Last news in Fakti

25 Ноември, 2014 16:13 1 905 16

Само катаджии с камери ще проверяват колите на пътя

  • катаджии-
  • камери-
  • колите-
  • проверяват-
  • пътя

Служителите от Охранителна полиция няма да осъществяват контрол на пътното движение

Само катаджии с камери ще проверяват колите на пътя - 1
Снимка: БТА

Служителите от „Охранителна полиция” няма да осъществяват контрол на пътното движение. Пътен контрол ще се осъществява само от служители на „Пътна полиция”. Това заяви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков на пресконференция за представяне на организационни мерки за контрол на пътното движение.

Той обясни, че е подписал няколко заповеди, промени, инструкции, правила и мерки, на чиято основа се създава нова организация за осъществяване на контрол на пътното движение. Тези мерки са съобразени с Конституцията и нормативните актове.

Според тях контрол на пътното движение ще се извършва само от специално подготвени служители на МВР при условия, които ограничават до минимум възможностите за корупция”, обясни министърът.

Вучков обясни, че всички пътни полицаи имат униформа с широки светлоотразителни кантове и надписи „Пътна полиция”. Само техните фуражки са бели. При ниски температури под 5 градуса те могат да ползват черна плетена шапка с надпис „Пътна полиция”. Те имат и бадж със снимка, на който има име и идентификационен номер.

Основната цел на тези мерки е да се ограничи до минимум прекият контакт между служителите, осъществяващи пътен контрол, и водачите на МПС. Вучков обясни, че ако такъв контакт все пак се налага, той да бъде осъществен в условията на контрол от техническо средство – видео и аудио запис.

Вучков акцентира върху една от приоритетните задачи на ръководството на МВР - в най-кратък срок да бъде внесен в НС проект за промени в Закона за движението по пътищата за възстановяване използването на мобилните камери за контрол на скоростта, съобразен с тълкувателното решение на ВАС, довело до прекратяване на тяхното използване през м февруари 2014 г.

Пускането на мобилните камери ще решава на 80% проблема с корупцията по пътищата, смята той.

„Новият модел няма да намали възможностите за контрол и санкциониране на нарушения”, уточни министърът.

По думите му контролът на скоростния режим ще става по два начина - чрез стационарни камери, които издават електронен фиш, които са 25 на територията на страната и мобилни камери за електронен фиш, които са 148 на брой.

„Водачът няма да се спира на пътя, а ще бъде призован по общия ред да получи своя административен акт за установяване на административно нарушение в районното полицейско управление по местоживеене“, обясни Веселин Вучков.

В 400 коли на полицията вече има GPS системи за контрол, а до месец 2500 коли ще бъдат оборудвани. Така ще се знае къде е патрулката във всеки един момент.

По думите на министъра спиране ще се осъществява при поне два патрула, като действията на полицаите ще се заснемат с видеокамера. За целта ще има табели, с които гражданите ще бъдат ясно информирани, че се извършва видеозаснемане, а местата за видеоконтрол ще са обявени на интернет страницата на съответната областна дирекция на МВР

Охранителните полицаи ще могат да спират коли само за обща проверка, като те ще могат да установяват самоличност на водач и намиращи се в автомобила пътници, проверка на регистрации, багаж и материали и вещества. Съответният дежурен център ще се уведомява винаги, когато служител на „Пътна полиция” спира кола, като той ще е длъжен да каже и на какво основание я спира.

„Поставяме си срок от около два месеца – до средата на януари, когато ще имаме яснота как работи новият модел и къде са пропуските”, каза Веселин Вучков.

В общия комклекс от мерки е разработен и план за вътрешен контрол от дирекциите „Вътрешна сигурност“ и „Инспекторат“, заяви министър Веселин Вучков, който бе категоричен, че при констатирани нарушения ще се налагат и тежки дисциплинарни наказания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    0 2 Отговор
    Глупости без край!!!
  • 2 gogo

    2 0 Отговор
    да бе да винаги ще си спират това еБГ няма как да се промрни
  • 3 Румен Янев

    0 1 Отговор
    Сега да им боднат по една камера на шапките и директно -онлайн.....ега ти дивотиите!!!!
  • 4 иво

    0 1 Отговор
    Супер.Сега ще си минавам тук–там на червено и ще мога да си джапна 2–3 бирички и в колата без притеснения и рекет.
  • 5 мишо

    2 0 Отговор
    И на мен ми писна да се беся с колана и да се оглеждам като фашист с мобилния по време на движение.
  • 6 киро

    2 0 Отговор
    Най после нещо умно ,охранителната полиция е да ни подсигури спокоиствието и сигурността ,в един малък град и уличните котки знаят кой краде ,и кой продава дрога ,а куките не ,е как ,като всички искат да са катаджий.Е за това сме номер 1 по престъпност и катастрофи.Браво ма министъра.

    Коментиран от #8

  • 7 зузи

    0 0 Отговор
    Мобилните камери в София са малко и всички знаем къде са.Видеонаблюдението е само по центъра.На всички останали светофари сме ние!
  • 8 мирослав

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "киро":

    Има обаче проблем.Преди кварталните патрулки докарваха някой лев от катаджийство,ама сега като не могат ще играят с пласьорите и крадците.Така положението ще е още по–зле.

    Коментиран от #14

  • 9 сКатаджия

    0 0 Отговор
    Всички, които се натискат да станат катаджий,са поради влошено финансово състояние!
  • 10 гошо прупрунков

    0 0 Отговор
    като цяло ми харесва идеята всеки полицай да си гледа работата обаче сега като почнат пак да крият камери в цевилни коли и ще има да се чудим от къде ни е дошло защото знаем че в градовете и патрулките дори не карат с 50
  • 11 иво

    0 0 Отговор
    Ако замърлям една и съща цифра от номера на колата отпред и отзад,нито камери,нито патрулки ме ловят!!!
  • 12 мая

    0 0 Отговор
    Лошото е,че сега вместо да минеш с 20 лв,ще трябва задължително акт от примерно 300 лв. пред камерата...Да му мислиме шофьорите.
  • 13 тошо

    0 0 Отговор
    Ами крадените коли,излизащи от кварталите,стационарните камери ли ще ги спрат?
  • 14 kucho

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "мирослав":

    Ти колко време си мислиш , че ще изкараш без протекция ?

    Коментиран от #15

  • 15 мирослав

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "kucho":

    Въпроса е не колко ще издържат,а че ще се полакомят.После ще ги заместят поредните провинциалисти,решили да стават софиянци,тях също ще ги сменят,защото и те ще се полакомят,и в порочен кръг до безкрай.Истината е,че не можеш да плащаш 700–800 лв. на ченге,и да очакваш неподкупност.Ми той НЯМА пари!

    Коментиран от #16

  • 16 kucho

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "мирослав":

    И аз също нямам пари , ама не съм тръгнал да крада .
    Ако ме свариш у вас да крада , също ли ще си толкова благосклонен към мен . Ми аз НЯМАМ пари !!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове