Last news in Fakti

15 Октомври, 2014 12:40 889 0

Президентът свиква 43-ото Народно събрание на 27 октомври

  • росен плевнелиев-
  • 43-ото нс-
  • парламент

Най-важно е парламентът да тръгне с летящ старт, изтъкна Росен Плевнелиев

Президентът свиква 43-ото Народно събрание на 27 октомври - 1
Снимка: БТА

Като държавен глава ще свикам на 27 октомври в 14 часа учредителното заседание на 43-ото Народно събрание, заяви след днешните разговори с политиечските сили президентът Росен Плевнелиев. Процедурата след това е ясна, разписана е от Конституцията: след като се структурира НС, ще връча мандат за съставяне на кабинет на най-голямата политическа сила, но преди това ще проведа предвидените по Конституция консултации максимално бързо във формат между президента и всяка една от парламентарните групи, обясни той.

Ще дебатираме както за свършеното от Служебното правителство, така и за важното оттук нататък за новоизбраните.

Някои искаха парламентът да се свика още на 22-ри, други след 27-и. За мен това е добрата дата и искам с нея да бъде внимателно разбран моят аргумент, че има спешни задачи, но най-важната е 43-ото НС да тръгне с летящ старт, с добре подготвени решения, а не след учредителното заседание да има проблеми и неразбирателство, изтъкна Плевнелиев.

Датата на учредителното заседание е много важно решение, затова търсихме съгласие, дебатирахме по темата защото трябва да оставим този тон на противопоставянето и агресията от миналото: имаме да решаваме важни задачи и още в този начален стадий да имаме нов подход, подчерта държавният глава.

Искам да се ръководя от това, което е важно за държавата - да структурираме работещ парламент, да дадем и на политическите сили решения да съставят правителство, каза още той.

За мен е лесно да упражня правомощията си, правил съм го неведнъж, но сега не го искам, а искам да дам пример за конструктивен диалог и добър тон, поясни преди това той защо е искал да зачете мненията на всички парламентарни сили.

Става въпрос за това да се намери консенсус за ръководството на Народното събрание, за председателите на комисиите. Има много техническа работа, която трябва да се свърши.

Давам достатъчно време, за да могат тези неща да се случат, посочи Плевнелиев.

По думите му, има яснота за спешните мерки: актуализацията на бюджета, новият Бюджет 2015, КТБ, някои мерки в енергетиката.

Дебатът по спешните мерки е необходим, за да гарантираме плавен преход и летящ старт.

Важно е 43-ото НС да се структурира по един устойчив начин, подчерта президентът.

Повдигнах идеята и апелирах НС да започне работата си с декларация за приоритетите, които са необходими за страната. Обединихме се, че това трябва да бъде инициирано от най-голямата парламентарна сила. Нужна е и декларация за готовността за широко политическо съгласие за извършване на реформи, подчерта президентът и уточни, че и това е право на управляващото мнозинство. Ще се съобразя с това право, но се надявам тези декларации да станат факт.

Като държавен глава съм отворен за всякакви разговори, но не бива да се очаква от мен да работя за каквито и да било формати и коалиции, подчерта президентът. В президентството няма да се правят коалиции, категоричен беше Плевнелиев.

Избори след изборите не са алтернатива, оптимист съм и се радвам на променения тон на разговорите. Нека конфронтациите да бъдат на идейно ниво.

Очакват ни нелеки, но отговорни и важни решения. Погрешно е конфронтацията да продължи.

Правилният подход е важен,  има неща за свършване в държавата и те трябва да бъдат свършени, каза Росен Плевнелиев.

Единствената ми мисъл е кога стартираме и да имаме разумен период от време да се свърши техническата и политическата работа, приключи президентът и пожела успех на политическите сили.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове