1 Август, 2014 13:36 1 512 7

Плевнелиев: Да кажем истината за бюджета - Обновена

  • росен плевнелиев-
  • консултации-
  • бюджет-
  • плевнелиев

Строители чакат да получат 1 млрд. за свършена работа

Реших консултациите да бъдат публични. Първата причина е, че българският народ, браншови, синдикални организации искат да разберат аргументите на всички нас. Това заяви президентът на Република България Росен Плевнелиев по време на консултациите с парламентарно представените политически сили в 42-то Народно събрание и партиите, които имат представители в Европейския парламент.

В президентството присъстват представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС, България без цензура и Реформаторския блок.

По традиция не присъстват представители от Атака. Техният лидер Волен Сидеров обяви преди месеци, че няма да присъства нито на консултациите при държавния глава, нито в пленарна зала.

„Искам предварително да заявя, че е важно народът да чуе и разбере какви са аргументите на всеки от вас и обществото да знае отговорността. Моят апел е да оставим партийните опорни точки и да се обърнем към опорните точки на народа и необходимите действия към плавен преход, дали актуализация или липсата й ще доведе до повече или по-малко стабилност за държавата”, каза още Росен Плевнелиев.

Той посочи, че е получил писма от сини, червени и независими кметове, които настояват за разблокиране на средства по програма Околна среда. Казваме, че дефицитът е в рамките, а имаме неразплатен 1 млрд. лв. за строителите, обяви Плевнелиев.

В понеделник гарантирам, че депутатите на България без цензура ще бъдат в пленарна зала, за да гласуват бюджета на НЗОК, обяви лидерът на България без цензура Николай Бареков. Според него останалите групи да гарантират своето присъствие.

Стабилността се измерва с разплащане на строителни фирми, които работят по обществени поръчки. Второто е връщане на ДДС, за което работи и отиващото си правителство и на последно място защита на най-уязвимите. Това поиска лидерът на Реформаторския блок Меглена Кунева. Тя поиска от президента да се намалят публичните разходи, но не и заплатите, които са най-ниски в ЕС.

Има един въпрос, който избягваме – безработицата. Ако фирмите фалират ще се увеличи ли безработицата, попита Меглена Кунева. По информация на строителите 30 000 строители заедно с техните строители остават без работа, отговори Росен Плевнелиев.

"Моля ви, не връзвайте ръцете на служебното правителство". Така се обърна президентът Росен Плевнелиев към представителите на политическите сили на консултациите за бюджета в Президентството. Реших консултациите да бъдат публични. Първата причина е, че българският народ, браншови, синдикални организации искат да разберат аргументите на всички нас. Това заяви президентът на Република България Росен Плевнелиев по време на консултациите с парламентарно представените политически сили в 42-то Народно събрание и партиите, които имат представители в Европейския парламент.

По същия начин с приходите в държавата - имаме драстично неизпълнение на приходите. Заложени са 2 млрд. лв. в повече до края на 2014 г. Изпълнени са 240 млн. в повече. Това означава, че до края на годината вероятно ще се изпълнят 500 млн. лева. Липсва милиард и половина. Вече анализите на Министерство на финансите показват, че дупката в приходната част ще бъде минимум 700-800 млн. лв. Това е факт днес и сега.

Искам също така да ви информирам, че ресурсът за Националната здравноосигурителна каса, който се иска, е над 300 млн. лв. Вие изразихте всички подкрепа за тази необходима ревизия на бюджета. Аз ви благодаря и вярвам, че тя е правилна и важна.

Еврофондовете са голям проблем, който искам да дебатираме днес. Само няколко аспекта. Планирани са през тази година от „Национален фонд“ (на МФ) да бъдат разплатени 3 млрд. лв. От тези 3 млрд. лв. до момента са изплатени 1 милиард. Трябва да изпълним още 2 милиарда. Питам ви как ще изпълним още 2 млрд. лв., след като не плащаме, а спираме строителите? Как ще изпълним още 2 млрд. лв., след като не даваме възможност на общините за глътка въздух?

Искам да знаете, че еврофондовете се управляват, освен по правилото N+2, и по правилото N+3. Това означава, че това, което сме планирали към края на 2014 г. да разплатим, не може да бъде прехвърляно в следващи години. Планирали сме 3, ако усвоим 2, останалото губим. Не само, че го губим, но го плащаме двойно, защото, от една страна, ще строим пречиствателните станции, магистралите, пътищата и общинските проекти, но Брюксел ще ни отреже 1 млрд. поради правилото N+3, което е разумно и важи за 28 държави членки.

Питам ви не е ли разумно да „отпушим“ двете оперативни програми, които са временно спрени, като дадем възможност да бъдат платени глобите, които се очаква да бъдат по-малко от 200 млн. лв., за да отпушим само по тези две оперативни програми 4 млрд. лева? Не е ли важно да дадем и още мъничко глътка въздух на общините и аванс за тях, за да може не просто само да отпушим, но и да ускорим, така че да изгубим по-малко. Повече от ясно е, че от тези 3 млрд. до края на годината ще бъдат изгубени поне 300 млн. Но защо да губим милиард? Нима това не е най-евтиният ресурс, при който Брюксел от 5 лв. ни подарява 4. Моля за отговорно отношение.

„Искам предварително да заявя, че е важно народът да чуе и разбере какви са аргументите на всеки от вас и обществото да знае отговорността. Моят апел е да оставим партийните опорни точки и да се обърнем към опорните точки на народа и необходимите действия към плавен преход, дали актуализация или липсата й ще доведе до повече или по-малко стабилност за държавата”, каза още Росен Плевнелиев.

Като особено значими бяха откроени реформите в сферата на здравеопазването и необходимостта от „рестарт“ на пенсионната реформа. Наложителни са и мерки за ускоряване на усвояването на средствата от Европейския съюз, както и за възобновяването на плащанията по спрените оперативни програми, което ще бъде сред основните приоритети на служебното правителство. Това бяха основните теми от срещата на държавния глава със синдикати и работодатели.

Национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите изразиха очакване служебното правителство да работи прозрачно, открито и мотивирано по належащите за обществото въпроси.

На срещата беше очертан и консенсусът за необходимостта да бъде актуализиран бюджетът на Националната здравноосигурителна каса. По отношение на предложената от правителството актуализирана програма на държавния бюджет синдикатите и работодателите увериха, че са готови да преосмислят позициите си, след като им бъдат предоставени конкретни данни по ключовите параметри, каквито са предложеното увеличение на тавана на държавния дълг, както и по отношение на разходната част на бюджета.

Държавният глава призова депутатите да влязат в пленарна зала на 4 август, „в името на здравето на българите“.

„Току-що приключих срещата си със синдикалните и работодателските организации. Те заявиха, че касата, фалиралите общини, „Напоителни системи“, енергетиката се нуждаят от спешна финансова помощ“, заяви Плевнелиев.

„Българските пациенти, българските общини и производители не бива да бъдат обект на партийно боричкане“, добави президентът и призова да бъде подкрепена актуализацията на бюджета.

По данни на президентските експерти към 30 юни дефицитът е 995 млн. лева. За цялата година е планиран 1.4 млрд. лева. „През юли – още 200 млн. т.е. имаме 1.3 млрд. от общо 1.4 за годината. На общините не са разплатени 300 млн. лева. Колко е дефицитът, трябва ли да бъдем креативни, когато можем да бъдем коректни? Вече анализите на МФ показват, че дупката в приходната част ще бъде 800 – 900 млн. лева”, заяви още Росен Плевнелиев.

„Ресурсът за НЗОК е 320 млн. лева и ви благодаря, че всички искате да го направя. Еврофондовете са голям проблем, който искам да дебатираме днес. Планирани са бъдат разплатени 3 млрд. лева от националния фонд, изплатени са сега 1 млрд., как ще изпълним още 2 млрд. след като не даваме възможност на общините за глътка въздух? Не е ли разумно да отпушим двете програми, които са предварително спрени и да отпушим 4 млрд.? Не е ли важно да дадем глътка въздух за общините и да загубим по-малко? Моля за отговорно отношение”, призова президентът Росен Плевнелиев.

Поканете ме в понеделник, съберете се всички в парламента и аз ще дойда, обърна се Плевнелиев към председателя на парламента Михаил Миков. Лидерът на БСП го репликира, че бюджетът се обсъжда в пленарна зала.

Вижте каква ще е България ще е през октомври и ноември – стачка след стачка и апел след апел. Моля Ви, дайте решение за проблемите, обърна се Росен Плевнелиев.

Обърнете се към еврофондовете за 200 млн. сега ще изгубим милиарди през тази и още толкова през следващата година. Има опасност и в новия парламент да не може да се направи правителство до ноември, а ще имаме плащания по дълга.

Стартирах поредният рунд от консултации и те се излъчваха по национална медия, защото исках народа да знае защо ще се достигне до актуализация или няма да стане това. Това обяви след края на днешните консултации президентът Росен Плевнелиев.

Президентът не взема страна в предизборната кампания, а взема страната на финансовата стабилност в труден момент. Държавният глава взема страната на пациентите и строителите.

Ние искаме малко повече гъвкавост, която получи и правителството на Стефан Софиянски отново при труден период. Ние не искаме празен чек.

Нацията ни има не един или два наболели проблеми. Служебното правителство е изправено пред опасността да реже, ако не се постигне съгласие.

Виждам опит да се прехвърлят чужди грехове на служебното правителство, отбеляза Росен Плевнелиев. Търсим решение за повече стабилност в държавата. Никакви тактически интереси не могат да стоят над публичния интерес, училища, болници, общини и достойни строители.

Без ревизия на бюджета ще бъдат изгубени милиарди. Няма да позволя служебното правителство да бъде удобен параван и да решава изкуствено създадени проблеми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Daniel Ivanov

    3 1 Отговор
    Истината е, че ти работиш с Прокопиев и подкрепяш ДПС и ГЕРБ, това е истината!
  • 2 Nina Richi

    1 1 Отговор
    Ами, да, кажете ни как поне 3-4 правителства ни крадат. Кажете ни, защо няма наказани за това. Кажете ни, защо търпим президент, който подкрепя олигарсите и работи само за ГЕРБ и ДПС.
  • 3 Ясен Ефтимов

    2 0 Отговор
    Наблюдавайки незаинтересоваността на БСП ГЕРБ и ДПС да си свършат работата за да може да живее българинът, се потресох от наглостта на тия хора, които само след месец ще ни убеждават защо трябва да гласуваме за тях! Аз взех моето решение - няма да гласувам за тях!
  • 4 Тодорина Петрова

    2 0 Отговор
    Рядко казвате истината..
  • 5 Борислав Митков

    3 0 Отговор
    Скоро няма да се оправи тази държава...
  • 6 Христо Ковачев

    3 0 Отговор
    АКО КАЖАТ ИСТИНАТА ПРОЦЕСОРИТЕ 90 ПРОЦЕНТА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО ЩЕ ГРЪМНАТ,СТАНАХМЕ СВИДЕТЕЛИ НА МАХАЛЕНСКИ СПОР ИЗЛЪЧВАН ДИРЕКТНО В ЕФИР,ПЪЛЕН ЦИРК,МИШО МИКОВ САМО ДЕТО НЕ НАПЛЯСКА РОСЕНЧО ПО ВРАТА,АМА И РОСЕН СЕ ПРАВИ НА КУРНАС НАЛИ БОКО ЧОКО Е ДО НЕГО,ПЪЛЕН ЦИРК
  • 7 алкап

    3 1 Отговор
    най добрия в категорията цацка. Нема по опърпън пресидент от тоа лешперку. чуека с най робско мислене е президентут
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове