Два традиционни български специалитета от днес са със статут на защитени в рамките на Европейския съюз – това са филе „Елена” и панагюрската луканка.
Европейската комисия съобщи днес, че тези два качествени фермерски продукта ще бъдат защитени с обозначение за произход, географски индикации, и като традиционни специалитети.
Те са включени в регистъра на Европейския съюз, в който фигурират над 1200 защитени продукти от всички страни-членки.
В списъка досега беше само един български продукт - Горнооряховският суджук. Освен двата сега одобрени продукта, има внесени заявления за още четири - българско розово масло, суджук, кайзерован врат „Тракия“ и роле „Трапезица“.
Филе „Елена“ представлява изсушено свинско филе, характерно за района на град Елена. В Елена филето е известно и само като „рибица“.
Технологията на приготвяне е проста. След отделянето на филето или така наречената „рибица“ се оформят краищата на рибиците и се поставят в постав заедно с бутовете, сланината и другото месо за осоляване. Стоят така от два до седем дни и след това се изваждат. Измиват се, изстъргват се ако на някои места има останали съединителни ципи и се поставят да съхнат на проветриво място. От тук започва да върши своята работа чистият въздух в Еленския балкан. В зависимост от желанията и вкуса на стопаните е възможно рибиците да се овалят в чубрица или в смес от чубрица и черен пипер, а понякога и в чубрица, черен и червен пипер.
След няколко седмици сушене филето е готово за консумация.
Наименованието „Луканка Панагюрска“ е специфично и произхожда етимологично от името на гр. Панагюрище — мястото, където за първи път е произведен продуктът. Поради широката популярност, която придобива под това наименование, той се произвежда целогодишно във всички региони на страната, като стриктно се спазват традиционните рецептура и технология, без сезонните и географските особености да влияят върху качеството и характеристиките му. Тази практика е в сила и досега при производството на „Луканка Панагюрска“.
„Луканка Панагюрска“ е пресован сурово-сушен месен продукт от раздробено прясно говеждо (което може да се заменя с прясно биволско) и прясно свинско месо, спомагателни материали и натурални подправки, напълнена в естествени или изкуствени обвивки с диаметър 50 мм. Характерен е умерено-соленият вкус с изразен аромат на подправките, посочват от ЕК.
Външният вид на Панагюрската луканка се отличава с външна повърхност, покрита със сухо бяло обложение „бяла благородна плесен“, която е индикатор за правилно протекли технологични процеси на зреене и сушене.
Отвътре тя има кафяво-червен до червен цвят, който се дължи на комбинацията от говеждо (или биволско) месо и свинско месо, за разлика от розовочервения цвят на други подобни продукти.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА