31 Октомври, 2014 11:28 1 695 2

Иван Искров: Мислим за фалит на КТБ

  • ктб-
  • иван искров-
  • бнб-
  • фалит-
  • депозит

Предложението на консорциума от Оманския фонд, ЕПИК и Gemcorp не било пазарно. Централната ни банка активно участвала в регулациите на ЕС

БНБ ще иска обявяване в несъстоятелност на КТБ и няма да бъде удължаван особения надзор. В четвъртък БНБ е получила писмо за намерения от ЕПИК, Gemcorp и Държавния суверенен фонд на Оман.

Решението на ТБ „Виктория” ЕАД следва решението за КТБ. Ако ние отнемем лиценза на КТБ, веднага ще започнем по-активно да се занимаваме с въпроса за ТБ „Виктория”.

Това заяви пред депутатите гуверньорът на Българска народна банка (БНБ) Иван Искров.

Преди висшият банкер да излезе пред депутатите депутатите удължиха работното си време до гласуване на доклада на бюджетна комисия за КТБ. Предложението беше отправено от председателят на Народното събрание Цецка Цачева. След приключване на дебата и гласуване на решение, ще започне и парламенартният конторл. Волен Сидеров от „Атака” поиска прегласуване на предложението за удължаване на дебата до гласуване на решенията, което беше отхвърлено.

БНБ внесе доклада за КТБ в Народното събрание. В него са предоставени в подреден вид подробности за първоначалното финансово състояние на КТБ и ТБ „Виктория", изводи от новата надзорна проверка в КТБ, комуникацията с основните акционери, както и кореспонденцията на БНБ с Европейската комисия, Европейския банков орган и Международния валутен фонд.

Освен това стана ясно, че тайна проверка на Централната банка е потвърдила фрапантните нарушения в КТБ.

Централната банка не може да лекува търговски банки, не може да налива ликвидност в изпаднали в несъстоятелност финансови институции.

Само Държавният суверенен фонд на Оман отговаря на изискванията на законодателството ни за надеждност и пригодност. Посочвам, че ЕПИК и Gemcorp не са проверявани от БНБ, заяви от трибуната Иван Искров. Той посочи, че предложението изисква много ангажименти, които са в противоречие с българското и европейското законодателство. Търси се оздравяване на банката чрез държавна помощ, посочи Иван Искров. Той посочи, че предложението ще изисква повече публичен ресурс, ако се спазва стриктно сегашното ни законодателство.

Управителят на БНБ призна, че законодателството на ЕС има върховенство над българското. Ако приемем предложението на ЕПИК, то трябва да проведем консултации с Европейската комисия, посочи Иван Искров.

Той отбеляза, че БНБ заедно с централните банки на Чехия и Полша са сред най-активните в разписването на новите европейски директиви.

БНБ никога не е бягала от отговорност, да прехвърля проблемите от БНБ на нечия друга глава. БНБ е търсила съдействие на правителство, за да се реши въпроса там, където не е имала мандат. Централната банка не може да лекува други банки, заяви Искров.

Той коментира и докладите на одиторите, които представляват анализ. Тези анализи на активите и пасивите да послужат на квесторите на БНБ да оценят реалност състояние на активите, така че да се знае има ли смисъл банката да бъде оздравяване, каза още гуверньорът на БНБ.

БСП настоява за изпълнението на Закона за кредитните институции такъв, какъвто е. Въпреки отпитите ни от лятото досега, няма как да бъде оздравена банка, която повече от 3 месеца е затворена . Това каза в парламента депутатът от БСП-Лява България и член на парламентарната комисия по бюджет и финанси Румен Гечев. Няма такъв инвеститор, който ще се опита да възстановява банката, която е „разсипана”. „Ние сме против оздравяване на банката с обществени средства”, каза още Гечев и заяви, че се учудва на слуховете от дни за някакви „въображаеми инвеститори, които с милиарди ще спасяват 5 лв.”. По отношение на решението прието от парламентарната бюджетна комисия Гечев заяви, че някои от точките в него, противоречат на конституцията, други не са необходими.

Румен Гечев посочи, че в т. 3 има промяна. По думите му, според приетия в комисията текст, Народното събрание да приеме законодателни промени, които да задължат БНБ да предприеме мерки за оздравяване на банка, когато капиталът й стане отрицателна величина, а в това, което е предложено на парламентаристите, е записано, че БНБ трябва да предложи мерки за оздравяване на банка. Гечев заяви, че задължаването на БНБ да помага на всяка банка противоречи на Конституцията.

„БСП сме против удължаването на срока, заради измислени инвеститори” каза още Гечев и допълни, че БСП няма да приеме изплащането на гарантирани влогове преди да е отнет лиценза на банката.

Ще подкрепим решението, обсъждано във временната бюджетна комисия, защото е необходимо не да удължаваме срока, не да търсим незнайни инвеститори от някъде, но да поискаме някой да ни даде анализ, и този някой е БНБ при различните опции за развитие на този случай какво струва това на икономиката и на бюджета, отбеляза председателят на парламентарната група на АБВ и член навременната парламентарна комисия за бюджет и финанси Ивайло Калфин. Той предупреди, че не може да се каже колко ще струват различните сценарии и това което искат е БНБ да го направи. Не е наша работа да анализираме тези резултати, но е работа на БНБ да представи този доклад до броени дни или седмица-две.

Калфин посочи, че законодателството очевидно не е перфектно и, ако е необходимо трябва да се направят промени за начина на взимане на решения в БНБ и в парламента и това би трябвало да се прави по примера на други европейски държави.

Мартин Димитров отбеляза, че най-евтиният начин е ако държавата предоставя гаранция за предоставяне на заем на фонда за гарантиране на влоговете. Фондът има собствени приходи, с тези собствени приходи може да връща кредити. Трябва да се приложи българското законодателство, посочи Мартин Димитров. Той недоумява защо с 90-ата минута на мача се правят опити да се промени законодателството в сферата. Трябва да се спази законодателството такова, каквото е, просто, защото така е по-честно, смята Димитров. Международни експерти са оценили банковото ни законодателство като добро.

По мнението му цената на спасяването на КТБ е много по-висока от държавна гаранция за фонда за гарантиране на влоговете. Според Менда Стоянова от ГЕРБ е трябвало по-рано да транспонираме европейската директива в тази сфера, в която има цял раздел за преструктуриране на банка. Ако го бяхме направили, сега нямаше да водим този дебат, категорична беше Стоянова.

Янаки Стоилов поиска оттеглянето на решението на КТБ, защото то застрашава сигурността на банковата ни система.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бобо

    0 0 Отговор
    Искров се справи чудесно със ситуацията! Политиците и Цецо Василев са виновни за всичко!
  • 2 Toko

    0 0 Отговор
    Ако беше в Китай Искров щеше да е вече на бесилото на Тянанмън заедно с още няколко като него!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове