2 Септември, 2014 12:30, обновена 2 Септември, 2014 12:43 1 592 4

Политически кръг „Отечество”: Да изградим една нова България

  • отечество-
  • политически-
  • обществен-
  • кръг-
  • да изградим-
  • нова българия

Декларация за формиране на обществено политически кръг

Да изградим една нова България - такава, каквато всички я искаме – силна, достойна, богата и горда.

Това се казва в декларация на обществено политически кръг „Отечество”, обединяващ политици и интелектуалци с различни убеждения, вярващи, че съгласието не е съглашателство, че толерантността не е безсилие, а разумният компромис (в името на обществото и ползата за всички) не е предателство спрямо партийни устави и идеи,а най-висш и естествен разум.

Сред подписалите са Гиньо Ганев – председател на Сдружение „Конституционализъм и демокрация”, инж.Петър Велчев - председател на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, акад.Георги Марков – историк, Христо Григоров, председател на Българския червен кръст и много други.

Факти.бг представя на своите читатели декларацията за формиране на обществено политически кръг „Отечество”:

Като изразяваме тревога от насажданата с години омраза и разделение в обществото,
Като отричаме противопоставянето между политическите партии, техните практики и лидери,
Като отхвърляме конфронтацията между институциите,
Като констатираме, че крайното противопоставяне, в което живеем днес, не е пътят на демокрацията, а нейната безпътица,
Като гледаме развалините около нас – рухналата държавност, общество проядено от корупция и безотговорност;  мързеливо, самонадеяно и безогледно управление на всички нива,
Смутени от липсата на държавен, обществен, политически и личен хоризонт за всеки един гражданин в нашата Родина,
Ние, участниците в настоящата гражданска инициатива

ЗАЯВЯВАМЕ:

Нашата Родина – Република България, въпреки своята хилядолетна история, е спряла своя ход.
Днес Европа, с незначителни изключения е съществено преобразена. Държавите около нас и в света търсят радикални промени в организацията и ръководството на своите общества и икономики. А у нас трайно и устойчиво вирее само враждата, ненавистта и конфронтацията на всички нива. Вече 25 години не успяваме дори да започнем строежа на една по-консенсусна,  истинска демокрация. Ние, а сме сигурни и цялото ни общество, не желаем да бъдем постоянно и все повече бедни, безидейни и бездуховни поданици.
Ние знаем, че на фона на огромното, смазващо ни обществено и политическо разделение – трябва да намерим формулата, с която да превъзмогнем собственият  си колапс. И за това се иска толкова малко:

Разум – за да спрем и не допуснем продължаване на разрухата.

Реализъм –за да започнем най-сетне истински реформи (без  унижение за хората, без лъжи и голи обещания).

Разбирателство – за да прекратим омразата и построим държавата и собствения си живот спокойно, без ненавист и  нетърпимост.

България преживя и преживява достатъчно много партии, платформи, концепции. Това, обаче,  не доведе до градеж. Днес, ние сме свидетели на срамни руини, от които се опитваме да продаваме на безценица дори и останалите все още тухли. Затова ние сме категорични – трябва да се сложи край на хаоса и разрухата. И това следва да е усилие на всички нас – хората не на някакъв партийно-политически елит, а хората на майка България – дейци на бизнеса, дейци на духа, науката, културата; като всички задължително следва да сме убедени привърженици на необходимостта от толерантност. Отечеството ни е изправено пред необходимостта от тук нататък да събира усилията на различно мислещи хора и среди. Това е  главната задача на нашата инициатива, в която могат да намират място хора – българи, с различни възгледи, но водени от мисълта, че само общото усилие, общата добра воля и готовност могат да помогнат на България.

Необходимо е да се служи не на партийни елити и на тяснопартийни интереси, а на идеята за възкресяването на България и нейните хора. Пътят за това е  по-консенсусната демокрация и това трябва да ни обединява. Имаме нужда от раздвижване и промяна на обществените пластове и политическите мирогледи, за да напуснем безизходните тресавища на своя днешен хаос. За отстраняването на това тежко и свързано с гибелни последствия за държава и народ състояние не могат да се възлагат повече надежди нито само на времето, нито само на бавните процеси на общественото развитие.

Кризите ще идват една след друга – с все по-различни и безумни комбинации, ще текат с отвратителни пазарлъци и тежки недъзи и ще  бъдат винаги и само за сметка на хората.

Дошъл е ден за основни преобразования, за нов обществен и държавен градеж. С днешните партократски партийни формации, с днешното инертно, плуващо в безметежност и корупция управление, държавата ни не ще се възроди! Копнежът за идейна ведрина, за политическа свежест, за обществена самопожертвувателност, за дълбоки преобразования е всеобщ.

Нужен е стремеж за нови сили, за свежи енергии, за будни умове и компетентна деятелност, за жива съвест, за твърда воля, на които да се базира новото развитие на държава и народ.

Ето защо ние заявяваме и се задължаваме всеотдайно и безкористно да дадем своите усилия, като работим за:
- Нова философия на политическата култура в България, изградена върху съгласието и консенсуса.
- Обединение на личности и воли, които гледат в една обща, ползотворна за Родината и обществото посока.
- Обединение на хора с различни политически и други възгледи, но еднакво убедени привърженици на необходимостта от толерантност и стремеж за работа по общонационални цели.
- Създаване на нов морален климат, нов манталитет, нова обществена нравственост, нов дух освободен от партийни ограничености и пресмятания.
- Изграждане на коалиционна култура, където властващ е не партийния плюс, а плюсът за държавата, обществото, хората
-  Модерен парламентаризъм – вместо прикрит авторитаризъм или партийна дисциплинираност и угода.
- Изучаване и използване на неотразимата сила на солидарността – укрепена и впрегната в работа за създаването на обществено благосъстояние.
- Издигане в култ чувството за отговорност и респект към държавността от всички и със съответните санкции за всички.
- Създаване на истински силни и авторитетни, а не авторитарни институции в държавата, с обществен контрол.
- Изграждане на единни национални задачи и приоритети и последователното им спазване и изпълнение от всяко едно правителство.
- Работа на всички нива за единение и просперитет на българския народ, а не за неговото разединение и противопоставяне.
- Възпитание в любов към Отечеството, което е наше така както са наши  и родителите ни.

Ние вярваме, че съгласието не е съглашателство, че толерантността не е безсилие, а разумният компромис (в името на обществото и ползата за всички) не е предателство спрямо партийни устави и идеи,а най-висш и естествен разум.

Безусловно вярваме, че трябва да изградим една нова България- такава, каквато всички я искаме – силна, достойна, богата и горда. Затова ни трябва много разум, реализъм, разбирателство и толерантност. Считаме за свой дълг да издигнем глас и зов към всички, за които са скъпи националното бъдеще и развитие на нашето Отечество.
С оглед на всичко изложено дотук, а и не само, чрез настоящата декларация обявяваме формирането на обществено политически кръг „Отечество”.
Кръг, в който всеки може да намери своето място.
  Защото заедно можем не много, заедно можем всичко! Само общото усилие, общата добра воля и готовност, общата саможертва дори – могат да помогнат на България. В тази насока са мислите ни, в тази насока са волята и намеренията ни.
Нека покажем, че с всичките си обременености и различия – можем да бъдем ЗАЕДНО.
И заедно всеки от нас да прошепне като интимна молитва – тихо, но ечащо като вик на спасение и упование, вечното –

Да живее България!


август 2014 г.

Подписали до този момент:

- Гиньо Ганев – председател на Сдружение „Конституционализъм и демокрация” и други

- инж.Петър Велчев- председател на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите

- акад.Георги Марков – историк

- Христо Григоров, председател на Българския червен кръст

- Благой Рагин-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация

- Михаил Белчев

- Димитър Гочев – конституционен съдия 1994-2003 г.

- Симеон Симеонов – председател на Отечествен съюз

- посланик Чавдар Минчев – изпълнителен директор на Национална асоциация за международни отношения

-адв.д-р Цвета Маркова–бивш председател на ДКСИ (Държавна комисия по сигурността на информацията 2002-2012 г.)

- Стоян Хранов – председател на Спортен клуб „Левски”

- Борислав Цеков – Движение „Модерна България”

- адв. Николай Велков –Движение „Справедливост” РПГ
(репресирани и пострадали граждани)

- акад.Петър Кендеров

- проф.д.т.н.Никола Дурчев
 


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 генчо

    1 0 Отговор
    УРААААААААААААА
  • 2 Монго

    0 1 Отговор
    Да бе, обикновенния човек ще гради, за да могат, онези /тяхната.../да крадат още.
  • 3 Симпатизант

    0 0 Отговор
    Отдавна и с много голяма надежда очаквам това събитие. Ще могат ли наистина и граждани да се присъединят? Как мога да направя това?
  • 4 Сиси Вълкова

    0 0 Отговор
    Това са стари кадри, опитващи се да се доберат до политиката от комунистическо време. Гласувайте за АТАКА!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове