23 Октомври, 2014 17:11 1 643 0

Патриотичният фронт пое коалиционен ангажимент към ГЕРБ

  • патриотичният фронт-
  • коалиционен-
  • ангажимент-
  • герб

Подкрепата може да се изрази и с подписване на програмата за управление, но не и на цената на персонално участие на ПФ в следващото управление, заяви Румяна Бъчварова

Патриотичният фронт пое коалиционен ангажимент към ГЕРБ - 1
Снимка: БТА

Патриотичен фронт пое коалиционен ангажимент към ГЕРБ след почти 4-часови преговори днес.

„Стигнахме до разбирането, че тази подкрепа може да се изрази и с подписване на програмата за управление от тяхна страна, но не и на цената на персонално участие в следващото управление“, заяви Румяна Бъчварова от преговорния екип на ГЕРБ след края на втората срещата между двете партии.

Всички, които се ангажират с подкрепа за правителството, трябва да се подпишат под програмата за стабилно управление - това е формата за коалиционен ангажимент, заяви Бъчварова и добави:

„Ние приемаме подписите под програмата за стабилно управление като политически ангажимент." По думите й, това е достатъчна гаранция за подкрепа без пряко участие във властта.

„Ще продължим да обсъждаме формата за съвместно управление”, каза още Бъчварова и обясни, че срещата е била изключително продуктивна.

„При първата среща обсъдихме приоритетите, днес обсъждахме 94 конкретни предложния в програмата на коалиция Патриотичен фронт и мисля, че беше много плодотворна дискусия, за да изясним нашите позиции”, обясни тя.

Относно различните позиции между тях, от двете партии са се договорили да продължат разговорите до постигане на решение.

„Става въпрос не за принципни различия, а за различия по технологията на приоритетите - в здравеопазването, образованието и тези зони, в които трябва да се проведе реформата”, обясни Румяна Бъчварова.

ГЕРБ и Патриотичният фронт са се разбрали по ключовите и най-важни въпроси, както и по конкретните мерки за бъдещото управление за КТБ, финансовата стабилност, енергийната система и приемаме настояването за ревизия на енергетиката.

На въпрос дали ГЕРБ смятат да подпишат коалиционно споразумение с Реформаторския блок и програма с Патриотичния фронт Бъчварова отговори, че ГЕРБ смята да подпише програмата за стабилно управление, а в това споразумение няма да се обсъждат кадровите позиции.

„По нашата програма от 94 точки имаме почти 80-90% съвпадение, което е много добре. Имаше също допълнително съгласуване на позициите по тези четири точки, по които имахме различия при разглеждането на програмата на ГЕРБ”, заяви съпредседателя на Патриотичен фронт Валери Симеонов. Той уточни, че там, където има различия ще бъдат сформирани работни групи до постигането на взаимно приемливо решение.

Имаме решение на политическия съвет на коалицията политически лица от Патриотичния фронт /ПФ/ да не участват в управлението, каза Симеонов и уточни, че никой от ПФ няма да става министър. „Нито г-н Каракачанов ще става министър на отбраната, нито Поли Карастоянова ще става министър на туризма, нито Валери Симеонов ще става някакъв-си.“

„За нас е по-важно да има документ и това е първият етап от нашето поемане на отговорността - да подпишем програмата, да застанем с нея както политически фигури, така и като коалиция, да следим да се изпълнява и да следим дали няма да има отклонения някъде”, обясни той.

На въпрос дали Патриотичен фронт ще предложи експерти Симеонов заяви, че не става дума за експерти, а това ще бъде обсъдено на по-късен етап:

"Ако има нужда ще трябва да дадем съответното одобрение и решение на нашия политически съвет тогава ще мога да отговоря."

Народните представители от Патриотичния фронт - с техните права и информацията, до която ще имат достъп - ще бъдат гарант за изпълнението на програмата за стабилно управление, заяви Валери Симеонов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове