Last news in Fakti

20 Септември, 2014 18:08 1 749 9

"Сова Харис": 2/3 от българите искат затваряне на изборните секции в Турция

  • "сова харис"-
  • изборни секции-
  • турция-
  • образователен ценз-
  • проучване-
  • затваряне

Около 77% са за въвеждане на образователен ценз за гласуване

Две трети от българите (62,5%) одобряват идеята за затваряне на изборните секции в Турция, показват резултатите от експресно телефонно проучване на "Сова Харис" в големите градове на България, осъществено по поръчка на известна наша информационна агенция в периода 18-19 септември сред 600 пълнолетни български граждани.

Това мнение е подкрепено от 64% от мъжете и 61% от жените; близо 71% от младите (18-30 години), 65% от 41-50-годишните, 60% от хората на възраст между 31-40 години, 60% от възрастните (над 61 години), 57% от 51-60-годишните.

Приблизително 27% от анкетираните отхвърлят идеята за затваряне на изборни секции в Турция, а около 11% не могат да споделят мнение по този въпрос.

Обществените нагласи не са еднозначни относно идеята за затваряне на границата между България и Турция между 1 и 6 октомври с цел недопускане на туристически автобуси за празника Курбан Байрам. Съмненията в публичното пространство се пораждат от близостта на датите на провеждането на мюсюлманския празник (4 октомври) с изборния ден в България (5 октомври) и притесненията за злоупотреби. Близо 47% от пълнолетните български граждани, жители на големи градове в страната, одобряват крайната мярка за блокада на границата. На това мнение са всеки втори с висше образование и 44% от хората със средно образование; 59% от младите (18-30 години), 47% от хората над 61-годишна възраст, 45% от 51-60-годишните, 42% от 31-40-годишните и около 37% от 41-50-годишните.

48% от хората се противопоставят на идеята за блокада на границата с Турция между 1 и 6 октомври. Несъгласие с крайната мярка споделят 51% от мъжете, 44% от жените; 51% от хората със средно образование и 44% от висшистите, 60% от 41-50-годишните, 54% от 31-40-годишните, близо половината от 51-60-годишните, 46% от възрастните (над 61-годишна възраст) и една трета от младите (18-30 години).

Според резултатите от проучването, преобладаващата част от пълнолетните българи от  големи градове смятат, че съществува необходимост от въвеждане на образователен ценз за гласуване. Около 77% от хората одобряват идеята – т.е. право на глас да има този, който издържи изпит по писмен и говорим български език с ниво VІІІ клас. Прави впечатление, че близо две трети от хората с основно образование също подкрепят идеята за въвеждане на образователен ценз за гласуване. Най-силна е нагласата за необходимостта от въвеждане на образователен ценз за гласуване сред младите (18-30 години) – 85%. На противоположно мнение са приблизително една пета от пълнолетните български граждани, жители на големи градове в страната. Логично тук с най-висок дял са хората с основно образование (32%).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мони НСА

    1 1 Отговор
    задължително затваряне

    Коментиран от #6

  • 2 Никола

    0 1 Отговор
    ББЦ сплотиха народа!
  • 3 Бирма

    0 1 Отговор
    Предложението е на ББЦ!
  • 4 Марто

    1 0 Отговор
    И коя е единствената партия, която прави нещо по въпросът? ББЦ!

    Коментиран от #7

  • 5 Иво

    0 1 Отговор
    Това показва на практика, че Бареков е на прав път.
  • 6 софиянец

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мони НСА":

    Логически трябва да се затворят всички секции в чужбина-САЩ,Германия и т.н.
  • 7 софиянец

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Марто":

    ББЦ-циркаджийска партия
  • 8 İyi bayramlar

    2 0 Отговор
    ЗАЩО, изобщо, трябваше да има ИЗБОРИ на празника Курбан Байрам? Щяха ли тогава съмненията в публичното пространство да се пораждат от близостта на датите на провеждането на мюсюлманския празник (4 октомври) с изборния ден в България (5 октомври)? КОЙ субект сурогатен в България реши да прави избори в деня на турския празник? Не може ли тези избори да бъдат проведени например на 12 октомври - неделя или в някой друг неделен ден? Или отново ДПС се оказаха по-хитри и показаха кой командва парада в държавата ни на нашите тъпи-тъпи-тъпанари! А най-гадното и отвратително е, че нито БСП, нито ГЕРБ, нито ББЦ, нито Атака, нито която и да е друга партия в България, нито Правителството, нито Президента, нито която и да е друга институция в държавата ни не се възпротивиха против провеждането на избори на тази дата на празника Курбан Байрам. Такова политическо държание е явно неуважение към празнуващите и оскърбление към гласуващите.
    И за кого да гласувам? - вие ми кажете!

    Коментиран от #9

  • 9 Змей Горянин

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "İyi bayramlar":

    А това, че агент Павел вчера пак се изцепи по телевизията как искали да му затварят(неговите) секции в Турция и колко бил недоволен, как ти звучи?
    Няма нормален човек в България, който да не знае как ДПС всеки път остава във властта въпреки безобразията, които върши вече 20 години и че тази "партия" е чисто етническа, включително и българите-еничари, продали се на бейовете на Доган - един Бисеров само какво струва!
    Но в България отдавна няма съд, истински, справедлив съд, който следва буквата на закона. Има съдии, които се продават на килограм и съответно който може си ги купува.
    С това искам да кажа, че отдавна на избори не избираме ние, и както и да гласувате, все ще се намерят хора, които да подменят вашия глас, в това можете да сте сигурни. Затова и няма да гласувам, не виждам смисъл, пък и подходящ кандидат, за да си пусна гласа за него, също не виждам.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове