Last news in Fakti

30 Октомври, 2014 17:30 1 146 1

Няма основание в Добруджа да се плашат от проучванията за нефт и газ

  • светлана жекова-
  • проучвания-
  • нефт-
  • газ-
  • добруджа
Няма основание в Добруджа да се плашат от проучванията за нефт и газ - 1
Снимка: БТА

Няма основание хората в Добруджа да се плашат от проекта за проучване за наличие на нефт и въглищен газ във „Вранино. Това заяви днес от трибуната на Народното събрание министърът на околната среда и водите Светлана Жекова.

„Отмяната на Решението за „Вранино“ би означавало, да се отменят условията, при които би могло да протече евентуално проучване за наличие на нефт и въглищен газ и които сега гарантират законосъобразността на допустимите за използване методи и техники“, категорична беше днес по време на изслушване в Народното събрание министърът на околната среда и водите Светлана Жекова.

Поводът  за изказването пред депутатите от 43-тото НС беше конкретен въпрос, поставен от народен представител на ПП „Атака“, свързан с мотивите за постановяване на Решение № 28-ОС/2014 г. на министъра на околната среда и водите, с което се съгласува  „Цялостен и годишен работен проект за 2014 г., за търсене и проучване на нефт и природен газ в границите на Блок „1-11 Вранино”.

По време на изслушването министър Жекова поясни пред народните представители, че Решението, издадено на 26 август 2014 г., не е разрешение по смисъла на Закона за подземните богатства и с него се съгласува работен план за търсене и проучване на природен газ. Въпросното Решение, именно с поставените задължителни за изпълнение условия в него, гарантира изпълнението на проучвателните дейности, в съответствие със законодателството по околна среда. „Обръщам специално внимание върху факта, че решението съгласува работни проекти за търсене и проучване на нефт и природен газ, а не за добив на такива“, подчерта още министър Жекова.

В рамките на изказването си, тя заяви, че в съответствие с влезлите в сила от април 2012 г. разпоредби на ЗИД на Закона за опазване на околната среда, всички проучвателни сондажи за нефт и газ са предмет на процедурата по ОВОС. В тази връзка, след изготвяне на работен проект за предвидените за прокарване сондажи, възложителят следва да уведоми компетентния орган за необходимостта от провеждане на процедура по ОВОС за сондажните дейности. За същото са постановени задължителни условия във въпросното решение, според които всяко следващо действие, свързано със сондажни дейности, следва да премине през съответните процедури по оценка на въздействието върху околната среда.

 „Важно е да припомня, че с Решение на 41-то Народно събрание от 2012 г. е въведена забрана върху прилагането на технологията „хидравлично разбиване“ (фракинг) при проучване и/или добив на газ и нефт на територията на Република България. Забранява се издаването на лицензии, сключването на концесионни и други договори, както и извършването на всякакви правни и фактически действия в нарушение на това решение. В тази връзка, искам да ви уверя, че от влизането в сила на мораториума, няма случаи, при които МОСВ или РИОСВ да са уведомявани за инвестиционни предложения за проучване или добив на нефт и газ с използване на технологията „фракинг“ при провеждане на нормативно предвидените процедури по ОВОС, както и да е издавано решение, с което да е одобрено осъществяването на такива дейности. Предвид това, няма основание жителите на Добруджа да се притесняват от проектите за проучване на нефт и природен газ във Вранино. Уверявам, ви че МОСВ няма да позволи да се случва нещо, което да застраши, както живота и здравето на хората, така и целостта на околната среда и нейните компоненти, нито там, нито където и да е на друго място в България“, категорична беше в позицията си Жекова, от трибуната на Парламента.

В заключение, Светлана Жекова информира, че Решение № 28-ОС/2014 г. на министъра на околната среда и водите е обжалвано пред Върховния административен съд и съгласно чл. 166, ал. 1 от АПК, оспорването му спира неговото изпълнение до окончателното произнасяне от съда. Към настоящия момент в МОСВ няма данни за насрочено съдебно заседание по жалбите срещу решението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър Петров

    0 0 Отговор
    Ако не ѝ е мил живота, както и този на продажниците като нея, нека говори глупости. Разрешат ли го, тогава ще видят какво значи отпор на недоволните от пъклените им намерения и жаждата за премии хора. Ще ви спукаме от преследване. Нямате право да подлагате плодородна Добруджа на експерименти на чужди компании! Няма и да живеете дълго ако посмеете! Няма да има прошка!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове