1 Август, 2014 08:06 2 316 1

Висш чиновник искал подкуп

  • печата

Преглед на печата

Висш чиновник искал подкуп, отбелязва в. „Стандарт”

Висш чиновник от изпълнителната власт е изнудвал крупен чуждестранен инвеститор. Сигналът е подаден вчера в Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР) от компания със 130-годишна история. Тя е кандидатствала за концесия. Това научи "Стандарт" от източници в БОРКОР. Тепърва ще се изяснява дали става въпрос за подкуп, изнудване или търговия с влияние.

"Имахме среща с много сериозен външен инвеститор, който ни даде сигнал за оказване натиск върху институциите за някои неправомерни действия, предприети от изпълнителната власт", потвърди за "Стандарт" шефът на центъра Бойко Великов. Той допълни, че по случая е започнала проверка. Според него един от начините за ограничаване на корупцията е въвеждането на електронни поръчки.

Кабинетът на президента с първо “заседание” в Бояна, разкрива в. „24 часа”

Държавният глава Росен Плевнелиев събра днес за първи път заедно проектокабинета си. За да избегне излишно медийно внимание, срещата се състоя в Бояна. Тя е минала в приятелски дух, но в същото време Плевнелиев е подчертал пред избраниците си, че ги чака много работа. Казал им, че ще ги представи във вторник, 5 август.

Българинът излиза в пенсия още на 56 години, разказва в. „Труд”

Много българи продължават да се пенсионират значително по-рано от законово установената възраст за масовия случай. През 2013 г. хората са спирали да работят средно на 56,2 години, показва докладът на НОИ за държавното обществено осигуряване през м.г. Същото е било положението и през 2012 г.

По закон мъжете, работещи труд от масовата трета категория, могат да се пенсионират, ако са навършили 63 години и 8 месеца, а жените - 60 години и 8 месеца. Средната възраст за страната обаче е по-ниска заради облекчените условия за пенсиониране на работещите тежък труд, както и за военни, полицаи и хора с увреждания. През 2013 г. военнослужещите са се пенсионирали средно на 50,5 години, а година по-рано - на 49,7 години.

Приходите в туризма с 20% надолу, разследва в. „Монитор”

През летния сезон приходите в туризма ще паднат с 20%, даже и повече. Това прогнозира Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма.

“Основно намалението на постъпленията се дължи на обезценяването на руската рубла”, смята експертът.

Българите продължават да търсят вратички за ранно пенсиониране, предлага в. „Сега”

Затягането на условията за пенсиониране през 2013 г. не е оказало съществен ефект за осигурителната система. Въпреки увеличението на възрастта и стажа, необходими за излизане в пенсия, с по 4 месеца, средната възраст на новите пенсионери не е помръднала спрямо 2012 г. Това показват данни на НОИ, публикувани вчера.

Повече работят само българите, които се пенсионират по нормалния ред - при навършване на стаж и възраст за трета категория труд.

Само екипът от „Дондуков“ 2 е сигурен за служебния кабинет, отбелязва в. „Преса”

Само президентските съветници са сигурни кандидатури за министри в служебния кабинет, установи проверка на „Преса“.

Началникът на кабинета на държавния глава Екатерина Захариева най-вероятно отново ще е вицепремиер и министър на регионалното развитие. Този път като бонус получава и ведомството на инвестиционното проектиране.

Очаква се и секретарят по социалните политики Деяна Костадинова за втори път да е вицепремиер и социален министър. Към кандидатурата на бившия шеф на НОИ Йордан Христосков имало резерви - бил твърде екстремен.

Германия и Русия тайно преговаряли за Украйна, обобщава в. „Дума”

Германия и Русия работят над секретен план за мирно разрешаване на кризата в Украйна, който може да сложи край и на международното напрежение заради тази страна, твърди авторитетното британско издание "Индипендънт".

Според източници, близки до тайните преговори, първата част от плана за стабилизиране изисква Русия да оттегли финансовата и военната си помощ за сепаратистите в Източна Украйна, а регионът да получи известни правомощия. Президентът Порошенко трябва да се съгласи Украйна да не кандидатства за членство в НАТО, а в замяна Путин няма да блокира новите търговски отношения между Киев и Брюксел, договорени в споразумението за асоцииране. За да бъде споразумението приемливо за Русия, международната общност ще трябва да признае Крим.

В същото време говорител на германското правителство опроверга информацията за секретно споразумение.

КТБ остава затворена поне до ноември, прогнозира в. „Капитал дейли”

Корпоративна търговска банка (КТБ) остава затворена поне до ноември. Това става ясно от доклада на квесторите, представен на БНБ, и от съобщение на регулатора. Квесторите препоръчват да се направи "цялостна оценка на активите и пасивите" на банката и на нейна база да се даде "достоверна информация" за собствения капитал на банката. Така ще се прецени дали банката да се оздравява, или да й бъде отнет лицензът.

В съобщението на БНБ се посочва, че с трите одиторски компании, които правиха първата оценка ("Ърнст и Янг", "Делойт" и "Афа"), ще бъде сключен нов договор и до 20 октомври ще трябва да направят "цялостна оценка на активите на банката". Пак там пише и че до 10 септември изпълняващият длъжността подуправител на "Банков надзор" трябва да предложи на ръководството на БНБ "необходимото удължаване на срока на специалния надзор на КТБ". От всичко това става ясно, че банката ще бъде "на трупчета" поне до ноември. Сега специалният надзор е за 3 месеца и изтича на 20 септември. По закон може да бъде удължен с още 3, т.е. до декември.

Проф. Овчаров откри кръчма като в Помпей, пише в. „Новинар”

Сграда, която е била използвана като кръчма в късната античност, откри екипът на проф. Николай Овчаров при разкопките на древния град Мисионис край Търговище.

Учените се натъкнали на останки от помещение, в което имало множество стъклени чаши за пиене на вино. Такива заведения са откривани в много римски градове, включително и в Помпей.

Археолозите са впечатлени и от голямото количество стъкло и многото фрагменти от прозорци, които показват, че все още скъпият по това време материал е бил широко разпространен в града.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    1 0 Отговор
    "Висш чиновник искал подкуп" , и това е новина?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове