16 Септември, 2014 16:11 1 838 5

ДПС следи с тревога работата на служебното правителство

  • дпс-
  • следи-
  • тревога-
  • служебното правителство-
  • отворено писмо

Отворено писмо на Лютви Местан

ДПС следи с тревога работата на служебното правителство - 1
Снимка: БТА

Движението за права и свободи със своя експертен и управленски потенциал следи с тревога работата на служебното правителство. Прави впечатление, че някои от решенията далеч надхвърлят ангажиментите и приоритетите на едно служебно правителство. Европейска практика е дългосрочните политики и визии за развитието на страната да се определят от Парламент и Кабинет, легитимирани след демократични  избори.

Това се казва в отворено писмо на лидера на ДПС Лютви Местан, изпратено до президента Росен Плевнелиев и служебния премиер Георги Близнашки. Предлагаме на читателите на Факти.бг и останалата част от писмото:

През месец юни България изпрати до Европейската комисия параметрите и приоритетите по новата Програма за развитие на селските райони и схемите по Директните плащания за периода 2014 – 2020 г.. Позициите на българската страна в предоставените на ЕК варианти на Програмата и схемите за Директните плащания са съгласувани с браншовите организации, предварително консултирани със службите на ЕК и защитават националните интереси в областта на земеделието и развитието на селските райони.  Обезпокоени сме от това, че в хода на съгласувателната процедура с ЕК се правят опити да се променят принципни позиции, които нашата страна вече е заявила. Това се отнася за схемите за дребните фермери, националните доплащания за тютюнопроизводителите и някои мерки по ПРСР. Тези действия на служебното правителство пораждат напрежение сред българските земеделски производители, дават знак на ЕК за непоследователност и липса на приемственост между българските правителства. Ревизирането и промяната на приоритетите в този момент ще доведе до забавяне на стартирането на Програмата и нулева 2014 г..

В противоречие с първоначално обявените Ви намерения напоследък зачестиха случаите на уволнения на служители от централните и областните структури на изпълнителната власт. Сериозно сме притеснени от факта, че голям брой доказани експерти са освободени по неясни и често политически причини. Надявам се, че ще предприемете нужните мерки, преди този процес да се е задълбочил и превърнал в тенденция.

В периода 13-18 октомври 2014 г. в Москва ще се проведе конференция на Световната здравна организация. Ще се обсъжда Рамковата конвенция за контрол на тютюна с идеята да се ограничи, а в бъдеще да се забрани отглеждането на ориенталски тютюн. Убедени сме, че никой в България не поставя под съмнение значимостта на тази култура в икономически, социален и демографски аспект. Позицията на България за Конференцията ще се изготви от МЗХ и МЗ в рамките на мандата на Служебното правителство. Обръщам се към Вас с настояване да проследите и контролирате подготовката на становищата на двете секторни министерства. Те трябва да са такива, че изцяло да защитят националния ни интерес и да запазят поминъка на стотици хиляди тютюнопроизводители, български граждани.

     Уважаеми г-н Президент,

     Уважаеми г-н Министър-Председател,

Настояваме да разпоредите проверки по представените настоящи и предстоящи за реализация управленски решения. Очакваме Служебното правителство да предприеме нужните мерки, така че действията му да не будят притеснения в българското общество и да не оставят сериозни съмнения за партийна ангажираност, което е в противоречие с правомощията на Кабинета.

Продължаваме да споделяме идеята, чe Служебното правителство е призвано да управлява експертно,  надпартийно и националноотговорно, като гарантира най-напред и преди всичко условията за провеждане на изборите за 43-то Народно събрание и плавен преход в управлението за категорична политическа стабилност в държавата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Време за промяна

    3 0 Отговор
    България не може да си затваря очите, да произвежда отрова и да иска продължаване на това производство. При всичкото ми уважение, българските тютюнопроизводители - избиратели на ДПС, наведени над браздите с тютюн, е време да се изправят, да се огледат и да установят, че е 21-ви век, а не османско средновековие....
  • 2 мики маус

    1 0 Отговор
    Братя Българи,защо ми се струва ,че този много взе да си разиграва коня и да се прави на много загрижен за България?Това е на посоки!Много от тези избиратели работят навън и знаят за какво иде реч но явно са заплашвани и тук всичко се върши под строй!
  • 3 пенсионер

    0 0 Отговор
    Мили хора осъзнайте се стиг 25 год. сме били манипулирани и противопоставяни на БГи мюсюлмани от такива като Местан.
    кАТО Е ЗАГРИЖЕ ЗА ЗА ДРУГИТЕ ЕТНОСТИ ЗАШТО НАЗНАЧИ ЖЕНА си мисля че е зашита на децата а не някоя от друга еъност.
    Докога хората от Родопите ште се заробват с тютюн а не снякой друг по доходен поминък.ЕтническатапартияДПС какво е направила за тези хора да не се принуждават да стават гастербайтери.
  • 4 турчин

    0 0 Отговор
    Това не е правителство да провежда изборите а е правителство на президента и ГЕРБ. Същия прочиства терена за следващото ограбване на страната. Най голямата измама ще е на тези избори с преференциалния вот. В парламента ще влязат 40-50 депутата по този начин които са абсолютни мошенници и измамници, които в момента купуват гласове на поразия.

    Коментиран от #5

  • 5 скар фейс

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "турчин":

    Напълно точно!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове