен 25-годишният пастир, който загина от мълния, има починала и възрастна жена в село Нивянин. Все още няма подробности точно къде е открита жената.
Тялото на починалия пастир бе закарано за аутопсия във врачанската болница. 25-годишното момче е открито мъртво тази сутрин. От снощи полиция, доброволци и гражданска защита започнаха да издирват млади мъж, изчезнал в района на селата Тишевица и Вировско. Той е отишъл да пасе кравите и от тогава нямало никаква следа.

От Община Враца съобщиха, че са предприети действията по евакуация на населението във врачанското село Голямо Пещене, поради започнало преливане на язовира край Мраморен.

 
Бедствено положение е обявено тази нощ в 12 села в община Своге, заяви пред БНР и.д. кметът на града Георги Петков: През нощта беше тгрудно да се оценят поражениаята. Залети са къщи. С очите си виждахме как бреговете изчезват.

Вследствие на проливния дъжд е бил залят пътят София - Своге в участъците край Реброво и Владо Тричков. Свлачище е блокирало пътя до село Лесков дол. Най-тежка е ситуацията с моста до село Батулия, който е наполовина отнесен и по него се допуска преминаване само в неотложни случаи. Прелялата река Батулийска е наводнила и участъци от жп линията в района, поради което влаковете се движеха с ограничена скорост и закъснения.

Георги Петков препоръча на шофьорите да не преминават по пътя София-Своге, през Искърското дефиле, заради опасност от свличане на земна маса.

В село Малорад са евакуирани около 25 души, които живеят близо до язовир, който е пълен на 100 процента, съобщи кметът на селото Петър Гарвански. Водата прелива през преливника, а язовирната стена е пропукана. Извършва се контролирано изпускане.

Във връзка с продължителните валежи на територията на Столична община кметът Йорданка Фандъкова разпореди екипи на районните администрации да правят непрекъснати огледи на критични участъци, подлези, завирявания по пътната инфраструктура. Разпредено е да се следи непрекъснато за паднали клони на дървета и за състоянието на пътната инфраструктура и комуникационните мрежи, включително и в межублоковите пространства. През изминалата нощ в столицата са работили съвместно екипи на звеното за аварийно-спасителна дейност на Столична община, на столичната „Пожарна безопасност и защита на населението”, на Столичен инспекторат, „Софийска вода” и „ВиК”, съобщиха от пресцентъра на общината. Включен е и екип на доброволното формирование на Столична община. Извършено е наблюдение на критични участъци. Осигурено е постоянно наблюдение на водните обекти, реки и язовири. Досега е отреагирано на над 150 сигнали, получени чрез телефон 112. Сигналите са били за завирявания, паднали клони на дървета и засегната електропреносна мрежа.

В район „Нови Искър” е извършено отводняване на ул.”Безименна”. Екипи на пожарната, Столична община и доброволци работят по отводняването на дворове в кв.”Орландовци”.

Градският транспорт в София се движи по маршрута си, с изключение на автобусни линии 8 и 14, които имат обходен маршрут по ул.”Христофор Колумб” и „Неделчо Бончев” поради завиряване в района на моста при гара „Искър”.
Продължава наблюдението на критични участъци и водните обекти, реки и язовири.

От Министерство на околната среда и водите информаират, че има вероятност от рязко повишение на речните нива и внезапни наводнения, като се очакват съществени повишения на нивата в поречията на Струма, Места, Марица и Арда. По прогноза на НИМХ през деня ще се развива купесто-дъждовна облачност, с краткотрайни превалявания, главно в Западна и Централна България. Количествата на валежа ще са по-малки - между 5 и 15 л/кв.м, с локални извалявания до 30-40л/кв.м. Очакват се повишения на речните нива в Западна и Централна България, по съществени ще бъдат те в поречията на Струма, Места, Марица и Арда. В резултат на локални поройни валежи и поради повишената почвена влага, има вероятност от рязко повишение на речните нива и внезапни наводнения. В събота краткотрайни превалявания ще има на отделни места, главно в Източна България, а следобед и в планинските райони.Очакваните количества са между 5-10 л/кв.м. В неделя за по-голямата част от страната не се очакват валежи. В планините на Югозападна България е възможно да превали краткотрайно с обем под 5 л/кв.м. Оперативното звено на МОСВ продължава да е активирано.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 PROFESIONALISTA

    3 4 Отговор
    Това е само началото на края.
  • 2 Симеон Тасев

    0 4 Отговор
  • 3 Петко Алексиев

    1 0 Отговор
    баба Ванга позна каза че 2014г. ще има потопи
  • 4 боби

    0 0 Отговор
    http://novanews.bg/mynews/view/2015/01/13/17136/%D0%BB%D1%83%D0%BD%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D0%B7%D0%B0%D0%B6-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE-%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D0%B5/
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове