Last news in Fakti

14 Ноември, 2014 14:29, обновена 14 Ноември, 2014 16:08 1 788 0

Прокуратурата ще проверява шефа на следствието за откраднатите тефтери на Златанов

  • сгп-
  • не е спирала-
  • разследването-
  • казуса-
  • откраднатите-
  • тефтери-
  • златанов-
  • веселин вучков

СГП не е спирала разследването по казуса с откраднатите тефтери на Златанов

Прокуратурата ще провери началника на Столичната следствена служба Петьо Петров, заради скандала с откраднатите тефтери на бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов . Проверката е заради казаното от експерта Стефан Бенчев в предаването "Преди всички", че подчинен на Петров е знаел за изчезналите веществени доказателства.

От 14 ноември 2014 г. Софийска градска прокуратура започна проверка на Столичната следствена служба за това как се съхраняват и предават документи и вещи за извършване на експертизи. Проверява се и как са предоставени веществените доказателства – 2 броя тефтера, на вещото лице Стефан Бенчев за извършване на експертиза по воденото от Софийска градска прокуратура досъдебно производство, кога са били поискани от него да ги върне в Следствието , кога водещият разследването и наблюдаващият прокурор са узнали за кражбата на бележниците.

В хода на проверката ще бъде установен и начинът на съхранение, предаване и пренасяне на документи и вещи, които са доказателства по разследвания, заявиха от Прокуратурата.

Софийска градска прокуратура (СГП), заявява, че досъдебното производство, свързано с кражбата на тефтерите на Филип Златанов, не е в Софийска градска прокуратура, а се намира в Софийска районна прокуратура (СРП). Прокурор от СРП лично извършва действия по разследването, като са дадени  указания от Софийска градска прокуратура, поради високия обществен интерес по казуса и при необходимост, в работата да се включи втори наблюдаващ прокурор.


В указанията на градския прокурор  Христо Динев, които са направени писмено, се посочва още, че трябва да се „изготви план за разследването” и „в случай на възлагане на отделни действия по разследването на разследващ орган или друг орган да се дадат конкретни указания, за чието изпълнение стриктно да се следи.” В нито един момент не е имало устни указания, които да се разминават с писмените такива.

Делото за кражбата на двата бележника бе изискано от 06 РУП-СДВР на 12 ноември т. г.  Причината, поради която е изискано делото, е изпращането му на СРП с изложените вече по-горе указания на градския прокурор. На 12 ноември т. г., датата на която е и изискано досъдебното производство от 06 РУП, се проведе и съвместен брифинг със СДВР, на който Динев обяви, че разследването ще се извършва лично от прокурор от компетентната прокуратура. 

Не на последно място изискването на материалите, свързани с кражбата, беше необходимо и във връзка с искана информация от Софийски апелативен съд (САС), заради предстоящото заседание по делото срещу Филип Златанов, бивш председател на Комисията по установяване и предотвратяване на конфликт на интереси. Обвинителният акт по делото, което вече се намира в Софийски апелативен съд, е изготвен от Софийска градска прокуратура.

Отново потвърждаваме информацията, че кражбата на тефтерите не възпрепятства обвинителната теза, която прокуратурата ще поддържа пред съда.

По-рано народният представител от БСП Лява България Кирил Добрев заяви, че за 5 дни МВР не е направило нищо за разкриването на кражбата на тефтерите.

„За изминалите пет дни МВР нищо не е направило за разкриване на кражбата на тефтерчето на Златанов.”Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от БСП Лява България Кирил Добрев при изслушването на вътрешния министър. Според него това е кражба на веществени доказателства и днес е трябвало да стане ясно какви действия са предприети. Той се обърна и към вътрешния министър Веселин Вучков с думите, че няма причина да се сърди за изслушването си. Според него няма значение какъв е броят на тефтерите. Добрев уточни, че освен прокуратурата, друга институция не ги е виждала и не знае къде са били съхранявани. „Всички сме работили по ксерокопията и слайд шоуто”, подчерта Добрев.

Атанас Зафиров пък попита защо министърът на МВР научава от медиите какво се е случило с един от най-дискутираните документи в държавата?

Народният представител от БСП Лява България Атанас Зафиров също зададе няколко въпроса към министъра на вътрешните работи:   Има ли въпросното тефтерче преписи на някакъв друг носител?;МВР има ли достъп по тях? Каква е отговорността на вещото лице в конкретния случай и защо въпросният господин е все още на свобода и участва в различни медийни изяви, където дава противоречиви обяснения? Зафиров попита още дали се предвижда да бъде вкаран  детектор на лъжата за изясняване на истината. „В Крайна сметка защо министърът на МВР научава от медиите какво се е случило с един от най-дискутираните документи в държавата – въпросното тефтерче „Златанов”? Смятате ли, че е нормално прокуратурата да научи 4 или 5 дни след случката?”, зададе още въпроси народният представител.  А Веселин Вучков  каза, че не би могъл да отговори, защото няма информация.

Както вече писа Факти.бг днес в Народното събрание министърът на вътрешните работи Веселин Вучков заяви, че експертизата е назначена, а последващото разследване не се ръководи от МВР.

„Информацията, която има в МВР е хронологията от началото на седмицата и това, което се е случило като заявление за извършено посегателство в 6 РПУ”, заяви Вучков.

Министърът обясни, че Стефан Бенчев, от чиято кола се твърди, че е изчезнало тефтерчето, не е служител на МВР:

„Когато разбрах първото нещо, което исках да изясня, е дали е служител на МВР.”

Той заяви, че към настоящият момент досъдебното наказателно производство във връзка с кражбата от автомобила на Бенчев, е в Софийска градска прокуратура.

Вучков представи и справка на събитията от гледна точка на проведените действия:

На 5 ноември тази година в 16.20 минути е прието обаждане обаждане от Стефан Бенчев, който заявява, че е е спукана една от гумите на автомобилите му. След като се е върнал е установил, че от задната седалка липсва чанта с документи от сумата от 200 лева. Не се споменава за липсващи доказателства.

На 6 ноември в 6 РПУ Стефан Бенчев подава заявление като заявява писмено за липса на сумата от 180 лева.

На 10 ноември в 6 РПУ е получен факс от следствен отдел на Софийска градска прокуратура, с който се иска ксерокопие на преписката, както и справка за извършените до момента оперативно – издирвателни мероприятия за установяване на извършителя. Във факсът не е упомената причината за изискването му и не е посочена никаква допълнителна информация. Исканите документи са предоставени същия ден.

На 11 ноември при горепосочената кражба са инкриминирани веществени веществени доказателства по делото. С постановление на Софийска районна прокуратура е образувано досъдебно производство.

На 12 ноември е получено писмо от СГП, с което са изискани материалите по досъдебното производство. То е занесено на ръка в Софийска градска прокуратурата като при предаването, градският прокурор на София, устно разпорежда, до създаване на вътрешна организация, да се преустановят провеждането на всякакви оперативно-издирвателни действия,по конкретното досъдебно производство.

За добро или за лошо МВР не може да даде отговор на най-големите въпроси по този случай, който представлява изключителен обществен интерес, каза още министър Вучков.

Не познавам вещото лице Стефан Бенчев, отговори министър Вучков на въпроси от депутата на БСП Атанас Зафиров.

„Няма как да знам дали са се съдържали конкретни преписи в тефтерчето. Откровено казано, нямам спомен някога да съм работил със Стефан Бенчев. Аз съм бил следовател и нямам спомен да съм го ползвал като вещо лице“, обясни той и заяви, че всички материали по случая са в Софийска градска прокуратура.

„Не мога да кажа разпитвани ли са служители на МВР. Не ми е ролята да правя внушения или обвинения. Прокуратурата е извън МВР и нека тя да направи проверката. Преценка на прокуратурата е какви следствени действия ще се извършват“, каза министърът.

„Дали МВР, дали СДВР и в частност 6 РПУ-София са знаели, че в този случай става дума за тези веществени доказателства? Това е ключов въпрос. Разбирам, че МВР не са били информирани за това тефтерче „Златанов“. И нямам основание да не вярвам на колегите си“, добави още той.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове