19 Октомври, 2014 19:52 1 525 3

Цацаров: Под похлупака на КТБ може да има дупка

  • цацаров-
  • прокурор-
  • главен-
  • ктб

Никой не харесва силна прокуратура, смята обвинител №1

Цацаров: Под похлупака на КТБ може да има дупка - 1
Снимка: БТА

На първо място се страхувам, че под похлупака върху КТБ ще остане дупка – както искате го разбирайте. На второ място, страхувам се, че под похлупака ще се окажат много хора, които са се хранили от тази дупка. В крайна сметка, ще дойде един момент, в който много хора ще бъдат призовани като свидетели и мисля че тогава ще стане ясно кой, защо и как.

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров в студиото на „120 минути” по bTV в коментар за казуса с Корпоративна търговска банка.

На въпрос за кои лица става дума, той подчерта, че „финансовият интерес няма партиен цвят или вид на убеждение”.

„Моето мнение сякаш никой не го иска. Бях очернен включително и от вашето съсловие. Само мога да кажа, че съм направил всичко възможно да се направи консорциум, който да представи най-добрата оферта. Доколкото виждам, Централната банка няма такова желание. Има такава оферта”. Това заяви банкерът Цветан Василев пред Сашо Диков в Сърбия, предаде Нова телевизия.

Обвинител №1 призова управителя на БНБ Иван Искров да направи публичен одитния доклад за състоянието на трезора. „Може би ще стане ясно кой е крив и кой е правия – дали сме действали ефективно, защото е имало типично криминален, а не финансов процес и дали сме обслужвали нечии интереси”, посочи Цацаров, като подчерта, че не е запознат със съдържанието на документа. „Следващата седмица ще е много гореща, повярвайте ми”, заяви обвинител номер едно.

По отношение на действията на прокуратурата, той беше категоричен: „Не аз съм избирал свързани лица и фирми да бъдат регистрирани на един и същи адрес на управление. (...) Не действахме елегантно, ще каже някой, но действахме ефективно. Прокуратурата действа така – тя действа с претърсвания, действа с разпити, действа с изземания на документи”.

Той категорично отрече прокуратурата да е заела страна в чужд конфликт, като напомни статиите в „един политически и икономически седмичник”, които през последните две години представили точни данни за свързаните лица и кредитополучателите в КТБ и запита дали и изданието, както и сезиралите ПРБ граждански активисти са действали в услуга на Делян Пеевски.

Пеевски и Василев, Пеевски срещу Василев

Сотир Цацаров беше категоричен, че срещу Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков са извършени всички действия, за които се настоява в сигнала на „Протестна мрежа”. Той напомни за данъчните задължения на свързани с депутата от ДПС фирми и посочи, че има констатации на данъчните органи по отношение на лидера на ББЦ, като обаче там актовете не са влезли в сила.

„Първоначално въпросите бяха какво ще предприемем срещу Василев, Пеевски и Бареков. После стана какво ще предприемем срещу Василев и Пеевски, после стана – какво ще предприемем срещу Пеевски”, коментира главният прокурор.

По отношение на намиращия се в Сърбия Цветан Василев и предложението да бъде разпитан чрез видеовръзка, Цацаров посочи, че „за да може да дадеш обяснение като обвиняем, първо трябва да си обвиняем”.

„Българското законодателство не позволява сделка с обвиняем – за жалост, бих казал. (...) Българското законодателство за съжаление не познава фигурата на т.нар разкаял се обвиняем. Не свързвам думата „разкаял се” с Цветан Василев, просто това е популярният термин, който се използва. Не може да си обвинен, да си решил да сътрудничиш на производството и да станеш свидетел”, подчерта Цацаров.

По думите му законът дава възможност обвиняем с важни показания да бъде защитен, макар до момента единствените информации за риск за живота на Цветан Василев да идват от защитата му в медийни изказвания.

По отношение на т.нар „убийци” на Делян Пеевски, които бяха арестувани и след това – освободени, Цацаров призна: „Казах, че това беше грешка, твърде срамна грешка за прокуратурата”. Той обаче посочи, че законът не му позволява да търси отговорност на обвинителя, станал автор на „такава глупост”.

Цацаров призна, че се познава с Пеевски от депутатските му години. По думите му той само един път е идвал в съдебната палата „носейки карта на председател на ДАНС, директно след избора”. Главният прокурор многократно отрече да е „човек на Пеевски”, въпрос  който му беше зададен няколко пъти от водещия Светослав Иванов.

За честта на една прокуратура

Сотир Цацаров се определи като „търпелив човек, даже в някои моменти съм по-търпелив, отколкото трябва”. По повод скорошни критики на работата му от страна на Румен Петков и Радан Кънев, той напомни за срещите на първия с „оперативно интересни братя” и призова втория да осъзнае, че предизборната кампания е приключила.

Той подчерта, че ще се съпротивлява на всички опити прокуратурата да бъде извадена от съдебната система.

„Никой не харесва силна прокуратура, която общо взето се опитва да си върши работата. На огромната част от политиците им е удобна безлична прокуратура – слаба, подчинена, слушаща. Ако това искат да направят с това, което наричат съдебна реформа, те ще си го направят. Само че ще му берат плодове – 3-4 години и ще му берат плодовете, а те ще са горчиви”, категоричен беше Цацаров.

Той посочи, че му се поставят етикети като „човек на Пеевски”, „човек на Цветанов” и др. заради това, че не е действал, както политиците са искали от него.

„Това, което за мен е важно, е да работя според собствените си разбирания за добро и зло. Ако не работя според собствените си разбирания за добро, зло или начин, по който трябва да си върша работата, сигурно имам някакви сили да стигна до мисълта, че не я върша като хората и не съм за нея”, заяви обвинител №1.

Той коментира, че е по-добре главният прокурор да има 5-годишен мандат, а годишният му доклад пред Народното събрание да съдържа не цифри, а ясен отчет за свършеното през последните 12 месеца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иракли Иракли

    1 0 Отговор
    Цветан Василев се уприличавал на АТАНАС БУРОВ.........................
    ама той с Румен Гечев по си подхожда..............защото са сходни АЙДУЦИ,финанасисти демек!...........всички го знаят,ама НИЕ го написъхме!
  • 2 ЗА ЦАЦАРОФ

    1 0 Отговор
    Г-Н ЦАЦАРОВ В ТАЯ ДУПКА ЗА КОЯТО ГОВОРИШ В КТБ Е И УБИЕЦА НА ПЕЕВСКИ ГЕОРГИ ХРИСТОВ..ТОЗИ СЕ ЗАКАНВАШЕ НА ПЕЕВСКИ ПОНЕ ОТ ГОДИНА.ДОСТА СВИДЕТЕЛИ СМЕ НА ТОВА НЕЩО.ВКЛЮЧИТЕЛНО СПОДЕЛЯШЕ ЧЕ Е ГОТОВ ДА ПЛАТИ ЗА ДА СТИГНЕ ДО КРАЙНОСТИ......ТАКА ЧЕ НЕ СЕ ИЗВИНЯВАЙ ЗА ГРЕШКА НА ПРОКУРАТУРАТА....НИЕ ЕДИН ДЕН ЩЕ СВИДЕТЕЛСТВАМЕ И ТОЯ ЩЕ СИ ПОЛУЧИ ЗАСЛУЖЕНОТО....
  • 3 Пламен Бакърджиев

    0 0 Отговор
    Както винаги други са виновни за състоянието на КТБ. Прокуратурата не си вършела работата !!! Ами нали ти господин Цацаров си неин вожд. Все едно главен директор да се оправдава и да не може да си ръководи подчинените. Не се ли замисля на какво е заприличал. Глава и тяло са се сляли в едно. Това от работа и нерви не се получава.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове