Last news in Fakti

21 Октомври, 2014 15:18 1 796 3

Христосков предложи варианти за пенсионна реформа

  • йордан христосков-
  • пенсионната възраст-
  • осигурителната вноска-
  • пенсия-
  • безработица-
  • минимална заплата

Социалният министър иска 380 лева минимална заплата от догодина

Христосков предложи варианти за пенсионна реформа - 1
Социалният министър Йордан Христосков. Снимка: БТА

Четири варианта за увеличаване на пенсионната възраст за най-масовата трета категория на труд предложиха от Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система (КСООС) към Министерството на труда и социалната политика.

Първият предвижда запазване на старата стъпка за увеличаване на възрастта за пенсия с по 4 месеца на година, докато достигане 63 години за жените и 65 години за мъжете.

Вторият вариант предвижда изравняване на възрастта за мъже и жени на 65 години през 2036 г.; третият вариант - през 2028 г., а четвъртият вариант залага на изравняване на възрастта според годината на раждане.

При формулата за пенсиите се предлага да отпаднат трите най добри платени години, натрупани преди 1997-а година, но тогава, когато няма да има ощетени с по-ниски пенсии.
Експертите предлагат и помощ за дълготрайно безработни, на които остават една или 2 години до пенсиониране.

Предвижда се и въвеждане на минимална възраст за пенсиониране, каквато в момента няма. Очаква се тя да е между 52 и 58 години според длъжността.

Увеличаване на осигурителната вноска за пенсия и за безработица с по 1% от догодина или от 2016 г. са двата варианта, предлагани от КСООС на следващото правителство. И двата предвиждат още вдигане на вноската за универсалния пенсионен фонд от 5 на 6% през 2017 г., както и още едно повишение на вноската за пенсия с 1% през 2019 г.

Ако това бъде прието и въведено от 2015 г., ще бъдат осигурени 225 милиона лева допълнителни приходи във фонд “Пенсии” и още 204 милиона приходи във фонд “Безработица”.

Експертите предлагат още обвързване на минималната работна заплата с максималния осигурителен доход в съотношение 8 към 1 или 10 към 1. Ако през 2015 г. минималната заплата стане 380 лева, както предлага служебният министър на труда и социалната политика Йордан Христосков, то максималният осигурителен доход би станал 3040 лева в първия вариант и това ще осигури над 50 милиона допълнителни приходи.

Задачата на съвета беше да изготви варианти за оптимизиране на осигурителната система, които да бъдат предоставени на следващото правителство. То ще прецени кои от предложенията да бъдат внесени за разглеждане и гласуване в парламента. „В предложенията не е търсен консенсус на всяка цена, в разбиранията на експертите по някои въпроси има нюанси“, подчерта вицепремиерът и министър на труда и социалната политика проф. д-р Йордан Христосков при представянето на резултата от работата на КСООС днес.

Общо основните предложения за промени засягат следните групи проблеми:

- увеличаване на приходите в осигурителната система чрез ръст на осигурителните вноски, обвързване на максималния осигурителен доход с минималната работна заплата, подобряване на събираемостта на осигуровките чрез въвеждане на наказателна отговорност за укриване на осигуровки или възпрепятстване на проверяващите органи;

- затягане на достъпа до осигурителната система чрез плавно увеличаване на изискванията за възраст и стаж за пенсиониране при всички категории труд и ограничаване на ранното пенсиониране, включително чрез въвеждане на диференцирана минимална възраст за пенсиониране за служителите на т.нар. специални ведомства;

- начина на изплащане на пенсиите на работещите в първа и втора категория труд;

- периода, въз основа на който се изчисляват новоотпуснатите пенсии;

- определянето на максималния размер („тавана“) на получаваните една или повече пенсии;

- въвеждане на алтернативни схеми за краткосрочно осигуряване;

- въвеждане на помощ за безработица за дългосрочно безработни в предпенсионна възраст;

- затягане на режима за отпускане на инвалидна пенсия;

- промени в работата на частните пенсионноосигурителни дружества.

„Членовете на КСООС работиха не като представители на определени организации, а като експерти, които познават добре осигурителната система. КСООС не е място за преговори и съгласуване със социалните партньори или други обществени организации“, припомни отново вицепремиерът Христосков.

Той обясни, че явно не всички предложения могат да бъдат реализирани от началото на 2015 г. Според него най-спешен и болезнен е въпросът с плащането на пенсиите на категорийните работници от началото на следващата година.

„Лично аз смятам, че всяко отлагане на промени в осигурителната система все повече и повече ни отдалечава от целта да имаме сигурни, адекватни и финансово устойчиви пенсии“, каза вицепремиерът. Той е категоричен, че не бива да се повтаря досегашната практика – вече 10-12 г. осигурителната система да бъде поставена в „прокрустовото ложе“ на политиците. „От една страна се орязват приходите в осигурителната система с намаляването на осигурителните вноски и с намаляването на санкциите за нарушителите. По изчисления на Националния осигурителен институт това е довело до 23 млрд. лева по-малко приходи в системата. От друга страна се увеличават всички разходи на осигурителната система, като се повишава броят на хората с право на ранно пенсиониране и се правят различни индексации. Тези неща трябва да бъдат синхронизирани и именно в тази посока са предложенията на консултативния съвет“, обобщи вицепремиерът Йордан Христосков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пенсионер

    0 0 Отговор
    Трябва да се замени думичката солидарност със справедливост. Пенсионната възраст трябва да е за мъжете 60г. а за жените 57г.Коренна промяна в пенсионното облагане на основа лични пенсионни вноски за мъжете до 60г. за жените до 57г. гарантирани от държавата!Определя се само минимална вноска,максималната е неограничена!Парите от пенсии в държавна банка,парите се използват под формата на заем от правителството само за инфраструктура.Парите от частните пенсионни фондове набрани досега се прехвърлят в личните пенсионни сметки на пенсионерите.Чудят се от къде да вземат пари за магистралите а те са в частните пенсионни фондове.А парите от месечните вноски?СИСТЕМАТА Е ТАКА СЪЗДАДЕНА, ДА СЕ КРАДЕ ОТ НЕЯ! ДА БЪДЕТЕ РОБИ ЦЯЛ ЖИВОТ И ДА НЕ ВИДИТЕ БЯЛ ДЕН НА СТАРИНИ. НАЦИОНАЛНИЯ ОСИГУРИТЕЛЕН ИНСТИТУТ НЕ ТРЯБВА ДА СЪЩЕСТВУВА!!!
  • 2 гого

    0 0 Отговор
    Съгласен съм аз съм на 50год. и имам 20 гог стаж.Защо да внасям осигуровки като и така ще се пенсионирам чак на 70 год. тези пари никога няма да получа нещо от тях...Някои нямат и един ден стаж и пак ще получават пенсии.
  • 3 к р

    0 0 Отговор
    тоя министър го слагам в дом на пенсионерите на каша само със сол .Парите на хората когато са работили следва да си го получат.Пожелавам му на тоя продажен министър един кашон памперс и през час да си купува кашонпамперс и да видим как ще се чувства на площада.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове