Last news in Fakti

22 Август, 2014 16:34 863 2

Ангел Найденов: Реваншизъм лъха от всичко, което сега става в Министерството на отбраната

  • ангел найденов-
  • шаламанов-
  • министерството на отбраната-
  • назначения-
  • герб-
  • реформаторския блок-
  • аньо ангелов-
  • военно разузнаване-
  • реваншизъм

За 3 седмици Шаламанов освободи и назначи толкова служители, колкото аз за 14 месеца, разкри бившият военен министър

Ангел Найденов: Реваншизъм лъха от всичко, което сега става в Министерството на отбраната - 1
Снимка: Пресцентър на БСП

Министър Шаламанов е на път за 3 седмици да постигне резултат, който е съизмерим с моите 14 месеца, в освобождаването и назначаването на съветници или на ръководни позиции в Министерство на отбраната. Това заяви пред журналисти в централата на БСП Ангел Найденов. Той подчерта, че има и друг случай, създаващ напрежение – възстановяване на поделението във Враца. „Разбирам, че има промяна под натиска на гражданите от Враца в намеренията на министър Шаламанов и той ще се съобрази със заповедите и графиците за възстановяване на военното поделение от 01.10.2014 г.”, заяви Ангелов. Той подчерта, че друг е въпросът дали тези 150 хил. лв., които Шаламанов отпуска, са достатъчни, за да се направи необходимият ремонт на инфраструктурата и на сградите, в които трябва да работят военнослужещите. По думите му поне това е някаква стъпка в посока на възстановяване на поделението.

Назначенията в Министерство на отбраната реставрират политическия кабинет на Аньо Ангелов

„Не съм хранил илюзии, че Министерство на отбраната ще бъде някакво изключение от общата картина, която е характерна за действията на служебния кабинет. Ако у някой е имало съмнение за партийната принадлежност на хората, които се назначават в отделните министерства, може да погледне веднага назначенията в Министерство на отбраната и ще види принадлежащи на ГЕРБ и в някаква степен на Реформаторския блок”, категоричен бе Ангелов. Според него изпълнителят на освобождаването и назначаването в министерството е една фигура, за която вече няма колебание, че е трябвало да бъде освободен - постоянният секретар. „Политическата отговорност се носи от министъра на отбраната Велизар Шаламанов, вдъхновителите обаче на всичко това, което се случва, са членовете на един партиен кръжец, начело с ексминистъра Аньо Ангелов. Първосигнален реваншизъм лъха от всичко, което се случва в Министерство на отбраната. Назначенията на практика реставрират политическия кабинет на Аньо Ангелов”, заяви Ангелов.

Това, което се готви във връзка със смяната на шефа на служба „Военно разузнаване”, е категорично неприемливо

Найденов е категоричен, че това, което се готви във връзка със смяната на шефа на Военно разузнаване, е неприемливо, не само заради факта, че подобно действие би било реализирано от един служебен кабинет, който няма тези функции, но и заради факта, че няма как подобно назначение да бъде контролирано от съответните специализирани комисии, както и аргументите за него при отсъствието на парламента.

„Причината да запазя Иванов на поста са били оценките на партньори и доверието им към дейността на ръководената от него служба, както и качеството на продукта й, ползван от всички държавни институции”, обясни той.

Ангел Найденов поясни, че до него са стигнали два аргумента, които биха били ползвани като основание за освобождаване на настоящия началник на служба „Военна информация”. Като първи такъв той посочи това, че е цивилен и да се назначи на негово място военнослужещ, зад което се крие желанието да бъде предопределен изборът. „Не, че е невъзможно, но трудно ще стане смяната на всеки един следващ военнослужещ началник на служба „Военна информация”, доколкото се изисква т. нар. „обвързана компетентност” и указ на президента”, каза още той. Като втори аргумент, граничещ с престъпление, според него, той посочи това, че не били предадени архиви, съдържащи данни за чуждестранни граждани, сътрудничили на военното разузнаване. По думите му действието на закона за досиетата е изродено до инструмент за „омаскаряване” на хора, до разчистване на сметки и поставянето под един знаменател на всички, които са работили за държавата.

„Ние като партия вече сме се произнесли, че този закон е бил опорочен от гледна точка на аргументите за неговото прилагане и преди това за неговото приемане”, коментира Найденов. По думите му в случая нищо не изисква да се ползва подобен аргумент, така както нищо не изисква тази информация да бъде търсена от Комисията по досиетата. „Всеки един, който си позволи подобно действие, ще си навлече презрение и позор. Лошото е, че всичко това застрашава хора, застрашава сигурността и се отразява върху интересите на България. Това вече е престъпно”, категоричен бе той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    1 0 Отговор
    Ох милия как тъжно гледа. Сърцераздирателно е това.

    Коментиран от #2

  • 2 Autohouse Randm

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    napravo shte ni razplache
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове