Last news in Fakti

2 Октомври, 2014 08:32, обновена 2 Октомври, 2014 15:44 5 355 2

Надеждите за намиране на оцелели се изпариха

  • горни лом-
  • взрив-
  • издирват

Предприятието е затворено и едва ли ще работи някога пак

Надеждите за намиране на оцелели се изпариха - 1
Снимка: БТА

Надеждите за намиране на оцелели се изпариха, заяви главен комисар Николай Николов след излизането си от зловещия обект в Горни Лом. "Въпреки че ще продължим да наблюдаваме и обхождаме периметъра за някой оцелял, смятам, че 14 мъже и 2 жени са загинали", каза той, а след това уточни - 13 мъже. Общо 15 души са загинали. "Съобщихме на близките на доскоро водените в неизвестност хора с желанието да го научат лично от нас, а не да чуят тази лоша вест чрез вас от медиите", каза Николов.

Частичка не можах да видя от човек, разкри главният комисар.

"Оттук нататък говорим за нещата, които ще правим. Прокуратурата взе всичко в свои ръце, сформирани са съвместни екипи със следствие, МВР, армията, така че да стигнем до обективната истина и да знаем какво и защо се е случило и да направим изводи, за да не се случват повече такива неща.

Взривът е бил изключително силен. Две от сградите част от цеха ги няма – образували са се кратери, гората е повредена. Отломки с тежест 150-200 кг са хвърчали на стотици метри, части от огромни бетонни стени. Ужас е било горе, подчерта Николов.

Хората, които са водели утилизацията, са изключително подготвени професионалисти. Тримата са със сериозен опит, признати в своята сфера. Явно е някаква човешка грешка, щом сме стигнали дотук, все пак призна Николов.

Главният прокурор е разпоредил лично на окръжния да поеме нещата в свои ръце, не мога да кажа срокът в който ще завърши това разследване, каза още той.

Имало е гръцки противопехотни мини по информация на собственика, но не съм видял 7 ТИР-а - нямаше такова нещо. Три коли са били в непосредствена близост до експлодиралия цех – в безобразно състояние, разкри още той.

Моите колеги, макар че тотално пренебрегнаха мерките за безопасност за да влязат в шест чез десет там, въпреки това ще ги предложа за награда. Не е вярна информацията, че е имало взрив и по-рано през деня около 15 часа, заяви главен комисар Николов. 

Вече има акт на Инспекцията по труда – заводът е затворен и едва ли някога ще започне да работи, каза социалният министър Йордан Христосков. Роднините все пак се надявам някой да се е отклонил от мястото и да е оцелял, съобщи той. Службите на Министерството на труда и социалната политика поемат хората. За съжаление са починали семейство съпруг и съпруга, близък се грижи за 5-годишното им дете сега.

Комисар Николов потвърди, че службите са били готови да предприемат евакуация, но тя не се наложила. Обстановката е била под непрекъснат оглед.

Екипи на министерството на здравеопазването и на Червения кръст са били цяла нощ на мястото на трагедията. Това заяви здравният министър Мирослав Ненков.

Той посочи, че всички членове на кризисния щаб са твърдо решени да изровят истината.

Още през нощта при огледа с термо камера е установено, че няма надежда за оцелели, уточни Мирослав Ненков. Щабът е решил сутринта да се направи повторен оглед, който също е показал, че няма надежда за оцелели.

Мога да кажа, че всичко се е изпарило и загиналите не са страдали. Самите те едва ли са разбрали какво е станало, каза Мирослав Ненков.

По-рано бе казано, че няма яснота за броя на жертвите при експлозията в завода за боеприпаси край видинското село Горни Лом. Изследване с термовизионни камери не е установило досега признаци на живот.

Социалният министър Йордан Христосков съобщи, че по последни данни вътре са били 12 работници и трима души от ръководството.

Собственикът на предприятието Валери Митков каза, че в момента на взрива вътре са били неговият син, който е изпълнителен директор на завода, началникът на смяна и технологът на фабриката.

В 9:20 ч. беше обявено, че има  разрешение да се влезе в завода.

Военни и прокуратура с различна информация за влизането на техника в завода

С разрешение на окръжния прокурор на Видин и кризисния щаб в село Горни Лом военна техника и МВР влязоха във взривения завод. Това твърдят военните, но от прокуратурата отричат тази информация, предаде Нова телевизия.

Близо 90 минути продължи огледът и разузнаването на терена в района на инцидента. Специализираният екип, в който участваше и директорът на ГДПБЗН инж. Николай Николов, направи снимки и събра допълнителна информация за обстановката. Предстои данните да бъдат докладвани в оперативния щаб, където ще бъдат обсъдени възможните действия към момента.

Допълнително са извършени контролни замервания на въздуха и водата, според които всички показатели са в норма и няма риск за хората от близките населени места.

По-рано оперативният щаб  реши  да започне и оглед на територията на завода със специалния автомобил "военна котка". Той е брониран и в него има 4-ма души. По този начин 24-часовият срок, който по закон е даден за оглеждане на този обект, ще бъде съкратен, съобщиха от Оперативния щаб.

По-рано е извършен и оглед на територията на фабриката от безпилотен самолет, като констатацията е, че двете сгради са напълно разрушени.

При инцидента бяха ранени и три жени, които са настанени в болница без опасност за живота. И трите пострадали са се намирали на портала, който е на километър разстояние от мястото на взрива.

Според очевидци в момента в завода зее огромен кратер.

Главният прокурор координира разследването по взрива в Горни Лом

По повод на взрива в завода за боеприпаси „Миджур“ в  село Горни Лом на 1 октомври 2014 г., е образувано досъдебно производство. По разпореждане на главния прокурор г-н Сотир Цацаров на място е изпратен втори  екип от следователи от НСлС. Главният прокурор поема лично координацията по действията по разследването, съобщиха от прокуратурата.

Процесуално-следствените действия продължават и към момента и се ръководят на място от окръжния прокурор на Видин. Предстои изземване на документация в Административната сграда на завода в Горни Лом, която е запечатана и поставена под охрана.

Претърсен е офисът на фирмата – собственик на завода за боеприпаси в гр. София и предстои изземване на цялата документация.

Разпитват се множество свидетели.

След като инженерните специалисти потвърдят, че условията за безопасност са налице, ще започне оглед на местопроизшествието.

 

Ясно е, че жертви има, но тепърва ще се установява техният брой и самоличността им, каза главеният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

От снощи мястото се обследва с термовизионни камери, за да се установи има ли живи хора, но няма признаци за такива. Засечено е само едно куче.

Местни доброволци са успели да влязат тази нощ, въпреки че районът е обграден, но са установили само погром - и двете сгради на цеха са сринати.

Следователи от Националното следствие поемат разследването на инцидента, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Република България.

Вътрешният министър Йордан Бакалов уточни, че след като клетките на мобилен оператор в района са се включили след профилактиката, за един от хората, за които се е смятало, че е в завода, се е оказало, че е в Монтана.

„Първото нещо, което ще се направи, е ще се вдигне безпилотният самолет над територията на взривения завод. Трябва да се съгласува, окръжният прокурор и наблюдаващият прокурор ще преценят на място”, заяви по-рано Йордан Бакалов.

Той посочи, че собственикът на завода не е могъл да изрази никакви предположения защо е избухнал толкова силен взрив.

Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николов уточни, че разрушенията са изключително тежки и отломки от взривилия се цех се намират в периметър от 500-600 метра.

В района на инцидента може да се влезе най-рано 24 часа след последния вторичен взрив, който е бил регистриран в 21.45 часа.

"Имаме трима души доброволци, които са готови при най-малкия признак на живот там около трагедията да влязат незабавно. Чакаме робот. Чакаме и така известната „котка“ на българската армия, която е за сапьорски цели и допълнително безпилотно самолети. Всички специалисти, с които се консултирахме, и щабът взехме решение да не провеждаме евакуация на населението поради обстоятелството, че няма непосредствена заплаха за него", обясни снощи главен комисар Николов, цитиран от БНР.

Пробите от атмосферния въздух, околната среда и водата, които са взети, са в рамките на нормата и в никакъв случай не са опасни за живота и здравето на хората, добави той.

Модулни формирования на Българската армия са на разположение на кризисния щаб, за да окажат помощ при огледа на района на взрива край Горни Лом, съобщиха от Министерството на отбраната. Специализираните екипи са от  военни формирования 54 880 – Казанлък от състава на 61-ва механизирана бригада и 28 880 – Белене. Те са оборудвани с безпилотен самолет за оглед на района на взрива, както и с робот за разузнаване и обезвреждане на невзривени боеприпаси. На разположение на кризисния щаб са и бронирана машина тип „Пустинна котка“ на Регионална служба „Военна полиция“ - Плевен, както и медицински екип с реанимобил от военната болница в Плевен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 опасен

    1 0 Отговор
    За съжаление откакто оръжейният бизнес мина в частни ръце инцидентите многократно се увеличиха, което ме убеждава да мисля, че този бизнес е необходимо да бъде изключителен държавен монопол. Частника свива заплащането до мизерно ниво, което от своя страна води и до ниска компетенция при упражняване на дейността. А и както се коментира сред хората, камиони с боеприпаси се изнасят от складовете - военни и частни в посока на кариерите , след което полупразни се взривяват за замитане на следите, без да им пука за човешкия живот.
  • 2 Иван

    1 0 Отговор
    Няма контрол и такива сериозни неща са оставени в ръцете на хора които може би не дооценяват сериозноста на нещата.Жалко е че и сина на собственика е починал, но това е положението!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове