Last news in Fakti

1 Октомври, 2014 18:57, обновена 2 Октомври, 2014 08:21 3 575 0

Взрив избухна във фабрика за експлозиви в Горни Лом

  • взрив-
  • горни лом-
  • избухна

Произшествието е станало в момент на утилизация на мини

Взрив избухна във фабрика за експлозиви в Горни Лом - 1
Снимка: БТА

Силен взрив избухна в завод за производство на взривни вещества и утилизация на боеприпаси край село Горни Лом. По неофициални данни има жертви и броят им е 15. Три жени са ранени.
Сигналът за експлозията в бившия завод "Миджур", който сега е собственост на фирма "Видекс" е подаден на тел. 112 в 17:05 ч., съобщиха от пресцентъра на МВР.

Към мястото незабавно са насочени екипи на полицията и пожарната. Уведомена е Инспекцията по труда. Районът е отцепен в радиус от 3 километра. Вътрешният министър Йордан Бакалов, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Николай Николов са пристигнали в района.

Военнослужещи от Българската армия със специализирана техника пътуват към района на взрива край Горни Лом, за да окажат специализирана помощ, съобщиха от Министерството на отбраната към 2 часа тази сутрин.
Модулните формирования са от 61-ва механизирана бригада и военно формирование 28 880 – Белене. Те разполагат с безпилотен самолет за оглед на района на взрива, както и с робот за разузнаване и обезвреждане на невзривени боеприпаси. Военнослужещи от състава на служба „Военна полиция“ в Плевен с бронирана машина тип „Пустинна котка“ също пътуват към Горни Лом.

Към момента не мога да коментирам дали има жертви, обяви в ефира на БНТ късно вечерта главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Той посочи обаче, че се

очаква да има жертви на този инцидент.

По първоначални данни няма опасност за жителите на село Горни Лом, община Чупрене. Районът на инцидента е отцепен.

МВР: Обстановката към полунощ

Всички усилия на служителите на вътрешното министерство са насочени към събиране на достоверна информация за броя на работниците, които са били на територията на взривилия се цех за боеприпаси. В района е създадена зона за сигурност, охранявана от полицейски екипи и се извършва наблюдение с технически средства. На място главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и инж. Николай Николов, директор на ГДПБЗН, провеждат разговори с представители на местната власт за предприемане на първите възможни действия в светлата част на денонощието. Създадена е нужната организация между структурите на МВР и МО за разузнаване на терена със специализирана техника, която вече пътува към мястото на инцидента.
 

Информация за обстановката към 22 часа

Районът около фабриката за боеприпаси продължава да бъде отцепен. На място са разположени екипи на пожарната, полицията и Бърза помощ. От съображения за сигурност спасителни екипи ще влязат във фабриката за боеприпаси не по-рано от 24 часа след като бъде регистриран последния взрив. Утре в светлата част на денонощието ще бъде извършено разузнаване на терена чрез използването на безпилотни самолети и специализирана техника.

Три жени са пострадали по първоначална информация. Едната жена е със счупена ръка. Двете жени от Горни Лом са настанени в Спешния център в Монтана. Това съобщи д-р Серьожа Ценков, директор на Спешния център в град Монтана, цитиран от Радио “Фокус”- Видин. По думите му жените са на възраст около 50 години.

Пострадалите са с леки травми без опасност за живота. „Едната има счупване на дясна предмишница и контузия на носа. Другата е с разкъсно-контузна рана на лява ръка. И двете са в съзнание”, каза още д-р Ценков. Третата жена е настанена във видинската болница.

Президентът Росен Плевнелиев следи внимателно ситуацията след взрива в завода за утилизация на боеприпаси край село Горни Лом. Държавният глава поддържа постоянен контакт с министрите на вътрешните работи и на отбраната и с местната власт, съобщиха от президентството.

Президентът изразява надежда за бързото възстановяване на пострадалите, както и за овладяването на ситуацията на мястото на злополуката в кратки срокове. Държавният глава настоява за изясняване на причините за взрива и недопускането на нови инциденти от подобен характер.
 

 Нямам подробности по случая. Получих информация от министъра на вътрешните работи и от ръководството на ДАНС. Станал е мощен взрив. Това каза служебният министър-председател проф. Георги Близнашки след заседанието на Министерски съвет в сряда. "Тепърва остава да се разбере дали има жертви или ранени. До този момент нямаме конкретна информация”, посочи проф. Близнашки.

Шефът на Областната дирекция на полицията във Видин ме уведоми, че преди 15 дни са правили цялостна проверка във фирма „Видекс” АД,

констатирани са нарушения, издадени са актовете,

но за голямо съжаление след 15 дни се случва този взрив. Това каза служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов след заседание на Министерски съвет във връзка с избухналия взрив във фабрика в Горни Лом, област Видин, цитиран от Агенция „Фокус”.

„Явно дисциплината в самата фирма не е била на висота, защото 2010 г. също е имало такова произшествие във фирмата”, заяви министърът. Той обясни, че проверката е била във връзка с проверка на ДАНС. Влезли са екипи и от КОС, които са проверили цялата фирма и са направили предписания и актове.
„Районът е отцепен, не се допускат хора, които да влизат и излизат в самия периметър на завода. Лекарските екипи също са там, както и следователите, които трябва да направят разследването”, подчерта Бакалов.

„За голямо съжаление, все още има вторични взривове. След последния взрив можем да влезем 24 часа по-късно. Лошото е, че взривът е станал по-късно, денят вече е по-къс. С министър Шаламанов се разбрахме, че ще използваме по всяка вероятност безпилотни самолети, които да огледат района, както и роботи, които ще могат да влязат в периметъра преди тези 24 часа, както и друга техника. Министерство на отбраната притежават машини, които могат да работят при такива условия”, посочи Йордан Бакалов.
„Не мога да кажа дали има или няма жертви и ранени по простата причина, че не можем и няма как да влезем в периметъра. Тъй като вече трябва да се използва специална техника, ще се види евентуално и това”, заяви министърът.

„Доколкото ми е докладвано, са утилизирали мини. Именно в момента на утилизация на самите мини е станало и произшествието, но без разследване и без да влязат екипите от МВР и следователите няма как да заемем каквато и да е позиция”, допълни Бакалов.

Преди четири години също избухнаха серия взривове в завода за боеприпаси "Миджур" в село Горни Лом. Тогава бяха ранени трима, а двата цеха на завода бяха напълно унищожени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове