Last news in Fakti

20 Септември, 2014 09:47 1 152 1

23 700 татковци - по майчинство

  • преглед-
  • печата-
  • мизия

Преглед на печата

23 700 татковци - по майчинство - 1
За 5 години военният бюджет се удвоява, разкрива "24 часа"
Готова е "Националната програма България в НАТО и европейската отбрана 2020", научи "24 часа". Тези дни той е бил представен на президента Росен Плевнелиев, обсъден е в неправителствени организации. В сряда проектодокументът влиза в МС.
Програмата бе изготвена на базата на визия "България в НАТО и европейската отбрана 2020", която предизвика скандал с постановката, че Русия е заплаха за националната ни сигурност и че Москва води хибридна война срещу нас.
В програмата обаче липсва политическа част, в нея не се говори за рискове и заплахи. Същността са основните проекти за модернизация, които трябва да повишат значително бойните способности на въоръжените сили.
Парите за отбрана трябва да се увеличат почти двойно до 2020 г. Те тръгват от 1,2 млрд. лв. за догодина и стигат до почти 2 млрд. лв. през 2020 г.

1% по-висока вноска за пенсия, предполага "Преса"
Вноската за пенсия да се увеличи с 1% от 1 януари 2015 г., предвиждат промени, свързани с приходите в осигурителната система.
Те са подготвени от Консултативния съвет по пенсионната реформа, пише "Преса". В предложенията е записано увеличение с 1% от същата дата и на вноската за фонд "Безработица", която сега е 1%.
В момента осигуровката за пенсия за хората от най-масовата трета категория труд е 17,8% върху заплатата за родените преди 1960 г. и 12,8% за родените след 1 януари 1960 г. (за тях 5% отиват задължително в частен фонд). Тя се дели в съотношение 60 към 40 между работодателите и работниците. Предвижда се това съотношение да се запази и занапред.
Вдигането на осигуровката за старини обаче няма да спре дотук - от 1 януари 2019 г. отново се предвижда увеличението й с още 1%. Сред набелязаните мерки е и по-сериозно повишение на максималния осигурителен доход, който сега е 2400 лв. Идеята е той да бъде 8-10 минимални заплати, което в момента прави 2720-3400 лв.

Общините още не знаят как да смятат такса смет, тревожи се "Труд"
Почти три месеца преди края на годината все още не е ясен начинът, по който ще се изчислява такса смет догодина. Общините са в състояние на „правен вакуум”, тъй като не могат вече да я определят според данъчната оценка на имотите, а според изхвърленото количество боклуци. Това предупреждава Националното сдружение на общините в писмо до вицепремиера Екатерина Захариева.
„Общините са изправени пред фактическа и правна невъзможност да определят таксата за битовите отпадъци за 2015 г.”, пише в писмото. В него се казва, че в случая е неприложим текстът от закона, според който, ако общинският съвет не определи размера на плащането навреме, се прилага действалият досега начин за изчисляването му. Причината е, че масово таксата за отпадъците се смята като промил от данъчната оценка, а това е забранено със закон от 1 януари.
От сдружението настояват правителството спешно да изготви и приеме нов вариант на методиката за изчисляване на таксата.

Политически борби пречат Мизия да получи 500 хил. лв. от даренията, възмущава се "Сега"
Повече от месец и половина след потопа в Мизия хората в града не са получили пари от даренията, събрани от БЧК. Причината за този абсурд са политически борби и институционално безсилие. Това каза председателят на организацията Христо Григоров пред "Фокус". Григоров коментира, че Общественият съвет в Мизия е създаден, за да контролира и да предложи на БЧК как да бъдат разходвани средствата в помощ на пострадалите от наводнението. Но повече от месец съветът не може да вземе решение и съответно няма как общината да получи помощ.
"БЧК не може да получи списъка с хората, на които да бъдат отпуснати тези средства. Идва зимата и е редно заради пострадалите да се реши този въпрос", обясни Григоров. По думите му парите не могат да бъдат раздавани, без да има изготвен списък от Обществения съвет. От пресцентъра на БЧК обясниха пред "Сега", че досега реално Мизия е получила само 45 хил. лв. от даренията и те са били за полевата кухня. Общественият съвет към БЧК е разпределил още 502 300 лв. на града, но те все още са по сметките на организацията и само чакат списъци от местните власти, за да бъдат разпределени между хората. В националния съвет на червенокръстците, който е отредил тези средства, влизат представители на гражданска защита, медии, православната църква, граждани и НАП.
В местния обществен съвет пък, който трябва да изготви списъците в Мизия, влизат представители на седем квартала и един от Крушовица, които са били най-засегнати, както и представители на медии, социалните служби, председателят на общинския съвет, секретарят и счетоводителят, обясни пред "Сега" зам.-кметът Николай Нековски. "Ние не сме одобрявали състава на съвета с решение, а просто го приехме", обясни той. От думите му стана ясно, че хората от града, участващи в съвета, са се самоиздигнали, като непосредствено след бедствието са били най-активни в кампанията. На обвиненията за политически борби Нековски обясни, че наистина има политически активисти, но от общината са одобрили състава на съвета, за да се придвижат нещата по-бързо. По думите на зам.-кмета на 18 септември списъците са предадени на БЧК и другата седмица хората трябва да получат средства от кампанията.

23 700 татковци по майчинство, брои "Стандарт"
Все повече татковци излизат в майчинство, показват данните на НОИ. Близо 23 700 мъже са получили обезщетения за "бременност и раждане" през м.г. Пет години преди това те са били едва 311. Този вид "майчинство" се взима за гледане на детето от раждането му до навършване на първата годинка, а месечната сума е равна на 90% от осигурителния доход. "Резкият скок се обяснява с въвеждането от 2009 г. на платен 15-дневен отпуск за бащите при раждане на бебето", обясниха от НОИ. Още през първата година на действие на този отпуск 18 800 мъже са си взели 15 дни почивка, за да помагат след раждането на отрочето.
Расте и броят на татковците, които взимат втората част от майчинството - гледането на хлапето от първата до втората му годинка.
През миналата година са изплатени 670 500 обезщетения за бременност и раждане, като средната сума е 394 лв.

Открихме сезона на туршиите, отбелязва "Новинар"
Българинът откри сезона на туршиите. Нашенци трескаво се подготвят за затварянето на зимнината и обикалят пазарите за зарзават.
Килограм чушки върви на Женския пазар в София по 80 стотинки, а доматите се търгуват за левче, показа проверка на "Новинар". Патладжаните могат да се намерят за 1,20 лв., същата е и цената на карфиола. Най-необходимите съставки за туршия и лютеница могат да се намерят и в големите хранителни вериги на промоционални цени. Литър олио в момента се продава с намаление за 1,70 лв.
Направата на любимата лютеница излиза около 30 лв., показват груби изчисления. Посочената сума ще ни стигне за покупката на необходимия зарзават и направата на 100 малки бурканчета от кулинарния шедьовър. Продавачите по пазарите посочиха, че тепърва очакват пика на продажбите на продуктите за туршия и лютеница.
 
 
 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Буден

    0 0 Отговор
    ЕЙ "Политици" престанете да лепите милиони във вид на плакати из цялата страна,знаем ви какви сте хубавци!Отделете пари от тъпите си кампании и постройте къщи на хората в беда и без това ни върнахте в 19век.С тази постъпка ще бъдете запомнени за векове,а с плакати до след изборите.Ако сте истински Българи и национално отговорни помогнете на хората ,те сега имат най-голяма нужда от вас.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове