Last news in Fakti

8 Септември, 2014 17:45 1 458 0

Министър Йордан Бакалов призова Община Мизия да побърза

  • йордан бакалов-
  • мизия-
  • община мизия-
  • междуведомствената комисия-
  • мс-
  • щетите

Оттам още не са предоставили утвърден проект за фургонното селище, затова не е възможно настаняването на хората, останали без подслон

Министър Йордан Бакалов призова Община Мизия да побърза - 1
Снимка: БТА

Министър Йордан Бакалов призовава ръководството на Община Мизия да ускори процеса на изготвяне и внасяне на нужната документация в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС. В писмо вътрешният министър припомня на кмета на община Мизия д-р Виолин Крушовенски, че на първото заседание на новия състав на комисията бе прието предложение за финансово подпомагане на общината и предоставяне авансово на 1 милион лева за овладяване и преодоляване на последиците от катастрофалното наводнение на 2 август т.г. В писмото се припомня още, че това решение бе одобрено от Министерския съвет и средствата за общината са предоставени с постановление от 22 август 2014 г.

По данни на секретариата на комисията, до 5 септември 2014 година включително, от Община Мизия по електронен път е постъпила информация рег.инд.№ 59.00-33/02.09.14 г. за предприетите действия по овладяване и ликвидиране на последиците от наводнението. В нея са посочени няколко дейности в процес на изпълнение, които общината възнамерява да разплати от средствата по ПМС 256/2014 година. Сред тях е изпълнението на строително-ремонтни дейности в сградата: Общежитие – детски комплекс (OДК), гр. Мизия, определена за временно настаняване на пострадали от наводнението. За този обект е отбелязано, че е проведена процедура по чл. 90, ал.1, т. 4 от ЗОП като по електронен път допълнително е представено искане за финансиране рег.инд.№ 04.18 -32/04.09.2014 г.

Към искането е предоставена обща информация за оценка на щетите и нуждите на населението в гр. Мизия и с. Крушовица, но подробни данни във връзка с разпоредбите за предоставяне на възстановителна помощ според Правилника за организацията и дейността на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС /МКВП  (изм.§ 5 на ПМС № 59/ 14.03.2014 г.) не са изпращани – не е предоставена информация за данъчните оценки на засегнатите имоти и за извършените огледи по чл. 195 на Закона за устройство на територията. Това е основен елемент за оценяване на състоянието на сградите – кои от тях са годни за обитаване, кои се нуждаят от заздравяване и кои подлежат на премахване. Ангажимент на местните власти е сформирането на комисии за оценка на щетите и предоставянето на данните на Междуведомствената комисия.

Към настоящия момент в комисията не е постъпила информация за предоставените помощи и дарения във връзка с чл. 42, ал. 1 от цитирания правилник, съгласно който общините информират комисията за получените от тях помощи и дарения. Не са постъпили и други искания от Община Мизия във връзка с овладяването и преодоляването на последиците от наводнението на 2 август – за ремонт на обществени сгради и инфраструктурни обекти.

За фургонното селище общината не е предоставила утвърден проект /според изискванията захранването на селището с електроенергия, водоснабдяването и канализацията му следва да се извършат въз основа на проект/. Поради това забавяне все още не е възможно настаняването на хората, останали без подслон. 

Липсата на посочените по-горе документи възпрепятства процедурата за предоставяне на финансовата помощ от републиканския бюджет и води до невъзможност за изготвяне на съответните предложения за одобрение от Министерския съвет – се казва още в писмото. Необходимо е общинската администрация да положи по-големи усилия за отчитане на извършената работа, за изготвяне и внасяне в най-кратки срокове на изискващите се документи в комисията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове