Last news in Fakti

31 Октомври, 2014 08:14 15 896 3

Лентичка за 9,90 лв. пази от измами за хиляди

  • банкноти-
  • карти-
  • банкомат-
  • перник-
  • университет-
  • мина-
  • горни лом

Преглед на печата

Лентичка за 9,90 лв. пази от измами за хиляди, уверява в. „Новинар“

Лентичка, която струва само 9,90 лв., пази информацията от банковите карти и може да спре измами и източвания на хиляди от сметките на хората. Български екип от 4 души е успял за една година да разработи чудото. Те осъществяват идеята си за „стелт” лентата, която пази от крадци данните, като ги прави невидими. Тя се слага върху магнитната лента на дебитната или кредитната карта. Направена е от няколко слоя. Първият е специално лепило, което не уврежда пластмасата на картата. Следващият пък е магнитна лента, която съдържа универсални кодове в началото си, а след това поредица от нули, които скриват цифрите, представляващи всъщност персоналния код на потребителя. Така скимиращото устройство на измамниците, които са го закачили за банкомата, „не вижда” информацията и се обърква.

Скачащата Бети стряска Горни Лом, бие тревога в. „Стандарт“

Разпръснатите противопехотни мини в района на взривения завод "Миджур" край Горни Лом продължават да стряскат жителите на селото. Военните продължават да държат отцепен доста голям периметър, което пък пречи на жителите на селото да изкарват стадата си и да прибират селскостопанската продукция. Има проблем и с дървата за огрев, тъй като около завода има гори, от които местните са добивали дървен материал. Сапьорите, които разчистват района около "Миджур", вчера се натъкнаха на още една от опасните мини. Става въпрос за модела М16 АРМ (Anti-personnel mine), която е популярна в американската армия като "Скачащата Бети" и е особено опасна. При задействане, тя избухва от земята до височина около 0,6 - 1,8 м. Експлозията поразява както изправени хора, така и лежащи.

Реформаторите рекетират Борисов за половината министри, твърди в. „Преса“

Преговорите между ГЕРБ и Реформаторския блок са зациклили, защото вместо за политики и за програми екипите се пазарят за министри, научи „Преса“. По време на разговорите в сряда следобед десните поискали половината министерски кресла да са техни и дори посочили конкретни хора за тях. Някои от тях са откровена провокация и целят да взривят съгласието. Това вбесило Борисов, твърдят източници от ГЕРБ. Сините поискали д-р Петър Москов да стане министър на здравеопазването. За Трайчо Трайков си определили енергийното министерство, макар че той беше уволнен в мандата на ГЕРБ от този пост. Мартин Димитров предложили за икономически министър. За дипломат номер едно - Меглена Кунева, а за вътрешен - ген. Атанас Атанасов, който беше един от откровените критикари на ГЕРБ.

Търсят спешно 58 млн. долара за руския газ, обявява в. „Монитор“

Днес “Булгаргаз” трябва да плати 58 млн. долара на “Газпромекспорт”, ако иска през ноември да получава синьо гориво. Въпросната сума е 60-процентов аванс за ноемврийски доставки, въпреки че по договор “Булгаргаз” трябва да предплаща на 100% природния газ. Парите обаче липсват в “Булгаргаз” и вчера в компанията спешно търсеха начини да ги осигурят, като до късния следобед това не беше станало, научи “Монитор”. Затова преди няколко дни от “Булгаргаз” са започнали да си търсят начини да си съберат парите от топлофикациите. Става въпрос за текущи дългове от порядъка на 120-130 млн. лв.От дружеството потвърдиха, че са изпратили писмо до всички топлофикации, които са на синьо гориво, и са ги предупредили, че ще намалят с 50% доставките, ако не започнат да плащат.

Хакери удариха сайта на Министерството на културата, съобщава в. „Сега“

Хакери, представящи се като DZ Informatics Mafia, блокираха вчера следобед сайта на Министерството на културата. Единственото съобщение за действията на хакерите е във фейсбук групата им, където се посочва, че става дума за сайта на българското правителството е и даден линк към този на Министерството на културата. Засега не са посочили мотиви за действията си. На 28 август те блокирали и американски правителствен сайт, който все още не функционира. Това е вторият удар на хакери срещу сайта на министерството в рамките на няколко месеца. На 19 септември го атакуваха алжирски хакери. Надпис обясняваше, че хакерството не е престъпление, а начин на живот и изкуство. „Свобода за Палестина и всички мюсюлмани", завършваше посланието.

БСП предлага да продължи ранното пенсиониране, пише в. „Дума“

С 3 години да се удължи възможността за ранно пенсиониране на българските граждани, които работят в производства от I и II категория труд, предлага „БСП – лява България“. Мая Манолова съобщи, че проектът за промени в Кодекса за социално осигуряване е внесен в парламента. Това означава, че вдигането на възрастта за тези две категории труд се отлага за 1 януари 2018 г., а не от началото на 2015 г., както бе предвидено в промените, гласувани от предишното правителство на ГЕРБ. Този проект се отнася за над 100 000 души, които работят като миньори, в металургията, транспорта и други сфери, при които хората се трудят в тежки, вредни и опасни условия. Ако няма промени в законодателството, от 1 януари част от тях няма да могат да се пенсионират, а други ще получават пенсии в непълен размер

Георги Коритаров пак извън Би Ти Ви, констатира в. „24 часа“

Горги Коритаров вече не води "Старата школа" по бТВ. Той не е излизал на екран от 2 седмици и вероятно скоро няма да се върне, въпреки че е "добре дошъл по всяко време", каза Венелин Петков, шефът на "Новини, актуални предавания и спорт" в медията. "Старата школа" от 1 месец е рубрика в предаването "120 минути" на Светослав Иванов, което се излъчва в неделя. Коритаров и Петко Георгиев бяха поканени да са лица на рубриката и да защитават две противоположни гледни точки по една тема. Телевизията обаче реши участията им да се разредят и там да се явяват и други. На Коритаров този вариант не му допада и си тръгва. Рубриката не се променя, защото замисъл е тя да е платформа на журналистите от старата генерация, на остриетата в професията, в която те да дебатират.

Незаконно обучение в Пернишкия университет, алармира в. „Труд“

Пернишкият университет обучавал незаконно 370 студенти, от които 80 български граждани. Това стана ясно на пресконференция на председателя на Националната агенция по оценяване и акредитация към Министерския съвет проф. Боян Биолчев, Съвета на ректорите на висшите училища, образователния синдикат към КНСБ и представители на МОН. Пернишкият университет не е получил акредитация за програмите си за обучение за 2014-2015 г. МОН не е издало студентски визи за чужденци, които са искали да се обучават в заведението. Затова ВУЗ-ът води дела, някои от които обаче са спечелени от МОН. Проф. Биолчев смята, че прокуратурата може да се самосезира за незаконното обучение. Пернишкият университет не може да бъде закрит, тъй като има институционална акредитация до май 2016 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    1 0 Отговор
  • 2 comoros

    1 0 Отговор
    Лентичката е хубаво нещо,но на много места по света се сблъсках с това,че имат кафенета,барове и магазинчета само с терминали където прекарват само лентичката на картата.В това число и по летащата.Налага се винаги да имам и кеш.
  • 3 батка

    0 0 Отговор
    И аз си я купих-на опаковката пише- при неприемане на картата от терминал който поддържа само магнитно четене да се свали лепенката и вече може да се използва - после пак можело да се залепи обратно ..Иначе за банкомати точно не би трябвало да има проблеми - там ги има и двата вида четене - от магнитната лента и от електронния чип .Лентата просто скрива магнитната лента и принуждава атм-а да получи информацията от чипа а не от магнитния носител
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове