Last news in Fakti

22 Ноември, 2014 09:29 1 704 5

Матура и в десети клас

  • ученици-
  • деца-
  • матура-
  • ктб-
  • фалит

Преглед на печата

Матура и в десети клас, отбелязва в. „Стандарт“

Матура и в десети. Това предвижда проектът за нов просветен закон. Той бе внесен в парламента от група депутати начело с бившия зам.-министър на образованието Милена Дамянова от ГЕРБ. Според документа основното образование ще се завършва в седми клас, а гимназията ще се дели на два етапа - до 10 и 12 клас. В края на всеки от тях ще има национално външно оценяване. Бележките обаче могат да бъдат не само по шестобалната система, а и в точки. Новият закон дава възможност за създаване и на "иновативни училища", подобни на някогашния модел, въведен от акад. Благовест Сендов. В тях ще се учи по различни програми, които обаче трябва да получат благословията на просветното ведомство.

 

Заместник-министър създаде робот за инвитро оплождане, разказва в. „24 часа“

Трудът на учените трябва да дава резултати. В това е убеден новият заместник-министър на образованието и науката проф. Костадин Костадинов, чиято работа е свързана с даването на живот.

Костадин Костадинов от Института по механика на БАН е автор на робот за инвитро оплождане, който от вчера е в клиника по репродуктивно здраве за финално тестване в реални условия. Произведението му получи златен медал на Пловдивския панаир през октомври. Има четири патента. Такъв робот няма на друго място по света.

 

Менда Стоянова: 200 лв. данъчно облекчение за дете, обещава в. „Труд“

Да има отстъпка от данъка на родителите за първо, второ и трето дете. Например от облагаемия доход ще се приспадат по 200 лв. на дете годишно. По тази линия ще предложим преференция и на родителите с деца инвалиди - по 2000 лв. Това е първата стъпка по отношение на една хоризонтална демографска политика, която може да се продължи и през следващите години.

 

Синдикът на КТБ ще може да ревизира прихващанията в трезора, коментира в. „Монитор“

Законови промени, позволяващи на бъдещия синдик на КТБ да направи пълен преглед на цесиите и прихващанията на кредити в банката срещу влогове, както и да ревизира тези, които са в ущърб на държавата и гражданите на страната, внесоха вчера депутати от ГЕРБ, ПФ и РБ.

С текста се променя един от членовете в Закона за банковата несъстоятелност, като целта е да се ограничи броят на прихващанията в КТБ и да се защитят общественият интерес, публичните средства, които ще се инвестират в закъсалия трезор, както и всички вложители и Фондът за гарантиране на влоговете, обясни един от вносителите – шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

 

НС въвежда морален критерий за избора на висши държавни шефове, пише в. „Сега“

Парламентът прави показен опит за морална цензура за кандидатите за 25-те органа, които зависят от одобрението на Народното събрание. Към претендентите вече ще има куп нови изисквания, сред които и условието за добра публична репутация. Текстът бе записан в правилника на 43-тото НС. Парламентът избира членовете на Конституционния съд (КС), на Висшия съдебен съвет (ВСС), на Сметната палата, управата на БНБ, шефа на ДАНС и т.н. Досега комисиите изработваха процедурни правила за всеки отделен избор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 deba

    0 1 Отговор
    За какво са тия матури?????
  • 2 Emata

    0 1 Отговор
    Kvi sa tiq gluposti be tiq vuprosnite ministri ne mogat da reshat takava matura,puk sa trugnali na decata da davat
  • 3 Монго

    0 0 Отговор
    За да не питат после децата,когато кандидатстват във ВУЗ-овете, какви са тези изпити!

    Коментиран от #4

  • 4 deba

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Монго":

    A ZASHTO 2 MATURI?? V 12 I V 10 KLAS? PROSTO DA SI GI RESHAVAME??
  • 5 Паисий

    1 0 Отговор
    Ами, да, необходими са две матури - за да се научат някои деца и родителите им, че българският език си има собствена азбука, на която е редно да се изписва ....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове