Last news in Fakti

24 Октомври, 2014 07:55 811 1

Грипът идва през ноември

  • печата

Преглед на печата

Всички вестници на първите си страници акцентират на темата "КТБ". Вестник "Преса" излиза в водещо заглавие "Държавата в шок", а "Стандарт" прогнозира, че първите пари от банката ще могат да се приберат от вложителите по "Никулден".

Ето и част от другите теми по страниците на всекидневниците:

Грипът идва през ноември, информира "24 часа"
През ноември най-рано може да се очакват първите единични случаи на грип. Епидемиите са по-типични за януари, въпреки че не идват по разписание и всяка година картината е различна.

Асансьорът убиец от "Гео Милев" е в изправност, но е монтиран незаконно, пише "Новинар"
Асансьорът убиец от "Гео Милев" е в изправност, но е монтиран незаконно, сочат резултатите от направената проверка от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).
В четвъртък приключи техническата и документалната проверка за асансьора, в чиято шахта на 18 октомври загина човек, съобщиха от агенцията. ДАМТН установи, че асансьорът е в техническа изправност, но е монтиран незаконно.

"Света София" дава името на столицата ни, гордее се "Стандарт"
Едва ли има друга столица в света, която да носи името на храм. И то име, дадено от чуждия завоевател, който на всичко отгоре е от друга вяра. Защото средновековният Средец е прекръстен на София именно от османлиите. Които са били толкова впечатлени от базиликата "Света София", че дори превръщайки я в джамия, запазват името "Айя София", което постепенно се налага като име и на града.
Базиликата е построена най-вероятно в началото на VI в. върху руините на две по-ранни църкви от IV-V в. Разположена е сред некропола на антична Сердика, който се простирал на изток от градската цитадела, т.е. от днешния Министерски съвет до болницата "Царица Йоана". Името на базиликата се преплита в легенди с имената на император Константин Велики, принцеса София и император Юстиниян. Но най-вече с реалният факт, че тук се провежда Сердикийският събор. И тук император Галерий през 312 г издава декрет, който дава свобода на християните да изповядват своята вяра - една година преди прословутия Милански едикт на император Константин Велики.

Битката за комисии в НС започна, информира "Преса"
Битката за разпределението на председателските места в парламентарните комисии започна. Успоредно с консултациите за съставяне на бъдещия коалиционен кабинет усилено текат и преговори за шефските постове в законодателния орган, научи „Преса“.
Цецка Цачева отново ще застане на председателското място. В ГЕРБ още не са решили кой ще й бъде заместник. Най-големи шансове отново да бъде издигната има Менда Стоянова, която вече натрупа опит. Обсъждал се вариант и за Цветан Цветанов, но той по-вероятно ще оглави групата на ГЕРБ.
Парламентът ще има четирима заместник-председатели и най-вероятно партиите ще излъчват свои представители на ротационен принцип.
На формациите, които ГЕРБ определи като потенциални партньори и с които проведе втори тур на управленския кастинг, ще бъдат дадени и председателски места в комисиите. Реформаторският блок очаква да получи три парламентарни комисии. За Патриотичния фронт са определени две, една отива при АБВ.

Бащата на съблечената студентка: МВР да покаже записите от камери, акцентира "Труд"
"Ако действително по време на проверката на дъщеря ми са снимали камери в района, моля записите да бъдат показани публично от полицията. Но дори да не го направят, по делото, което ще водим, ще настояваме да бъдат предоставени на съда. Ще поискаме и експертиза за точния ден и час на записите." Това заяви вчера пред "Труд" Христо Латинов, бащата на студентката Борислава, която бе съблечена при унизителен личен обиск от полицайка от 4-то столично РПУ.

Грипните ваксини да са безплатни и задължителни, настоява "Монитор"
Грипните ваксини да станат безплатни за сметка на здравната каса, но да са задължителни за големи групи от хора. Те да се осигуряват за малките деца, възрастните хора, пациентите с хронични заболявания, както и за страдащите от рак. За това ще настоява Националната пациентска организация (НПО) пред бъдещия здравен министър, съобщи за „Монитор” нейният председател д-р Станимир Хасърджиев. Предложението на НПО е залегнало в проектоплана за ограничаване на острите респираторни заболявания и грипа, което заедно с тези за хепатита, астмата и онкологичните заболявания, както и диабетният регистър отлежават в чекмеджетата вече на трети министър, подчерта д-р Хасърджиев. В посочените проектопланове са разписани мерки как чрез имунизации, безплатни профилактични прегледи и проследяване на заболелите тези диагнози могат да бъдат намалени в нашата страна по образец на някои европейски държави.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Едикой си

    0 0 Отговор
    "Грипът идва през ноември" - да се чете: "Пригответе се да извадите парички за лекарства"
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове