Last news in Fakti

18 Август, 2014 14:13 848 1

РБ: Служебният кабинет незабавно да спре „Южен поток”

  • рб-
  • южен поток-
  • кабинет-
  • спре

Да не стане така, че заради изчакване и непоемане на отговорност проектът да се случи и България да търпи тежки санкции, предупреди Димитър Делчев

РБ: Служебният кабинет незабавно да спре „Южен поток” - 1
Снимка: РБ

Искаме от премиера да се вземе решение на база член 107 от Конституцията за спиране на проекта „Южен поток“. Когато правителството бездейства, изпълнителите действат и това прави последиците необратими. Това каза на пресконференция на Реформаторския блок (РБ) днес Димитър Делчев – зам.-председател на „Движение България на гражданите“, част от РБ.

По думите му Конституцията предвижда при незаконосъобразен или неправилен акт на министър, актът да бъде отменен, а чл. 20, ал. 6 от Закона за администрацията предвижда не само премиерът, но и на всеки член на правителството да повдигне въпроса за спирането на „Южен поток“.

„Да не стане така, че заради изчакване и непоемане на отговорност проектът да се случи и България да търпи тежки санкции“, предупреди още юристът Димитър Делчев, като допълни, че страната от години изпада в зависимости от руски икономически интереси, а няма свой собствен голям инвестиционен проект, гарантиращ българския икономически интерес.

Делчев обясни, че в програмата си реформаторите залагат мерки за подобряване на икономическия климат, привличане на инвеститори, против  корупцията и за реформи в правосъдието и вътрешния ред, които заедно определят качеството на икономическата средата у нас.

„РБ настоява предсрочните парламентарни избори да бъдат проведени прозрачно и да не се допуска купуване на гласове“, заяви председателят на СДС Божидар Лукарски.

Той изрази надежда, че мерките, които МВР смята да предприеме за провеждането на изборите няма да останат само пожелания и допълни, че реформаторите също имат предложения в тази насока, които ще представят на вътрешния министър Йордан Бакалов на официална среща по-късно през седмицата.

Синият лидер подчерта, че от Блока ще обърнат внимание на извършените в последния момент назначения от предишното правителство в някои от областните дирекции на МВР, които са направени с цел да подпомогнат определени политически сили.

„Изготвяме списък с тези назначения, който ще бъде предоставен на министър Бакалов“, каза още той.

 Официалното писмо изпратено до премиерът Близнашки гласи:

„Уважаеми г-н Близнашки,

Реформаторският блок приветства бързата реакция на МРРБ по жалбата ни срещу Разрешението за строеж на мощности на газопровода „Южен поток” в землището на гр. Варна. Отмяната на мотивите на министъра от кабинета Орешарски за предварително изпълнение ни дават основание да вярваме, че след като спряхме багерите, сега ще успеем да спрем и схемата за грандиозния грабеж на „Южен поток”.

РБ още веднъж припомня противоречията на проекта с българския национален интерес  и законодателството на ЕС. Последното бе потвърдено и от ЕК и под риск от наказателна процедура срещу България, не трябва да се позволява да започва каквато и да е дейност  по проекта  нито във Варна, нито където и да било другаде до постигане на съгласие с ЕК по всички негови аспекти.

Напомняме, че министърът на земеделието  в правителството Орешарски продаде  земеделски земи за нуждите на проекта без процедура и конкурс на цени много по-ниски от пазарните, като по този начин предостави на „Южен поток”  неправомерна държавна помощ.

Ние от РБ очакваме:

1.  Вие като министър-председател още на следващото заседание на  Министерския съвет да включите в дневния ред точка за отмяната на  неправомерните  актове на двамата министри от кабиента Орешарски;

2.  Министерски съвет да отмени, спре и пр. всякакви действия по „Южен поток” по дефинитивен начин;“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gost 1

    1 0 Отговор
    това са поредните глупости на юристи, които не си знаят гьола, малцина са хората пожелали да се запознаят подробно с проекта, а още по малко са тези които разбират икономическото значение за страната от него.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове