Last news in Fakti

1 Октомври, 2014 08:00 12 606 4

Проституцията и наркотиците вдигат БВП със 192 млн. лв. годишно

  • печата

Преглед на печата

Първите страници на вестниците, естествено са "окупирани" със снимки и информация от вчерашното пристигане на Роналдо и компания в София. Ето и част от останалите теми на печата:

Проституцията и наркотиците вдигат БВП със 192 млн. лв. годишно, обобщава "Сега"
Проституцията, наркотиците и контрабандата, които от този месец се включват в изчисляването на брутния вътрешен продукт (БВП), увеличават стойността му със 192 милиона лева годишно. Това прави едва 0.24% от стойността на всички стоки и услуги, реализирани в страната ни през 2013 г. През миналата година българският БВП е над 80 милиарда лева, съобщиха вчера от Националния статистически институт (НСИ) при представянето на новата методика за изчисляване на БВП.
В сметките на НСИ няма нищо изненадващо, тъй като и в други европейски страни, които преминават към тази методика, се получават сходни данни, обясни Елка Атанасова, директор на дирекция "Макроикономическа статистика" в НСИ. Според експертите в института делът на тези дейности е толкова малък, защото страната ни по-скоро е канал за трафик на престъпни дейности. Малка част от тях се развиват пряко у нас.
От вчера страната ни премина от Системата на национални сметки към общоевропейската аналитична система, задължителна за страните членки на Европейския съюз. В нейната методология влизат данните за т.нар. скрити дейности - проституция и разпространение на наркотици и контрабанда. ОТ НСИ са преразгледали БВП на страната ни за периода от 1995 до 2013 г. В резултат на тези промени данните за БВП на България по текущи цени са се увеличили средно с 4.5% за целия период. Този плюс се дължи освен на скритите дейности и на отчетени разходи за научна и изследователска дейност, на оценката на дохода в натура, на условния наем на собствениците на жилища и на новите източници на данни, с които вече боравят в НСИ.

Българи купуват лекарства в съседни страни, информира "24 часа"
Пазаруването на лекарства от Турция и Гърция е хит сред жителите на Кърджали и региона. Най-често причина за това е по-високото качество на медикаментите в съседните страни или липсата на определени лекарства в родните аптеки. През последния месец много кърджалийци пътуват до Гърция за лекарства срещу глисти, които хронично липсват в българските аптеки.
Проблемът набира скорост от началото на септември, когато започна приемът в детските градини. При записването родителите трябва да представят бележка с изследване за паразити.
“Видях се в чудо, когато се оказа, че детето ми е с глисти, а няма с какво да го лекувам”, призна фармацевт. Той бил принуден да поръча лекарства на свои близки в Турция. Според аптекаря проблемът с дефицита на препаратите срещу глисти е от поне 2 години.
“Първоначално се използваха 3 вида медикаменти, но преди година остана 1. В момента и той не може да се намери никъде в страната”, обяснява фармацевтът. “Тази пролет предписах на моя пациентка, претърпяла операция от кучешка тения, лечение със зентел. След няколко дни жената отново дойде в кабинета ми и поиска да  изпиша друг медикамент, защото този липсвал”, твърди гастроентерологът от Кърджали д-р Марин Мухтаров. Тя поръчала лекарството на свои близки в Турция.
“Ситуацията е абсурдна, защото не може в XXI век пациенти с глисти да бъдат лекувани със сурови тиквени семки”, коментира д-р Мухтаров. Според него още по-страшното е, че същите лекарства се използват и при лечение на кучешка тения. Месечният курс включвал 60 таблетки, а продължителността на лечение е от 2 до 4 месеца. В този случай лекарството е напълно реимбурсирано от здравната каса, т.е. безплатно.

Здравният министър промени 9 директорски борда на болници, съобщава "Труд"
Здравният министър д-р Мирослав Ненков е направил промени в 9 директорски борда на подчинени му държавни болници. Това показва справка на ведомството, изготвена за "Труд" към 30 септември. Някои от махнатите са от отишлия си политически кабинет на предишната министърка д-р Таня Андреева като парламентария секретар Янка Кюркчиева, главния секретар Теодора Андреева, нейния съветник проф. Любомир Иванов и колежката от "Шейново" Сема Фаикова. Но има и случаи, при които едни чиновници от МЗ са заменени от други или доктори от болницата са дали стола си на чиновници.

Чиновници алармират за чистка в МИЕ,предупреждава "Стандарт"
20 служители в Министерството на икономиката и енергетиката са получили заповед за уволнение и от днес вече няма да са на работа. Това алармираха част от засегнатите пред "Стандарт". Чиновниците са част от експертите на Управляващи орган на ОП "Конкурентноспособност". Именно за тази програма при назначаването си служебният министър Васил Щонов заяви, че ще гледа с приоритет.
Чиновниците алармираха още, че предстои и закриването на още регионални структури на Управляващия органи - във Враца, Велико Търново и Стара Загора.
Предишното закриване на офиси бе през 2012 г., когато структурите в Плевен и Благоевград спряха да работят. Това бе посрещнато негативно от представителите на малките и средните предприятия, които Оперативната програма има за цел да подкрепя.

Истерия - военни и полицаи се пенсионират спешно, съобщава "Монитор"
Военни и полицаи масово се стягат да излязат в пенсия до края на годината, защото служебното правителство планира да се въведе пенсионна възраст за служителите от силовите министерства от догодина. „От една-две седмици основно работещи в системата на МВР, МО и ДАНС идват за съвети”, обяснява столичен пенсионен консултант. Интересът на работещите в силовите ведомства към спирането на работа е от началото на годината, след като пенсионната възраст за тях беше премахната. Така през 2014 г. работещите под пагон трябва да имат само 27 г. осигурителен стаж, 18 от които в системата. За първото полугодие на годината работа са спрели 1409 работещи от МВР, МО и ДАНС, което е с 28,7% повече спрямо същия период на 2013 г. „След предложението за въвеждане на възраст всички, придобили право на пенсия, бързат да излязат в трудов отдих до края на годината”, уточни още пенсионният консултант. От началото на годината експертът е съветвал най-много полицаи, пожелали да прекъснат работа.

България оглави престижна бизнес класация, радва се "Новинар"
България оглави престижна световна бизнес класация. Оказва се, че страната ни е единствената в Европа, която има успешен износ на производството, популярен още като аутсорсинг.
Най-предпочитаното място за развитието на този сектор от държавите на Стария континент е именно България. Тя влезе в челната десетка на световната класация за най-атрактивни дестинации за аутсорсинг. Това показват данните на анализаторска компания, направила проучване в 51 държави. В листата България заема 9-о място.
Лидери са Индия и Китай, следвани от Малайзия. Класацията е изготвена на базата на 39 показателя, групирани в три категории. Те са финансова атрактивност, бизнес среда, наличност и умения на човешкия ресурс.
Индексът е важен фактор за компаниите при избор на локация за аутсорсинг на глобализирания пазар на услуги, особено при отварянето на центрове за бек-офис функции като ИТ и бизнес процеси, обясниха експертите.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 [Spewn!]

    3 1 Отговор
    Много повече е. Само в Благоевградско изгориха на един път канабис за 50 милиона.
  • 2 БМВ трета серия

    0 1 Отговор
    Еса що бастисват хубото нещо?!
  • 3 Басри от Хасково

    2 1 Отговор
    РОНАЛДО НЕ Е НИКАКЪВ ФУТБОЛИСТ ТОЯ Е БАЛЕРИНАТА И ГОСПОЖИШАТА НА ПОРТУГАЛИЯ ЕГАТТИ РОНАЛДО,ЖАЛКО 4Е ГО ДЪРЖАТ ВЪВ ФУТБОЛА ТАКИЖА СМЕШНИЦИ КАТО РОНАЛДО,ТОЪА Е САМО КИРКА И ЛОПАТА НИЩО ПОЖЕ4Е И ДА ПРАЖИ КОМПОТИ ОТ СЛИВИ ЕГАТТИ И СМЕШНИЯ ДРИПЛЙО АБЕ 4ИСТ ПАЛЯ4О Е РОНАЛДО НИКОГА НЕ БИХ ГО ПОГЛЕДНАЛ КАТО ФУТБОЛИСТ,А БИХ ГО ГЛЕДАЛ КАТО ЖЕНА СЪС КИСА ПОЛИ4КА,4Е ТОЙ НАПРАВО СИ Е ,, ГЕЙ ,,
  • 4 Симеон Тасев

    0 0 Отговор
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове