Last news in Fakti

3 Октомври, 2014 09:13 1 690 1

Бакалов: Два пъти е отнеман лицензът на завода

  • бакалов-
  • взрив

Корупционните практики са виновни за трагедията в Горни Лом, смята генерал Атанас Атанасов

Бакалов: Два пъти е отнеман лицензът на завода - 1
Снимка: БТА

„Няма как с железен чук да се разглобяват мините. На този етап нямаме такава информация”. Това заяви в Нова телевизия вътрешният министър Йордан Бакалов по повод слуховете, че в завода се е работело с метален чук, което е в противовес на безопасните условия на труд при работа с взривоопасни материали

„Виждал съм много взривове, но такъв не съм виждал. Мисля, че хората в цеха не са имали никакъв шанс”, заключи Бакалов и обясни, че единственото, което е спасило близкото село от взривната вълна е било преградно съоръжение, което насочило взрива нагоре.

По думите му по време на проверка на Служба КОС от септември месец било констатирано, че там има количество от 11 280 мини, които са се съхранявали неправилно в котелно помещение. В същия ден мините са преместени в складовото помещение.

Следващата направена констатация е, че количествата, които трябва да се съхраняват са много повече, отколкото трябва да бъдат, а разстоянията между палетата, на които се държат тези мини, е по-малко от допустимото.

„На 24 септември е имало проверка пак от Служба КОС – отстранен е проблемът в парната централа. Отстранен е проблемът и с подреждането на мините”, обяснява министър Бакалов.

Той отхвърли възможността отстраняването на нередностите в цеха и складовете да е бил отстранен само на документи.

„Този, който се е подписал под документа, носи съдебна отговорност”, категоричен бе той.

Йордан Бакалов обясни, че лицензът на фирмата е бил отнет два пъти - през 2007 и 2010 година. След обжалване в съда, обаче лицензът е възобновен.

„През 2013 г. от завода са заявили, че искат да пуснат ново производство за снарядяване на патрони, но не са отговаряли на условията и не им е разрешено”, допълва Бакалов.

„Взривната вълна от тротила се разпространява хоризонтално, но тук това не беше така. Това, което вземат от тротила, отливат пресовки, свързани с граждански производства. Взривът е бил в цеха с утилизациите, а не в склада. Има два цеха - единият е за утилизация, а другият – за пресовки. Другите цехове, които се намират на голямо разстояние, няма поражения върху тях”, обясни още вътрешният министър.

„По всичко личи, че това предприятие много отдавна е трябвало да бъде с отнет лиценз и с прекратена дейност. Една от големите язви на българската държава днес - законът не се прилага еднакво спрямо всички”, заяви генерал Атанас Атанасов, бивш директор на НСС.

Според него е трябвало на високо ниво – там, където се лицензира и разрешава тази дейност, да се вземе адекватно отношение. Причината това да не се случи по думите на Атанасов са корупционните практики в българската държава.

„Администрацията се смазва с определени пачки пари. Това е големият проблем”, смята той.

Атанасов вмени отговорността за случилото се и на ДАНС, защото при тях е постъпила информация за тези тежки нарушения в завода, а те не са взели мерки.

„Този труд не се заплаща. Той е подценен от българското общество. Голяма част от процесите трябва да бъдат автоматизирани и тогава няма да има човешки жертви. Ще има квалифициран персонал, които ще бъде високо платен”, заяви от своя страна Тодор Воденов, председател на синдикат „Отбрана” към КТ „Подкрепа”.

По думите му така няма да има комисионни и бизнес под масата.

„Голяма част от политиците захранват предизборните си кампании с тези мръсни пари”, добави още експертът.

Попитан съгласен ли е с констатацията, че дива алчност е причината за тази трагедия той отговори, че изразът дори е малко мек.

„Става въпрос за един черен бизнес, за едни мръсни пари”, съгласи се и Кирил Войнов, бивш директор на пожарната.

Той съобщи, че от 2006 година в институциите се назначават така наречените послушници и затова цената е човешки животи .

Според него виновни няма да има. „Виновни ще останат тези, които загинаха”, каза той.

„В 9:30 ч. започва огледът на място. Създадена е необходимата организация, за да стигнем наистина докрай, да разберем какво е причинило взрива и да сме сигурни дали всяка надежда вече е изпарена“, заяви в БНР директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

„Безспорно такива тежки аварии се разследват много трудно, но желанието, което виждам в екипите на място, се надявам да стигнем до край. Такива са и указанията на главния и на окръжния прокурор. Всички работят интензивно заедно.“

Периметърът е отцепен и са взети мерки за безопасността на населението, но хората на терен трябва да бъдат изключително внимателни, допълни Николов.

Обектът в Горни Лом е бил редовно проверяван от „Пожарна безопасност и защита на населението“ защото е окачествен като „обект с висок рисков потенциал“ допълни той.

Всички проверки са били правени съвместно със службата по Контрол на общоопасните средства (КОС), а предписанията по отношение на пожарната безопасност – изпълнявани, допълни той.

Николов уточни, че служба КОС също е предприемала административно-наказателни мерки за нарушения в обекта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
    Е, сега видя ли. По твое време стана, сега нещо оставки...туй, онуй ще има ли? Или само, онова "третото"...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове