Last news in Fakti

21 Септември, 2014 11:24 10 334 6

Над Цветан Василев може да бъде разпънат политически чадър (обновена)

  • цветан василев-
  • сърбия-
  • политически чадър-
  • ктб-
  • николай василковски-
  • парачин-
  • томисла николич-
  • екстрадиране

Според сърбското издание Блиц, банкерът e обявил, че ще поиска сръбско гражданство

Над Цветан Василев може да бъде разпънат политически чадър (обновена) - 1
Цветан Василев в Белград. Снимка: Blic

Българският милиардер Цветан Василев, който преди дни се предаде на полицията в Белград, е обявил, че ще поиска сръбско гражданство, твърди сръбското издание Blic.

Правни експерти, потърсени от изданието, обаче са били единодушни в оценката си, че това няма да помогне на 55-годишния български магнат нито да избегне екстрадирането, нито да го отложи.

Проф. Милан Шкулич от Правния факултет на Белградския университет обяснява, че дори Василев да е поискал сръбско гражданство, това няма да поремни нещата. Макар сръбски граждани да не могат да бъдат екстрадирани от Сърбия в други държави, това не важи за онези, които са в процес на придобиване на гражданство. Теоретично Василев можел да получи гражданство преди приключване на процедурата по екстрадиция, но това изглеждало на експерта нереалистично.

Съветниците на сръбския президент Томислав Николич – Предраг Микич и Павел Башич, за които се твърди, че покровителстват българския банкер, не са били открити от тамошния „Блиц“ за коментар.

"Има доста неща, които показват, че има вероятност да се направи политически чадър над Цветан Василев”, коментира в студиото на Нова тв журналистът Николай Василковски. Той обаче смята за спекулации твърденията, че двама от икономическите съветници на президента Николич са в неговото обкръжение.

"Той е част от една огромна игра. Неслучайно именно неговият адвокат ни насочи към Сърбия. Подозирам, че все пак е искал да каже нещо, искал е да го намерим там. Смятам, че това е част от една предизборна игра – това, което той каже там, по някакъв начин да се отрази тук”, коментира Василковски. 

В съседна Сърбия Цветан Василев има два силни коза. Единият е най-голямата българска бизнес инвестиция в град Парачин. Това беше и първото място, където екипът на Нова тв потърси банкера. В Парачин се намира най-голямото предприятие за производство на стъкло на Балканския полуостров, а фабриката е собственост на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Фабриката дава хляб на повече от 500 души. От важно значение е както за града, така и за редица населени места наоколо. В Парачин Цветан Василев е известен като Газдата. Знаят го като големия бос, който през 2012 година на практика придобива фабриката за стъкло за 35 милиона евро. И така, както уж всички го познават, пред камерата отричат да са чували неговото име, става ясно от репортажа на българската медия. Кметът на града е видимо притеснен. Съдбата на Корпоративна търговска банка у нас заплашва бъдещето на стъкларската фабрика. Стотици работници могат да се окажат на улицата.

Инвестицията в Парачин дава светлина и върху втория голям коз на българския банкер при съседите - политическото влияние. При откриването на поредната производствена линия в завода до рамото на Василев стои не друг, а президентът Томислав Николич.

Седмица преди Цветан Василев да се предаде доброволно в Белград, властите бяха съмнително убедени, че той не е на територията на Сърбия. А Василев все пак е бил в Сърбия. Или е успявал добре да прикрие следите си там, или властите умишлено са го прикривали? Така или иначе банкерът не можа да избяга от българските микрофони в момента, когато трябваше да се подпише за първи пък в полицейското управление съгласно мярката си за неотклонение. И каза много ясно кога евентуално би се върнал у нас. „Когато имам сигурност”, лаконичен бе Василев.

Разбра се, че хората, на които Василев е помагал, сега са се обърнали срещу него. И то, по думите на банкера, със заплахи за неговия живот. Ако вярваме в правосъдието, трябва да очакваме имената на тези лица да излязат наяве. На този етап Василев препраща към познати имена от българския политически и икономически живот. Засега той остава в Сърбия. Неговото екстрадиране е сложна международна процедура, която може да се проточи до една година. И той няма никакво намерение да скъсява този период.

Дали обаче сръбските политици ще се окажат по-верни на Василев от българските? Или западните ни съседи ще ускорят екстрадирането на издирвания от Интерпол бизнесмен, за да спечелят червена точка по пътя си към членство в Европейския съюз? Предстои да се изясни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бял хляб 500 гр.

    2 1 Отговор
    Докато Цецо Василев в Сърбия "дава хляб на повече от 500 души", тука в България изяде хляба "на повече от 500 души" ...
  • 2 Plovdiv

    2 1 Отговор
    Не е ли време да бъде свален политическия чадър над цацареевски заради заиграването му с мафията, каквото не е имало даже в най-тъмните мутренски времена?!
  • 3 Мони НСА

    2 1 Отговор
    откраднаха парите на хората а прокурора трае като г..з
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Симеон Тасев

    0 1 Отговор
  • 6 вложител

    1 1 Отговор
    и в Сърбия ще те намеря.....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове