20 Октомври, 2014 10:11 2 346 0

Съпругата на Цветан Василев: Най-добрият сценарий е да се възстанови КТБ

  • ктб-
  • цветан василев-
  • сценарий-
  • антоанета василева-
  • възстанови

Проф. Антоанета Василева смята, че в момента всички са губещи

Съпругата на Цветан Василев: Най-добрият сценарий е да се възстанови КТБ - 1
Снимка: Wikipedia.org
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Най-добрият сценарий е да се възстанови Корпоративна търговска банка (КТБ) АД, заяви в интервю за novinite.bg съпругата на Цветан Василева - проф. Антоанета Василева. Тя е категорична, че в момента всички са губещи.

Проф. Василева е дала интервю по изпратени писмено въпроси, уточняват от изданието. Пълният му текст е следният:

Смятате ли съпруга си за виновен?

На първо място-виновен в какво? Ако имате предвид фарсовото наказателно дело, което скалъпиха под диктовка на определени политически кръгове с цел да унищожат банката и моя съпруг, нека не забравяме, че презумпцията за невинност е фундаментален принцип в наказателното право. Всеки е невинен до доказване на противното в съда. На второ място-досега не сме запознати с каквито и да било доказателства по процеса, който тече в момента. Обвинението се базира на показанията на свидетели, чиято почтеност и дълбочина на мисълта са съмнителни: за някои от тях вече се доказа, че фалшифицират подписи и документи. На трето място-някой очевидно търси изкупителна жертва за грешките на прехода и най-удобно на много хора е това да е именно Цветан Василев.

Заедно ли сте в момента и къде?

Да, заедно сме. С моя съпруг сме на място, където се отнасят със симпатия и уважение към нас. Дори имам покана да чета лекции в няколко университета.

Защо, според Вас, искат да унищожат КТБ АД? За кого стана неудобна банката и защо?

В България има хора, които притежават уникален деструктивен талант. По света уважават тези, които работят здраво и създават, а у нас - онези, които манипулират и управляват с фалшиви или купени дипломи. Атаката срещу КТБ АД беше планирана с цел заграбване и разпродаване на активите й. Но както се казва, задачата е изпълнена, но целта не е постигната.

КТБ АД стана неудобна, защото се превърна в четвъртата по големина банка в България. За това, че кредитираше голяма част от перспективния български бизнес, за това, че помагаше на българската култура, наука, спорт и т.н. Това не се харесва на определени кръгове-например на представителите на т. нар. „компрадорски капитал“, на псевдоелита, който претендира за стандарт на живот, зад който не стоят реални ценности, на политиците, които не обичат силен и независим национален бизнес, на комплексираните конкуренти и силно зависимите представители на банковия регулатор и т.н. Вижте кой обикаля ТВ студията, за да убеждава обществото, че банката трябва да фалира и сами ще разберете кому КТБ АД стана толкова неудобна.

Кой се страхува от това, че г-н Василев може да направи разкрития?

А Вие задавате ли си въпроса защо той може да направи разкрития? Вероятно, защото много хора са споделяли тайни с него или са се облагодетелствали за негова сметка…

Страхува ли се съпругът ви за живота си? От какво се притеснявате Вие най-много?

Естествено, че всеки от нас има притеснения, че целият му труд отива на халост. За наше щастие получаваме окуражителни писма от цял свят, от приятели, от мои бивши студенти, от колеги. Истината е, че се радваме на най-голяма подкрепа от наши приятели и симпатизанти от чужбина.

Според Вас, какво трябва да направи г-н Василев - да се прибере в България или да остане в чужбина и защо?

Разбира се, че е най-добре да се прибере в България. Но въпреки многобройните писмени молби до главния прокурор да бъде осигурена физическата му безопасност, досега гаранция за това няма. Вижте, въпреки опитите да бъде очернен и унизен, Цветан Василев продължава да има и първа, и втора, и трета най-добра алтернатива.

На каква стойност е имотът край Женевското езеро и как се използва той в момента?

Имотът в Женева е закупен с кредит, обезпечен с ипотека, с минимално участие на купувача, което представлява обичайна практика в страна като Швейцария. Къщата е записана на мое име, но е съпружеска имуществена собственост. Не е на името на фирма или фондация, каквато практика е въведена от много наши сънародници. Имотът е надлежно указан в данъчната ми декларация. Някой очевидно е занесъл декларацията ми в редакцията на вестник „Труд“, търсейки евтина сензация. В това се заключава т.нар. „ексклузивно журналистическо разследване“. Всеки има право да инвестира в проекти, в акции, в недвижими имоти и др., като по този начин диверсифицира риска. Съпругът ми е един от най-големите данъкоплатци в България, с доказани доходи, които многократно превишават разходите на семейството. Абсурдно е подобни разследвания да се инициират в страна-член на ЕС, която се стреми да осигури свобода на движението на стоки, хора и капитали и която претендира за свобода на пазарната инициатива. Егалитарната философия се е загнездила в съзнанието ни по начин, който не ни позволява да приемем, че всеки е индивидуален и различен като интелектуален потенциал, финансови възможности и предприемачески умения.

Актуална ли е още идеята на г-н Василев да изпрати структурирано предложение за спасяване на банката и какво го бави?

Свидетел съм на непрекъснатите усилия на Цветан Василев за възстановяване на КТБАД. За четирите месеца след криминално-политическата атака срещу банката не е имало нито ден, в който той да не е имал среща с инвеститор, партньор, клиент или заинтересовано лице в банката. Той е подчертавал многократно, че предложенията за преструктуриране на КТБ не предполагат неговото участие в управлението или в капиталовата структура, а са направени с цената на негови лични загуби и готовност да се осигурят активи, които не са заложени в полза на банката. Същите тези активи, за които кръгът около една известна адвокатска кантора, еманация на „лазовщината“ в България, се опитаха да придобият с фалшификация още в самото начало след поставянето на банката под особен надзор.

Вие лично запозната ли сте със състоянието и управлението на останалите бизнеси на съпруга си?

Аз винаги съм се радвала на самостоятелен път на развитие, различен от този на моя съпруг. Имаме една семейна фирма „Тръст Василеви“, на която аз съм управител. Не участвам в бизнеса на съпруга ми, тъй като съм достатъчно ангажирана с моята работа като професор и декан.

Кой е на-добрият сценарий за развитие, според Вас?

Най-добрият сценарий е да се възстанови КТБ АД. В момента всички са губещи."

Съпругата на мажоритарния акционер на Корпоративна търговска банка Цветан Василев - Антоанета Василева, е професор по Световно стопанство и Международни икономически отношения (МИО) в катедра „МИО и бизнес“ в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и декан на факултет „Международна икономика и политика“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА