Last news in Fakti

20 Октомври, 2014 13:46 859 3

Плевнелиев: Недопустимо е да има нови избори

  • плевнелиев-
  • недопустимо-
  • нови-
  • избори
Плевнелиев: Недопустимо е да има нови избори - 1
Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че е Недопустимо е да има нови избори през януари или февруари. Успешната формула да има стабилно правителство е да се договори ясна програма за действие, която да е разписана по месеци и по която политическите партиите да се обединят.

Очаквам втори кръг от преговори, който да се проведе по същество и вярвам, че правилният подход за създаване на правителство не е раздаване на постове на партиен принцип, а правилният подход е ясна програма за действие и независимо. „Когато се постигне споразумение за програмата за действие в нейната конкретика, постовете ще дойдат от само себе си - първо ще си зададем въпроса какво смислено има за вършене, а след това идва въпросът кой може да го свърши“, категоричен беше държавният глава.

(Абсолютно възможно е да има тематична коалиция. Съвсем възможно е някои смислени мерки да се подкрепят от левите, а другите от либералите, няма нищо лошо в това.

Партиите могат да постигнат консенсус по спешните задачи и да има споразумение под формата на ясна програма, допълни Плевнелиев: 

Тя може да не бъде за четири години, но поне за година, две напред да бъде достатъчно конкретно разписана. Разбира се всички ние искаме парламентът да си изкара мандата от четири години, избраното от него правителство да бъде за четири години и да се ползва и с доверието на българите и вярвам, че  добрата първа стъпка за това е ясно разписана програма месец по месец, поне за година, две напред. Избори в избори ще бъдат доказателство за чисто партийни сметки, а днес единствената сметка, която е важна е тази на българския народ. Той вече гласува, заяви Плевнелиев.

Президентът Плевнелиев призова за честен и прозрачен подход, който да се изразява в ясно дефиниране на общоприемливите ангажименти пред бъдещото правителство и задачите, около които не може да се постигне съгласие. „Има спешни задачи и около тях съм убеден, че може да има консенсус и може да има достатъчно представителство, така че да бъдат подкрепени“, заяви още държавният глава. Росен Плевнелиев посочи, че влизането на осем партии и коалиции в Народното събрание дава възможност за обединяване около широк план за действие, който в различните си измерения да намери подкрепа от различни среди в парламента. Държавният глава обаче отново подчерта, че той няма да участва в „измислянето на каквито и да било коалиционни формули“.

Президентът приветства конструктивния подход на политическите партии в рамките на първия кръг на преговорите за съставяне на правителство. „Това е процес, който се надявам да се ускори и да приключи по-бързо“, заяви Росен Плевнелиев. „Народът иска да види конкретни резултати, които ни водят към работещи институции и повече стабилност, а това означава успешно приключване на преговорите и правителство, което да поеме отговорност и да пристъпи бързо и ефективно към реформите, проблемните казуси и перспективните за нацията въпроси“, допълни президентът.

 „Желанието на европейските ни партньори е България да излъчи легитимно правителство, с което да се работи по реформите“, посочи Росен Плевнелиев.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бг

    2 0 Отговор
    Чехльо пед.....ст вземи се скрий някъде а не обяснявай какво е допустимо и какво не е!!! Преди няма и месец каза, че изборите са най-демократичния и тнт. начин на мнение а сега какво не можеш да си превеждаш сметките на ошфорките много партии станаха и ти пречат???

    Коментиран от #2

  • 2

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "бг":

  • 3 Той

    0 0 Отговор
    Сладур, как да не му скъсаш ду*ето от...,целувки.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове